Ελλάδα

Καταρρέει η ψυχιατρική κλινική Χανίων - Σοβαρά θέματα ασφάλειας

Καταρρέει η ψυχιατρική κλινική Χανίων - Σοβαρά θέματα ασφάλειας
Παράσταση διαμαρτυρίας στην είσοδο του νοσοκομείου Χανίων πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Τετάρτης γιατροί και νοσηλευτές της Ψυχιατρικής Κλινικής του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Επισήμαναν ότι η κλινική δεν μπορεί πλέον να λειτουργήσει με ασφάλεια και τόνισαν ότι αν δεν στελεχωθεί, οι ειδικευόμενοι γιατροί θα παραιτηθούν ομαδικά.

«Έχουμε ξεπεράσει εαυτόν. Εργαζόμαστε σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης, νοσηλεύουμε περιστατικά σε ράντζα υπό την απειλή εισαγγελέα, σε μια υπερπλήρη κλινική με έναν μόνο ειδικευμένο. Έχουμε αποφασίσει ότι πρέπει να μπει ένα τέλος σε αυτή την κατάσταση και ετοιμαζόμαστε να παραιτηθούμε μαζικά.Οι ειδικευόμενοι είναι εκπαιδευόμενοι και καμία εκπαίδευση δεν υπάρχει. Έχουμε να κάνουμε μάθημα πάνω από ένα χρόνο. Αυτό το νοσοκομείο δίνει ειδικότητα ψυχιατρικής με τί εκπαίδευση; Να μαζεύουμε ένα οξύ περιστατικό και να μας κοροϊδεύονυ στα μούτρα η διοίκηση, η ΥΠΕ και το υπουργείο;» ανέφερε η ειδικευόμενη ψυχίατρος, Θεοδοσία Μαρκουτσά.

Ούτε οι νοσηλευτές επαρκούν στην κλινική, αναφέρθηκε στη συγκέντρωση:

«Είναι πάρα πολύ λίγο το προσωπικό. Η βάρδια βγαίνει με έναν νοσηλευτή και μια νοσηλεύτρια. Έχουν μετακινηθεί πέντε συνάδελφοι σε άλλες θέσεις και κανείς δεν έχει αντικατασταθεί. Υπάρχει πρόβλημα ασφάλειας πλέον, η διοίκηση πρέπει να το αντιμετωπίσει», είπε ο Νίκος Φιλιππίδης, νοσηλευτής στην ψυχιατρική κλινική.

Με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό όπου ψυχιατρικός ασθενής παραλίγο να πνίξει τον διευθυντή της κλινικής, ο πρόεδρος των εργαζομένων στο νοσοκομείο υπογράμμισε ότι πλέον δεν πληρούνται ούτε οι προϋποθέσεις ασφαλείας στη συγκεκριμένη κλινική:

«Είναι τόσο επικίνδυνα τα πράγματα που μπορεί να θρηνήσουμε και ανθρώπινες ζωές. Πριν λίγες μέρες ασθενής επιτέθηκε στον κ. Γουλιέλμο και παραλίγο να χάσουμε τον διευθυντή. Δεν υπάρχει φύλαξη, ούτε προσωπικό να στελεχώσει το τμήμα. Υπάρχει κίνδυνος και για τους νοσηλευόμενους και για τους εργαζόμενους. Έχουμε γιατρούς με μπλοκάκια να μας καλύπτουν κάποιες εφημερίες. Και είμαστε έτοιμοι να μεταφερθούμε στο καινούριο ψυχιατρείο. Ποιον θέλουμε να κοροϊδέψουμε; Ας στελεχώσουν τα νοσοκομεία και να μην κοροϊδεύουν με τις ουσιαστικά ψευδείς προκηρύξεις θέσεων με μισθούς εξαθλίωσης. Δεν θα έρθει κανείς», δήλωσε ο Βαρδής Γεωργιακάκης.

Η υπεράσπιση του ΕΣΥ πρέπει να αναληφθεί από την κοινωνία, αλλιώς δεν θα έχει καμία επιτυχία, τόνισε ο δημοτικός σύμβουλος Χανίων και γιατρός, Δημήτρης Μακρέας:

«Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η υπεράσπιση του συστήματος υγείας είναι υπόθεση της κοινωνίας.Κανένα κίνημα και κανένα συνδικάτο δεν μπορεί μόνο του να το κάνει. Το πρόβλημα μετατίθεται με άμεσο τρόπο στην κοινωνία και αν δεν συγκροτηθούν κινήματα που θα υπερασπιστούν το δικαίωμα στην υγεία μας, τότε πολύ σύντομα η ολοκληρωτική κατάρρευση θα είναι γεγονός».

Πηγή: zarpanews.gr