Επιστήμη

Σχεδόν οι μισοί γιατροί έχουν παρενοχληθεί σεξουαλικά από ασθενείς - Eρευνα

Σχεδόν οι μισοί γιατροί έχουν παρενοχληθεί σεξουαλικά από ασθενείς - Eρευνα Φωτογραφία: Eurokinissi
Η παρενόχληση γίνεται με διάφορους τρόπους: ασθενείς λένε αστεία σεξουαλικής φύσης, ζητούν από γιατρούς να βγουν ραντεβού, τους αγγίζουν ανάρμοστα και τους στέλνουν ρομαντικά μηνύματα ή ερωτικά γράμματα.

Σχεδόν οι μισοί γιατροί διεθνώς έχουν παρενοχληθεί σεξουαλικά από ασθενείς, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Internal Medicine Journal.

Σύμφωνα με τον Guardian, σε παγκόσμιο επίπεδο, το 45% των γιατρών έχουν υποστεί από ασθενείς κάποιας μορφής σεξουαλική παρενόχληση.

Περισσότερες από τις μισές (52,2%) γυναίκες γιατρούς έχουν βιώσει σεξουαλική παρενόχληση, ενώ το ποσοστό στους άνδρες γιατρούς φθάνει το 34,4%.

Η παρενόχληση γίνεται με διάφορους τρόπους: ασθενείς λένε αστεία σεξουαλικής φύσης, ζητούν από γιατρούς να βγουν ραντεβού, τους αγγίζουν ανάρμοστα και τους στέλνουν ρομαντικά μηνύματα ή ερωτικά γράμματα.

Οι γιατροί που περιθάλπτουν τα σώματα ασθενών συχνά έρχονται αντιμέτωποι με... ανάρμοστες αντίδρασεις, όπως στύση, ή σεξουαλικά σχόλια κατά τη διάρκεια μιας εξέτασης ή ζητώντας χωρίς λόγο να τους εξετάσουν.

Η Δρ Caroline Kamau-Mitchell από το Birkbeck College, το οποίο αποτελεί μέρος του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, ανέλυσε τα δεδομένα της έρευνας και δήλωσε ότι η υψηλή συχνότητα σεξουαλικής παρενόχλησης από τους ασθενείς θα πρέπει να ωθήσει τα νοσοκομεία, τις κλινικές και άλλους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να λάβουν αποφασιστικά μέτρα για την προστασία των γιατρών.

«Συνιστώ στα νοσοκομεία και τις κλινικές να λάβουν σοβαρά υπόψη τους αυτά τα ευρήματα, παρέχοντας στους γιατρούς που εργάζονται σε απομονωμένους θαλάμους, σε νυχτερινές βάρδιες ή μόνοι τους προστασία, όπως CCTV και panic buttons», είπε.

Η σεξουαλική παρενόχληση από ασθενείς έχει οδηγήσει τους γιατρούς να αισθάνονται σωματικά ανασφαλείς κατά τη διάρκεια της εργασίας τους και, σε ορισμένες περιπτώσεις, να κλειδώνουν την πόρτα του γραφείου τους όταν είναι μόνοι τους, αναφέρει η έκθεση. Κάποιοι μάλιστα είχαν εγκαταστήσει κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης ή είχαν λάβει άλλα μέτρα ασφαλείας στο σπίτι τους.

Με πληροφορίες από Guardian