Market Maven

Η συμπληρωματική σύμβαση για την Αττική Οδό, η ΚΡΙ-ΚΡΙ και το DoS attack σε συστημική τράπεζα

Η συμπληρωματική σύμβαση για την Αττική Οδό, η ΚΡΙ-ΚΡΙ και το DoS attack σε συστημική τράπεζα
Η συμπληρωματική σύμβαση για την Αττική Οδό

Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους γνωμοδότησε θετικά σχετικά με τη σύναψη συμπληρωματικής σύμβασης του Δημοσίου με την εταιρεία Αττική Οδός ΑΕ, για την αδιάλειπτη παροχή υπηρεσιών λειτουργίας και συντήρησης του αυτοκινητοδρόμου μέχρι την έναρξη της νέας περιόδου παραχώρησης, η οποία θα ισχύσει από τις 12 Φεβρουαρίου 2025. Η γνωμοδότηση, η οποία υποβλήθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 2024, προκλήθηκε από αίτημα του υπουργείου Υποδομών, δεδομένου ότι η υφιστάμενη σύμβαση παραχώρησης λήγει στις 5 Οκτωβρίου 2024.

Η γνωμοδότηση του ΝΣΚ υπογραμμίζει ότι, λόγω της πολυπλοκότητας των απαιτούμενων υπηρεσιών, η αλλαγή παραχωρησιούχου για ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα (περίπου πέντε μηνών) θα ήταν αδύνατη. Η αλλαγή αυτή θα απαιτούσε την επανεκκίνηση και αναδιοργάνωση ολόκληρου του μηχανισμού λειτουργίας, κάτι που θα συνεπαγόταν σημαντική επιβάρυνση τόσο από άποψη χρόνου όσο και κόστους.

Όπως αναφέρεται, ο παραχωρησιούχος Αττική Οδός ΑΕ έχει ήδη το κατάλληλο προσωπικό, τον εξοπλισμό και τις υποδομές για να συνεχίσει την ομαλή λειτουργία της οδού χωρίς διακοπή. Ακόμη, κατά το ΝΣΚ, η λειτουργία του αυτοκινητοδρόμου είναι κρίσιμη για την κυκλοφορία στην Αττική. Η διακοπή ή μεταφορά της λειτουργίας σε άλλον φορέα θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην ομαλή ροή της κυκλοφορίας, όπως βανδαλισμοί ή συμφόρηση, εάν η οδός αφεθεί σε ελεύθερη χρήση χωρίς διοδίων ή ελεγχόμενη πρόσβαση. Αυτό θα είχε άμεσες αρνητικές συνέπειες στην εξυπηρέτηση χιλιάδων χρηστών, ενώ θα επιβάρυνε το δημόσιο με νέες απαιτήσεις αποζημιώσεων. Η γνωμοδότηση επικαλείται το άρθρο 51 του Ν. 4413/2016, το οποίο επιτρέπει τη σύναψη συμπληρωματικών συμβάσεων όταν η αλλαγή παραχωρησιούχου δεν είναι εφικτή για οικονομικούς ή τεχνικούς λόγους.

Σε αυτήν την περίπτωση, η διακοπή της λειτουργίας ή η παράδοση της οδού σε νέο φορέα θα επέφερε σημαντικά μειονεκτήματα και οικονομικές επιβαρύνσεις στο Δημόσιο. Το μικρό χρονικό διάστημα της παράτασης και το περιορισμένο οικονομικό αντικείμενο της συμπληρωματικής σύμβασης υποστηρίζουν ότι αυτή η λύση είναι η βέλτιστη για την προστασία του δημόσιου συμφέροντος.

Το ΝΣΚ τονίζει επιπρόσθετα τη σημασία της διατήρησης του αυτοκινητοδρόμου σε άριστη κατάσταση κατά το διάστημα της μεταβατικής περιόδου. Εάν η οδός παραδοθεί σε χειρότερη κατάσταση στον νέο παραχωρησιούχο, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε διεκδικήσεις αποζημιώσεων σε βάρος του Δημοσίου. Ο υφιστάμενος παραχωρησιούχος γνωρίζει το έργο και είναι σε θέση να διασφαλίσει την ομαλή μετάβαση χωρίς ζημίες ή επιβαρύνσεις. Τέλος, η γνωμοδότηση σημειώνει ότι οι όροι της συμπληρωματικής σύμβασης δεν συνιστούν ουσιώδη τροποποίηση της αρχικής σύμβασης παραχώρησης, καθώς δεν αλλάζουν την οικονομική ισορροπία της υπέρ του παραχωρησιούχου, ούτε εισάγουν όρους που θα προσέλκυαν άλλους υποψήφιους εάν είχαν περιληφθεί στην αρχική σύμβαση.

Το Δευτεριάτικο DoS attack

Κάθε Δευτέρα τις τελευταίες εβδομάδες μια συστημική ελληνική τράπεζα δέχεται επιθέσεις DoS attack από χάκερ. Οι επιθέσεις αυτές έχουν ως στόχο να μπλοκάρουν τις υπηρεσίες της τράπεζας, καθιστώντας δύσκολη την πρόσβαση των πελατών.

Το DoS (Denial of Service) είναι μια επίθεση που είτε οδηγεί την υπηρεσία σε επανεκκίνηση, είτε την υπερφορτώνει με ψεύτικες αιτήσεις, ώστε να μην μπορεί να εξυπηρετήσει τους πραγματικούς πελάτες. Υπάρχουν δύο βασικές μορφές αυτών των επιθέσεων, με την πιο σοβαρή να είναι η κατανεμημένη επίθεση (DDoS), όπου πολλοί υπολογιστές χρησιμοποιούνται ταυτόχρονα για την επίθεση. Η εν λόγω τράπεζα αναγκάζεται κατά τη διάρκεια των DoS attack να απομονώνει συγκεκριμένα μέρη τους δικτύου της και έτσι κάποιες υπηρεσίες υπολειτουργούν και κυρίως οι απαραίτητες εργασίες πληροφορικής εντός του δικτύου της παγώνουν.

Το αν οι κυβερνοεπιθέσεις αποβλέπουν σε κάτι (π.χ. λύτρα) δεν το ξέρουμε. Αυτό που ξέρουμε είναι πως το IT τμήμα της τράπεζας ταλαιπωρείται , με την εβδομάδα του να ξεκινά με περιπέτειες…

Οι πωλήσεις της ΚΡΙ-ΚΡΙ

Η εταιρεία ΚΡΙ-ΚΡΙ σημείωσε αξιοσημείωτη ανάπτυξη στις εξαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024, με τις πωλήσεις στο εξωτερικό να υπερβαίνουν τις εγχώριες.

Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία για το πρώτο εξάμηνο του 2024, οι πωλήσεις παγωτών αυξήθηκαν κατά 20,5% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2023. Οι πωλήσεις παγωτών ανήλθαν σε 28,5 εκατ. ευρώ, ενώ το αντίστοιχο διάστημα το 2023 ήταν 23,7 εκατ. ευρώ. Οι πωλήσεις στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 21,7%, φτάνοντας τα 21,9 εκατ. ευρώ από 18 εκατ. ευρώ, ενώ οι εξαγωγές σημείωσαν άνοδο 17,1%, αγγίζοντας τα 6,6 εκατ. ευρώ από 5,7 εκατ. ευρώ. Στον τομέα των γαλακτοκομικών, η αύξηση των συνολικών πωλήσεων ήταν 14,5%, καθώς από τα 88,3 εκατ. ευρώ το 2023, οι πωλήσεις έφτασαν τα 101,1 εκατ. ευρώ το 2024. Στην εγχώρια αγορά παρατηρήθηκε μείωση κατά 2,5%, με τις πωλήσεις να ανέρχονται σε 37,8 εκατ. ευρώ, ενώ το 2023 ήταν 38,8 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, οι εξαγωγές γαλακτοκομικών σημείωσαν εντυπωσιακή άνοδο 27,8%, καθώς οι πωλήσεις αυξήθηκαν από 49,5 εκατ. ευρώ το 2023 σε 63,3 εκατ. ευρώ το 2024. Το ενδιαφέρον είναι πως ένας συγκεκριμένος πελάτης από το εξωτερικό αντιπροσώπευε πάνω από το 10% των συνολικών πωλήσεων της ΚΡΙ-ΚΡΙ, με το ποσό να ανέρχεται στα 17,8 εκατ. ευρώ, καλύπτοντας τόσο τα γαλακτοκομικά όσο και τα παγωτά.

Το μετοχικό κεφάλαιο της Allianz

Η Allianz Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρία Διαχειρίσεως Αμοιβαίων Κεφαλαίων προχώρησε σε τροποποίηση του καταστατικού της μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε να αυξηθεί το μετοχικό κεφάλαιο κατά περίπου 1 εκατ. ευρώ, κεφαλαιοποιώντας ποσό από τα αποθεματικά της εταιρείας, κάτι που ανέβασε την ονομαστική αξία κάθε μετοχής από 30 ευρώ σε 50,539 ευρώ. Παράλληλα, αποφασίστηκε η μείωση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 1,48 εκατ. ευρώ, με μείωση της αξίας κάθε μετοχής στα 20 ευρώ, με το ποσό της μείωσης να επιστρέφεται σε μετρητά στη μοναδική μέτοχο της εταιρείας, την μητρική Allianz. Μετά τις αλλαγές, το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας διαμορφώνεται στα 973.860 ευρώ, με 48.693 μετοχές, αξίας 20 ευρώ η καθεμία.

Οι προσφορές για την Avramar

Η διαδικασία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών για την Avramar μπαίνει σε παράταση αβέβαιης διάρκειας, καθώς οι προσφορές που έχουν υποβληθεί δεν ικανοποιούν τις προσδοκίες των πιστωτριών τραπεζών. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προσφορές ανέρχονται σε έως και 100 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που τα δάνεια της εταιρείας ανέρχονται στα 350 εκατ. ευρώ. Παρά το γεγονός ότι μέχρι πρόσφατα το ισπανικό fund Atitlan εμφανιζόταν ως φαβορί έναντι των άλλων διεκδικητών, των Aqua Bridge και Philosofish, το προτεινόμενο τίμημα δεν κρίνεται ικανοποιητικό. Επιπλέον, ζητήματα όπως οι μονάδες που θα παραμείνουν ενεργές και άλλοι όροι δεν έχουν διευθετηθεί επαρκώς, προκαλώντας περαιτέρω καθυστερήσεις στη διαδικασία.

Αποποίηση Ευθύνης

Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Market Maven προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.