Ελλάδα

Τα οικονομικά κίνητρα σε γιατρούς για τις άγονες περιοχές - Ολόκληρη η ΚΥΑ

Τα οικονομικά κίνητρα σε γιατρούς για τις άγονες περιοχές - Ολόκληρη η ΚΥΑ Φωτογραφία: EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Τα ποσά που θα λαμβάνουν οι γιατροί και οι περιοχές για τις οποίες θα δοθούν οικονομικά κίνητρα.

Υπεγράφη η κοινή υπουργική απόφαση για τα οικονομικά κίνητρα γιατρών του ΕΣΥ για την προσέλκυση και παραμονή τους σε «προβληματικές και άγονες» περιοχές.

Στους γιατρούς του ΕΣΥ που υπηρετούν σε υγειονομικές δομές οι οποίες βρίσκονται σε προβληματικές και άγονες περιοχές της κατηγορίας Α, καταβάλλονται 300 ευρώ τον μήνα. Για τις περιοχές της κατηγορίας Β, το αντίστοιχο οικονομικό κίνητρο προσέλκυσης και παραμονής είναι 200 ευρώ.

Επιπλέον 300 ευρώ και 200 ευρώ για τις περιοχές της κατηγορίας Α και Β αντίστοιχα καταβάλλονται στους γιατρούς του ΕΣΥ των ειδικοτήτων: εσωτερικής παθολογίας, γενικής/οικογενειακής ιατρικής, παιδιατρικής, αναισθησιολογίας, νεφρολογίας, παθολογικής ανατομικής, ακτινολογίας, ιατρικής βιοπαθολογίας/εργαστηριακής ιατρικής, ψυχιατρικής παιδιού και εφήβου, κυτταρολογίας, παθολογικής ογκολογίας, καθώς καιτων ειδικοτήτων πνευμονολογίας-φυματιολογίας, νευροχειρουργικής, νευρολογίας, χειρουργικής, χειρουργικής παίδων, χειρουργικής θώρακος και καρδιολογίας που υπηρετούν σε ΜΕΘ ενηλίκων/παίδων.

Σήμερα, οι γιατροί που υπηρετούν σε άγονη περιοχή κατηγορίας Α παίρνουν ετησίως οικονομικό κίνητρο 800-1.000 ευρώ και στις περιοχές της κατηγορίας Β λαμβάνουν 500 ευρώ τον χρόνο. Με τη νέα ΚΥΑ, οι γιατροί που υπηρετούν σε περιοχές της κατηγορίας Α θα παίρνουν επιπλέον του βασικού μισθού 3.600 ευρώ μεικτά τον χρόνο και σε περίπτωση που κατέχουν μία από τις 18 ειδικότητες που προβλέπει η απόφαση το αντίστοιχο ποσό θα είναι 7.200 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά στους γιατρούς που υπηρετούν σε υγειονομικές μονάδες άγονων περιοχών της κατηγορίες Β, θα λαμβάνουν επιπλέον του βασικού μισθού τους 2.400 ευρώ μεικτά ετησίων και αν κατέχουν μία από τις 18 ειδικότητες το οικονομικό κίνητρο θα είναι 4.800 ευρώ τον χρόνο.

Ολόκληρη η ΚΥΑ για τα οικονομικά κίνητρα στους γιατρούς

giatroi1_e3cbc.jpeg

giatroi2_fb2ba.jpeg

giatroi3_18e8c.jpeg

giatroi4_9e534.jpeg

giatroi5_c486e.jpeg

giatroi6_9fde8.jpeg

giatroi7_551f4.jpeg