Ελλάδα

Ο καιρός αγρίεψε: Οι μισοί πυροσβέστες δίνουν μάχες με τις φλόγες και οι άλλοι μισοί με τις πλημμύρες

Ο καιρός αγρίεψε: Οι μισοί πυροσβέστες δίνουν μάχες με τις φλόγες και οι άλλοι μισοί με τις πλημμύρες
Αντιμέτωποι με τα δύο πρόσωπα του καιρού οι Πυροσβέστες, φωτιές και πλημμύρες δημιουργούν προβλήματα

Ραγδαία είναι η αλλαγή του καιρού καθώς αισθητή είναι τις τελευταίες ώρες η πτώση της θερμοκρασίας συνδυαστικά με έντονους και ισχυρούς ανέμους που ευνοούν η εξάπλωση πυρκαγιών.  Σύμφωνα με το Meteo, οι ελάχιστες θερμοκρασίες που καταγράφηκαν τις πρωινές ώρες του Σαββάτου, πλησίασαν τους 9 βαθμούς Κελσίου. Η χαμηλότερη θερμοκρασία καταγράφηκε στο μετεωρολογικό σταθμό στο Σέλι και ήταν ίση με 9.1 βαθμούς Κελσίου.

Στον πίνακα παρουσιάζονται οι 8 χαμηλότερες θερμοκρασίες που καταγράφηκαν το πρωί, καθώς το Σέλι ακολουθούν, το Πληκάτι Ιωαννίνων, η Βλάστη Κοζάνης, η Κλεισούρα Καστοριάς, το Κεράσοβο Ιωαννίνων, το Πάπιγκο, η Βωβούσα Ιωαννίνων και το Τρίστενο Ιωαννίνων.

WEB tm 1409 489ef
Καιρός: Προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι για κρύο και βροχές

Για περαιτέρω επιδείνωση του καιρού από αύριο Κυριακή (15/9) προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι, με τις βροχές να αναμένονται στις περισσότερες περιοχές της χώρας ενώ θα σημειωθεί και πτώση της θερμοκρασίας που θα γίνει ακόμα πιο αισθητή μέσα στην εβδομάδα. Σύμφωνα με την πρόγνωση του μετεωρολόγου Γιώργου Τσατραφύλλια, η θερμοκρασία θα πέσει μέχρι και 8 βαθμούς Κελσίου αύριο Κυριακή σε σχέση με τις θερμοκρασίες της Παρασκευής.

{https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10161939812372790&set=a.414597172789&type=3&ref=embed_post}

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ Παναγιώτη Γιαννόπουλο, την Κυριακή αναμένονται τοπικές βροχές στο Ιόνιο, στη Θράκη και το πρωί στο βόρειο Αιγαίο. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός με τοπικές νεφώσεις το μεσημέρι απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί, στον Κορινθιακό, τη θάλασσα των Κυθήρων και τα Δωδεκάνησα τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα φτάσει στα δυτικά και βόρεια τους 23 με 26 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 27 με 29 βαθμούς και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου. Στην Αττική ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος καιρός, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

Συνολικά 31 δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο σε όλη τη χώρα

Συνολικά 31 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο στη χώρα, από τις οποίες οι 25 αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν ακόμη έξι. Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης τους.

Κικίλιας: Οι μισοί πυροσβέστες μας δίνουν μάχες με τις φλόγες και οι άλλοι μισοί με πλημμυρικά φαινόμενα

Σην πυρκαγιά που ξέσπασε στην Ανάβυσσο, το Σάββατο, μετά από τροχαίο, αναφέρεται ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, σε ανάρτηση του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Νωρίς το απόγευμα, ένα τροχαίο ατύχημα στη λεωφόρο Αναβύσσου προκάλεσε σε αυτοκίνητο φωτιά, η οποία επεκτάθηκε ταχύτατα σε ξερά χόρτα και πουρνάρια. Ισχυρές επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής που βρίσκονταν σε διασπορά, λόγω της υψηλής επικινδυνότητας της σημερινής ημέρας (δείκτης 4), έσπευσαν άμεσα- πριν καν φτάσει εναέριο μέσο - και κατάφεραν να ελέγξουν την πυρκαγιά μέσα σε λιγότερο από μισή ώρα. Η αντιπυρική περίοδος δεν έχει τελειώσει. Οι μισοί πυροσβέστες μας εξακολουθούν να δίνουν μάχες με τις φλόγες και οι άλλοι μισοί με πλημμυρικά φαινόμενα. Απαιτείται μέγιστη προσοχή από όλους», αναφέρει χαρακτηριστικά ο υπουργός στην ανάρτησή του.

{https://x.com/Vkikilias/status/1834973733116612808}

Ακραία καιρικά φαινόμενα με πλημμύρες από τη μία και έντονη ξηρασία από την άλλη στη χώρα μας καλούν σε εγρήγορση την Πυροσβεστική καθώς οι ζημιές είναι τεράστιες και η ασφάλεια των πολιτών απόλυτο ζητούμενο. Χαρακτηριστικά είναι τα έντονα και επικίνδυνα πλημμυρικά φαινόμενα που σημειώθηκαν χθες το απόγευμα στη Ροδόπη με την ισχυρή καταιγίδα να πλήττει ιδιαίτερα τον Ίασμο όπου αναφέρονται μεγάλες καταστροφές από την κακοκαιρία.