Ελλάδα

Νεκρά ψάρια: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο Βόλος

Νεκρά ψάρια: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο Βόλος Φωτογραφία: EUROKINISSI/ ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
Καθηγητής του ΑΠΘ εξηγεί πού οφείλεται το φαινόμενο με τα νεκρά ψάρια.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας κηρύχθηκε ο Βόλος, εξαιτίας του φαινομένου με τα νεκρά ψάρια.

Με απόφαση του αρμόδιου γενικού γραμματέα, Βασίλη Παπαγεωργίου, ο δήμος Βόλου κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, «για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από θαλάσσια ρύπανση που εκδηλώθηκε στον Παγασητικό κόλπο».

Η απόφαση έχει ισχύ για ένα μήνα, δηλαδή έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Πού οφείλεται το φαινόμενο με τα νεκρά ψάρια

Ο καθηγητής Χημείας Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Φυτιάνος, εξήγησε πού οφείλεται το φαινόμενο με τα νεκρά ψάρια.

«Έχουμε τον θάνατο χιλιάδων ψαριών στη λίμνη Κάρλα. Πώς έγινε αυτό. Μετά το φαινόμενο Daniel, που πλημμύρισαν πάνω από 200.000 στρέμματα και μετά άρχισαν σταδιακά να υποχωρούν τα νερά της λίμνης Κάρλα, μέσω και του θυροφράγματος», σημείωσε αρχικά, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

«Στο ενδιάμεσο στάδιο είχαμε και μία υπέρμετρη αναπαραγωγή των ψαριών. Στο γλυκό νερό αναπαράγονται πολύ πιο γρήγορα από ό,τι στο θαλασσινό νερό. Επομένως το οικοσύστημα δεν μπόρεσε να διαχειριστεί την κατάσταση αυτή, με αποτέλεσμα λόγω του ότι ελαττώνεται η στάθμη των υδάτων στην Κάρλα, έχουμε αύξηση της θερμοκρασίας, μειώνεται το διαλυμένο οξυγόνο και υπήρχαν τα ασφυκτικά φαινόμενα και οι θάνατοι χιλιάδων ψαριών», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς υπάρχει κίνδυνος να εμφανιστούν μολυσματικές ασθένειες, με την αποσύνθεση των νεκρών ψαριών. Ο καθηγητής εκτίμησε ότι θα χρειαστεί περίπου μία εβδομάδα για να ολοκληρωθεί η αποκομιδή τους.

«Επιβάλλονται συνεχείς μετρήσεις, στα νερά αλλά και στα ψάρια. Από τη στιγμή που βγουν οι αναλύσεις σωστές, θα πρέπει να υπάρχει μία περίοδος γύρω στις 10 ημέρες για να είναι ασφαλή τα νερά», κατέληξε.