Ελλάδα

Συγκλονιστική κατάθεση για το Μάτι: «Έχει καεί η ψυχή μου, είμαστε τρία κομμάτια κρέας, απλά υπάρχουμε»

Συγκλονιστική κατάθεση για το Μάτι: «Έχει καεί η ψυχή μου, είμαστε τρία κομμάτια κρέας, απλά υπάρχουμε»
«Την ημέρα της πυρκαγιάς η κατάσταση ήταν απελπιστική. Ένας μαύρος καπνός υπήρχε παντού, αέρας έντονος», αφηγήθηκε η μάρτυρας και συνέχισε να συγκλονίζει με την κατάθεσή της το ακροατήριο.

«Δεν ζούμε απλά υπάρχουμε. Εμείς και ο Αντρέας (ο σύζυγος της αδικοχαμένης κόρης της) είμαστε τρία κομμάτια κρέας που απλά υπάρχουμε», είπε συγκλονίζοντας άπαντες στο δικαστήριο η μαυροφορεμένη Μαρία Διονυσιώτη που στη φονική πυρκαγιά έχασε την κόρη της Μαργαρίτα και τον εγγονό βρέφος της.

«Εγώ δεν κάηκα αλλά έχει καεί η ψυχή μου. Θα ζω με αυτή την καύτρα μέχρι να κλείσω τα μάτια μου», συνέχισε ξέπνοη η τραγική μητέρα που αφηγήθηκε τον εφιάλτη της 23ης Ιουλίου του 2018.

«Μέχρι εκείνη την ημέρα είμαστε μια ωραία οικογένεια. Την ημέρα της πυρκαγιάς η κατάσταση ήταν απελπιστική. Ένας μαύρος καπνός υπήρχε παντού, αέρας έντονος. Για να προστατευθώ είχα πάρει αγκαλιά μια κολώνα. Ψάχναμε μαζί με κόσμο και τον άντρα μου να βρούμε την Μαργαρίτα. Δεν απαντούσε», αφηγήθηκε η μάρτυρας και συνέχισε να συγκλονίζει με την κατάθεσή της το ακροατήριο:

«Κάποια στιγμή μάθαμε ότι η Μαργαρίτα με το μωρό είναι στην Αργυρά Ακτή με το μωρό. Εμείς είμαστε εκείνη την ώρα στην πλατεία της Ραφήνας και πήγε ένας φίλος μας στο λιμεναρχείο να τους πει να στείλουν ένα σκάφος να μαζέψει τη Μαργαρίτα. Μετά ξαναπήγε και του είπαν πως ήταν ενήμεροι αλλά οι βάρκες δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν γιατί είχε πολλά βράχια. Τελικά ενημερωθήκαμε πως η Μαργαρίτα πήγε στον «Ευαγγελισμό». Περιμέναμε ενημέρωση από τους γιατρούς» ανέφερε καθηλώνοντας η κ. Διονυσιώτη.

Η βαριά απώλεια του εγγονού της και λίγες ημέρες αργότερα της κόρης της Μαργαρίτας την τσάκισε. Η Μαργαρίτα, όπως είπε, ήταν το στήριγμα της οικογένειάς της, μετά το χαμό του γιου της.

«Ήρθε ο Αντρέας με έβαλε σε μια καρέκλα να καθίσω, με αγκάλιασε και μου είπε ότι ο μπέμπης μας έγινε αγγελάκι. Από εκεί και πέρα δεν θυμάμαι κάτι. Όταν γυρίσαμε στο σπίτι το πρωί αντικρίσαμε ένα σκηνικό που θύμιζε πυρηνικό πόλεμο. Ακόμα στο σπίτι μας υπήρχαν φλόγες και μικρές εστίες. Και το σπίτι μας ήταν σαν σκηνικό. Από μπροστά άθικτο και πίσω καμένο. Μετά από λίγο καιρό και αφού έγινε η κηδεία του μπέμπη είχα πάει στον Άγιο Εφραίμ να προσκυνήσω και επιστρέφοντας έζησα το ίδιο σκηνικό. Με έβαλαν σε έναν καναπέ και μου είπε ο Αντρέας ότι η Μαργαρίτα δεν άντεξε μακριά από τον μπέμπη», είπε η άτυχη γυναίκα συγκινώντας ακόμη και τα μέλη της έδρας.

Το σημείωμα της Μαργαρίτας

«Η Μαργαρίτα όταν μπήκε στο ασθενοφόρο ζήτησε από τους διασώστες να υπαγορεύσει ένα γράμμα ότι ευχαριστεί εμάς και τον άντρα της και ότι μας αγαπάει. Η Μαργαρίτα και τόσοι άνθρωποι έφυγαν μαρτυρικά», προσέθεσε η τραγική μητέρα και εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ στην πολιτεία για πλήρη ανυπαρξία.

«Αν είχε εγκαίρως το λιμεναρχείο στείλει βάρκες ο μπέμπης μας θα τα είχε καταφέρει. Αλλά κανένας δεν έκανε την δουλειά του. Μας εγκατέλειψαν, μας άφησαν στην τύχη μας. Ο μπέμπης μας θα ζούσε και θα πήγαινε σχολείο» κατέληξε η κ. Διονυσιώτη που στην πρωτόδικη απόφαση είχε σταθεί μπροστά από τους καταδικασθέντες ζητώντας τους εξηγήσεις.

Νωρίτερα στο βήμα του μάρτυρα είχε ανεβεί ο σύζυγός της Χαράλαμπος Διονυσιώτης.

«Κανείς από εσάς δε πρόκειται να κατανοήσει αυτό που έζησα. Ήμασταν ανυπεράσπιστοι, μας άφησαν να καούμε», ανέφερε ο πατέρας της αδικοχαμένης Μαργαρίτας και επέρριψε ευθύνες σε Πυροσβεστική, αστυνομια και λιμενικό.

«Ούτε η πυροσβεστική, ούτε το λιμενικό ούτε η αστυνομία βάλανε ένα χέρι βοήθειας. Δεν υπήρχε τίποτα, κανείς και οι πραγματικοί υπεύθυνοι δεν είναι κατηγορούμενοι. Αν τους είχαν εκτρέψει αντίθετα προς το Μαραθώνα θα είχαμε λιγότερους νεκρούς. Δεν υπήρχε ενημέρωση, δεν υπήρχε σχέδιο εκκένωσης. Είμαστε σίγουροι ότι οι 104 πέθαναν ακαριαία; Δεν ήμαστε. Αυτοί οι άνθρωποι έπρεπε να περιμένουν την άλλη μέρα το πρωί τους διασώστες; Δεν έπρεπε άμεσα να τους βοηθήσουν που ουρλιάζανε οι εγκαυματίες στα μπαλκόνια; Μας εγκατέλειψαν όλοι και μας εγκαταλείπουν ακόμη και σήμερα», είπε επιρρίπτοντας ευθύνες συνολικά στον κρατικό μηχανισμό ο κ. Διονυσιώτης, καταλήγοντας ότι ακόμα και για να πετάξουν τα αποκαΐδια με αμάξι του δήμου, έπρεπε να πληρώσουν παράβολο.

Στη δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων κατέθεσε και ο κ. Εμμανουήλ Τσαλιαγκός, υπάλληλος στην πολιτική προστασία του Δήμου Ραφήνας. Είναι ο ανθρώπος που είδε πρώτος τον καπνό στο Νταού Πεντέλης και ειδοποίησε Δήμο και πυροσβεστική.

Όπως υποστήριξε, τα κρίσιμα λεπτά της έναρξης της φωτιάς είδε να επιχειρεί από αέρος μόνο ένα Ερικσον, το οποίο και έκανε μια ρίψη στις 5:15 με 5:30 μ.μ.

«Ήμασταν στην υπηρεσία. Στις 16.40 είδαμε καπνό προς Νταού Πεντέλης. Ενημέρωσα ότι θα χρειαστούν εναέρια και ότι η φωτιά είναι μεγάλη» είπε ο μάρτυρας.

Πρόεδρος: Θα μπορούσε να γίνει κάτι διαφορετικό στο Νταού από αυτό που έγινε;

Μάρτυρας: Ναι θα μπορούσε να γίνει όσο η φωτιά ήταν στο Νταού

Ο μάρτυρας επεσήμανε πως οι καιρικές συνθήκες ήταν ακραίες, ο άνεμος ήταν πολύ ισχυρός και κατα συνέπεια ότι Καναντέρ δεν μπορούσαν να επιχειρήσουν.

Η δίκη θα συνεχιστεί την Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου.

NETWORK