Ελλάδα

Αποζημιώσεις για τις πλημμύρες του 2023: Έως τις 30/9 τα συμπληρωματικά δικαιολογητικά

Αποζημιώσεις για τις πλημμύρες του 2023: Έως τις 30/9 τα συμπληρωματικά δικαιολογητικά Φωτογραφία: EUROKINISSI/ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ
Πώς γίνεται η αίτηση για τις αποζημιώσεις των πληγέντων από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου του 2023.

Με δύο νέες κοινές υπουργικές αποφάσεις, οι πληγέντες από τις πλημμύρες του 2023 μπορούν να υποβάλουν έως το τέλος Σεπτεμβρίου τα συμπληρωματικά δικαιολογητικά για τις αποζημιώσεις.

Σε ό,τι αφορά την πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής και την αποζημίωση οικοσκευής, η καταβολή των ενισχύσεων πραγματοποιείται κατόπιν διασταυρώσεων.

Ειδικά στην περίπτωση μεταβολών στην περιουσιακή κατάσταση, γίνεται διασταύρωση με τους τίτλους ιδιοκτησίας και λοιπών δικαιολογητικών εγγράφων. Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η διασταύρωση των στοιχείων της αίτησης με εκείνα των υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, δύναται να αναζητούνται και συμπληρωματικά δικαιολογητικά, σημειώνει σε ανακοίνωση του υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.

Σε αυτό αυτό το πλαίσιο, με τη δημοσίευση σε ΦΕΚ δύο νέων κοινών υπουργικών αποφάσεων δίνεται η δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους για την υποβολή συμπληρωματικών δικαιολογητικών ως το τέλος Σεπτεμβρίου.

«Στις περιπτώσεις τροποποίησης των στοιχείων περιουσιακής κατάστασης - όπως ακινήτων τα οποία αποκτήθηκαν ή μεταβλήθηκε η κατάστασή τους - από την 9η Σεπτεμβρίου 2023 έως και την ημερομηνία της τελευταίας αίτησης, η υποβολή των απαραίτητων τίτλων ιδιοκτησίας και λοιπών δικαιολογητικών εγγράφων που πιστοποιούν την τροποποίηση, διενεργείται με σχετική αίτηση που φέρει ψηφιακή βεβαίωση εγγράφου μέσω της ενιαίας ψηφιακής πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-ΕΨΠ), στη Γενική Γραμματεία Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. , έως και την 30η Σεπτεμβρίου 2024», επισημαίνει η ανακοίνωση.

Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου μπορούν να καταθέτουν συμπληρωματικά δικαιολογητικά και οι ενδιαφερόμενοι που έχουν υποβάλει αίτηση και δεν ήταν δυνατή η διασταύρωση της αίτησης με τα στοιχεία των υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής.

Μέχρι στιγμής μέσα από την πλατφόρμα arogi.gov.gr, 19.216 πληγέντες έχουν πάρει αποζημίωση οικοσκευής συνολικού ύψους 86,4 εκατ. ευρώ, ενώ 2.938 ιδιοκτήτες κτιρίων έχουν λάβει πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής που έχει ξεπεράσει συνολικά τα 16,5 εκατ. ευρώ.