Ελλάδα

ΔΕΘ 2024: ΠΟΕΔΗΝ και Σώματα Ασφαλείας ανοίγουν τον «χορό» των κινητοποιήσεων - Τα μέτρα που «κλείδωσαν»

ΔΕΘ 2024: ΠΟΕΔΗΝ και Σώματα Ασφαλείας ανοίγουν τον «χορό» των κινητοποιήσεων - Τα μέτρα που «κλείδωσαν»
Σε ρυθμούς ΔΕΘ ολόκληρη η χώρα. Το πρόγραμμα των συγκεντρώσεων και όσα αναμένεται να ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με… τρύπιο καλάθι ανεβαίνει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, ενώ ανακοινώνει και διαρρέει σειρά μέτρων ώστε να κατευνάσει την κοινωνική αγανάκτηση.

Όπως έγινε γνωστό το μεσημέρι της Πέμπτης, θα δοθεί οικονομικό κίνητρο στους γιατρούς των άγονων περιοχών. Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του το νέο αυτό επίδομα θα ξεκινά από τα 200 ευρώ ενώ ανάλογα με την ειδικότητα θα μπορεί να φτάνει ακόμα και τα 600 ευρώ.

«Σε 2 μέρες θα βρεθώ στο βήμα της ΔΕΘ, όπου θα έχω την ευκαιρία να παρουσιάσω συγκεκριμένα μέτρα και πολιτικές που θα ακολουθήσουμε το επόμενο διάστημα. Θέλω, όμως, σήμερα να αναφερθώ ξεχωριστά σε κάτι πολύ σημαντικό που έχει να κάνει με την επιβεβλημένη στήριξη των ιατρών του ΕΣΥ.

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράφηκε σήμερα, καθιερώνουμε επιπλέον οικονομικό κίνητρο για την προσέλκυση και παραμονή ιατρών σε προβληματικές ή άγονες περιοχές. Το νέο αυτό επίδομα, ανάλογα και με την κατηγορία της περιοχής που θα ασκεί υπηρεσία ο ιατρός, ξεκινά από τα 200 ευρώ και για συγκεκριμένες ειδικότητες μπορεί να φτάσει έως τα 600 ευρώ μηνιαίως.

Έχω πει πολλές φορές -και δεν θα κουραστώ να το λέω- ότι η στήριξη του ΕΣΥ είναι για εμάς πρώτη προτεραιότητα. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε παθογένειες χρόνων. Όμως δεν θα σταματήσουμε να προσπαθούμε για ένα καλύτερο ΕΣΥ, αντάξιο των προσδοκιών όλων των πολιτών».

Επιδόματα και φοροαπαλλαγές 

Παράλληλα, αναμένεται να ανακοινωθούν μέτρα για το δημογραφικό και το στεγαστικό πρόβλημα που θα αφορά τις ηλικιακές ομάδες 30 έως 50 ετών.

Μεταξύ αυτών των μέτρων αναμένεται να ανακοινωθεί αύξηση στο επίδομα τέκνων, να μπει φρένο στην έκδοση νέων αδειών airbnb, αλλά και να δοθεί τριετής απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος μισθωμάτων που εισπράττουν οι ιδιοκτήτες οι οποίοι θα διαθέσουν για μακροχρόνιες μισθώσεις ακίνητα τα οποία νοικιάζονται μέσω Airbnb ή παραμένουν κλειστά.

Επίσης αναμένεται να μειωθούν κατά μια μονάδα οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζόμενων, ενώ όλα τα μέτρα θα έχουν ορίζοντα το 2027.

Αναλυτικά τα μέτρα που «κλείδωσαν»

Για το δημόσιο ο πρωθυπουργός ανακοινώσει και επίσημα την επιβράβευση των δημοσίων υπαλλήλων που επιτυγχάνουν τους στόχους με μπόνους δύο μισθών, ενώ για τους συνταξιούχους αναμένεται η χορήγηση έκτακτου επιδόματος προσωπικής διαφοράς που δεν θα λάβουν καθόλου ή θα λάβουν μικρό μέρος της αύξησης 2,5%-3% στις αποδοχές τους από την 1η Ιανουαρίου 2025.

Όσα είπε ο ΥΠΟΙΚ για τις ανακοινώσεις Μητσοτάκη

Πορείες και συγκεντρώσεις από το πρωί της Παρασκευής

Ωστόσο, η πρώτη δυναμική απάντηση θα δοθεί από την ΠΟΕΔΗΝ. Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία δίνουν ραντεβού για τις 8.30 το πρωί πραγματοποιώντας συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Ιπποκράτειο, ενώ λίγες ώρες αργότερα, στις 18:00, τα Σώματα Ασφαλείας έχουν απευθύνει κάλεσμα για συγκέντρωση στην πλατεία του Λευκού Πύργου.

Το Σάββατο θα συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις, με τριπλό κάλεσμα για συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας.

Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ έχουν απευθύνει κάλεσμα για συγκέντρωση στο Άγαλμα Βενιζέλου, στις 18:00. Κάλεσμα για συμμετοχή στη συγκέντρωση της ΓΣΕΕ απευθύνει μεταξύ άλλων και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ιατρικών Επισκεπτών Φαρμακοϋπαλλήλων και Συναφών Φαρμακευτικών Επαγγελμάτων.

Λίγο νωρίτερα, στις 17:30, θα γίνει η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Πλατεία της ΧΑΝΘ. Επίσης, στις 18:00 θα συγκεντρωθούν στην Καμάρα άτομα που πρόσκεινται στην εξωκοινοβουλευτική Αριστερά και τον αντιεξουσιαστικό χώρο.

«H ακρίβεια που σαρώνει τα εισοδήματα και εξανεμίζει την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων, η επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, η εφαρμογή Συλλογικών Συμβάσεων παντού, η πάταξη της αισχροκέρδειας, το δίκαιο φορολογικό σύστημα, οι αξιοπρεπείς μισθοί και συντάξεις, θα βρεθούν μεταξύ άλλων στο επίκεντρο των διεκδικήσεων της Συνομοσπονδίας στο πλαίσιο των δράσεων της ΓΣΕΕ στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης», επισημαίνει η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωση που εξέδωσε για τις κινητοποιήσεις.

Τα μέλη του ΠΑΜΕ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σήμερα, απηύθυνα κάλεσμα σε όλα τα συνδικάτα για ξεσηκωμό και συμμετοχή στις κινητοποιήσεις.

«Η κυβέρνηση σε όλους τους τόνους παρουσιάζει μια ψευδή εικόνα για την κατάσταση της ζωής της εργατικής τάξης: με τους τσακισμένους μισθούς και τις συντάξεις, την ακρίβεια και με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις προκλητικές αυξήσεις σε 800 φάρμακα, αυξήσεις που ωφελούν τους φαρμακοβιομήχανους και όχι τους ασθενείς όπως ισχυρίζεται ο υπουργός Υγείας», υπογράμμισε ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της γραμματείας του ΠΑΜΕ και συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει και νέο πακέτο αντεργατικών μέτρων, που θα το παρουσιάσει στη ΔΕΘ.

«Τα μέτρα, όσον αφορά τους εργαζόμενους στοχεύουν στη διεύρυνση της φθηνής εργασίας και της εντατικοποίησης της εκμετάλλευσης. Για τους επιχειρηματικούς ομίλους θα υπάρχουν νέες απαλλαγές και επιδοτήσεις με στόχο την αύξηση της κερδοφορίας τους», συμπλήρωσε.

Ποιοι δρόμοι κλείνουν για τα εγκαίνια της ΔΕΘ

Από σήμερα έχουν τεθεί σε εφαρμογή οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ενόψει των εγκαινίων της ΔΕΘ, οι οποίες θα παραμείνουν σε ισχύ έως και το απόγευμα της Κυριακής.

Ειδικότερα, από τις 15:00 σήμερα έως και τις 20:00 την Κυριακή δεν επιτρέπεται η στάση και η στάθμευση οχημάτων στις εξής οδούς:

Λ. Στρατού, από Καυτανζόγλου μέχρι Πλατεία Χ.Α.Ν.Θ. και

Γ Σεπτεμβρίου, από Μ. Αλεξάνδρου μέχρι Αγίου Δημητρίου.

Από τις 06:00 της Παρασκευής έως τις 20:00 της Κυριακής δεν επιτρέπεται η στάση και η στάθμευση οχημάτων στους εξής δρόμους:

Αγγελάκη, σε όλο το μήκος της.

Εθν. Αμύνης, από Αγίου Δημητρίου μέχρι Πλατεία Λευκού Πύργου.

Αγ. Δημητρίου, από Πλατεία Ευαγγελίστριας μέχρι Γ Σεπτεμβρίου και από Προξένων μέχρι Στεφάνου Δραγούμη.

Γ. Λαμπράκη, από Εγνατία μέχρι Γ Σεπτεμβρίου.

Αρμενοπούλου, από Μελενίκου μέχρι Εθν. Αμύνης.

Ν. Γερμανού, από Πλατεία Λευκού Πύργου μέχρι Πλατεία Χ.Α.Ν.Θ.

Ιασωνίδου, από Εγνατία έως Αγ. Δημητρίου.

Καυτανζόγλου, στο ρεύμα καθόδου.

Το Σάββατο από τις 15:00 σταδιακά, ανάλογα με την εξέλιξη των διαδηλώσεων και μέχρι την ολοκλήρωσή τους, δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία των οχημάτων στους εξής δρόμους:

Λ. Στρατού, από Καυτανζόγλου μέχρι Πλατεία Χ.Α.Ν.Θ.

Γ Σεπτεμβρίου, από Μ. Αλεξάνδρου μέχρι Αγίου Δημητρίου.

Βασ. Όλγας, από Μ. Μπότσαρη μέχρι Αγίας Τριάδος.

Βασ. Γεωργίου, από Αγίας Τριάδος μέχρι Μ. Ανδρόνικου.

Λεωφ. Νίκης, καθ’ όλο το μήκος της.

Κουντουριώτη, καθ’ όλο το μήκος της.

Κων/νου Καραμανλή, από Κατσιμίδη μέχρι Γ Σεπτεμβρίου.

Εγνατία, από Λαγκαδά μέχρι Γ Σεπτεμβρίου.

Εθν. Αμύνης, από Αγίου Δημητρίου μέχρι Πλατεία Λευκού Πύργου.

Τσιμισκή, καθ’ όλο το μήκος της.

Αγίου Δημητρίου, από Λαγκαδά μέχρι Στεφάνου Δραγούμη.

Αγίας Σοφίας, από Εγνατία μέχρι την πλατεία Αγίας Σοφίας, καθώς και περιμετρικά της πλατείας Αγίας Σοφίας.

Π. Μελά, καθ’ όλο το μήκος της.

Βενιζέλου, καθ’ όλο το μήκος της.

Επιπλέον, το Σάββατο, από τις 08:00 έως τις 20:00 δεν θα επιτρέπεται η στάση και η στάθμευση των οχημάτων στην οδό Στίλπωνος Κυριακίδη, από τη συμβολή της με την οδό Κατσιμίδη έως τη συμβολή της με την οδό Γ Σεπτεμβρίου.

Λόγω αυτών των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, από τις 15:00 του Σαββάτου έως την ολοκλήρωση των κινητοποιήσεων, η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται σταδιακά, από ανατολικά προς δυτικά της Θεσσαλονίκης μέσω των οδών Κατσιμίδη – Περιφερειακής οδού – Αγ. Δημητρίου (όσο οι συνθήκες το επιτρέπουν) – Ολυμπιάδος και από δυτικά προς ανατολικά της πόλης μέσω των οδών 26ης Οκτωβρίου – Λαγκαδά και Περιφερειακής οδού, καθώς και από την Αγίου Δημητρίου, όσο οι συνθήκες το επιτρέπουν.