Ελλάδα

Κακοκαιρία Atena: Αυτή θα ειναι η πιο δύσκολη ώρα για την Αττική

Κακοκαιρία Atena: Αυτή θα ειναι η πιο δύσκολη ώρα για την Αττική Φωτογραφία: eurokinissi
Ξεκίνησε η κακοκαιρία Atena και στην Αττική. Στα βόρεια προάστια σημειώθηκαν βροχές ενώ εδώ και λίγη ώρα έχει ξεκινήσει βροχή και στο κέντρο της Αθήνας.

Από χτες το απόγευμα το έκτακτο δελτίο καιρού έχει αναβαθμιστεί σε έκτακτο δελτίο εκδήλωσης επικίνδυνων φαινομένων σε διάφορες περιοχές.

Για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι λόγω της κακοκαιρία «Atena», που εξελίσσεται σε τρεις φάσεις έχοντας ξεκινήσει ήδη το πέρασμά της σε αρκετές περιοχές με βροχές και καταιγίδες, οι οποίες αναμένεται να επεκταθούν σε μεγάλο μέρος της χώρας έως τις βραδινές ώρες της Τετάρτης 11/09.

Στο επίκεντρο της κακοκαιρίας αρχικά τμήματα του Ιονίου, της Ηπείρου, της Δυτικής Στερεάς και Δυτικής Πελοποννήσου, με μικρή πιθανότητα για τοπικές χαλαζοπτώσεις και από σήμερα Τρίτη 10/09 το μεσημέρι – που η «Atena» εισέρχεται στη δεύτερη φάση της, τοπικές βροχές και καταιγίδες αναμένονται σε μεγάλο μέρος της χώρας (με εξαίρεση τα νοτιότερα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου), με έμφαση τη βόρεια χώρα όπου τα φαινόμενα θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια και ένταση.

Σε Αχαΐα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία και Αρκαδία, Ηγουμενίτσα, Ιωάννινα, Βόλο και περιοχές της Μαγνησίας, Λάρισα, Πιερία και Φλώρινα έχει ηχήσει ήδη η ειδοποίηση του 112 για ακραία καιρικά φαινόμενα που καλεί τους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους.

Στην Ηγουμενίτσα η έντονη βροχόπτωση προκάλεσε πολλά προβλήματα, κυρίως στο λιμάνι της πόλης. Στην Κέρκυρα, σε κάποιες περιοχές, έχουν πέσει ακόμα και 70 τόνοι μερού ανά στρέμμα.

Τι ισχύει για την Αττική

Εδώ και λίγη ώρα βροχές σημειώνονται σε πολλές περιοχές της Αθήνας ενώ αστάθεια θα συνεχιστεί κατά την διάρκεια της ημέρας. Στο κέντρο της Αθήνας η βροχή θα συνεχιστεί με διακοπές μέχρι και τις 9 μμ.

 

meteo38_a7839.jpg

Στα βόρεια προάστια βροχές θα σημειώνονται επίσης μέχρι το βράδυ. Ίδιο σκηνικό θα έχει ο καιρός και στα δυτικά προάστια του νομού με έντονες βροχές μέχρι το βράδυ.

Το windy με την σειρά του προβλέπει ότι η κακοκαιρία θα φτάσει στο πικ της στην Αθήνα στις 3 το μεσημέρι. Μέχρι τότε ο καιρός θα ανοίγει και θα κλείνει κατά διαστήματα. Την ίδια ώρα, βροχές και καταιγίδες θα σημειώνονται και σε Εύβοια, Σποράδες, Θεσσαλία αλλά και σε περιοχές της Μακεδονίας και ειδικότερα της Χαλκιδικής. 

kairos383_82d3e.jpg

Προς το απόγευμα θα συνεχίσουν οι βροχές να πέφτουν σε Αττική, Ήπειρο, Κυκλάδες, δυτική Μακεδονία, Θεσσαλία, με τον κύριο όγκο της κακοκαιρίας όμως να χτυπά τα νησιά του βορείου Αιγαίου.

Αργά το βράδυ και μέχρι τα μεσάνυχτα η κακοκαιρία θα κινηθεί ανατολικότερα και θα χτυπήσει τα νησιά του βορείου Αιγαίου και νοτιότερα αλλά και περιοχές της Θεσσαλίας.

Σύμφωνα με την Χριστίνα Ρήγου, έντονα φαινόμενα αναμένονται σήμερα μέχρι το απόγευμα στα δυτικά - και συγκεκριμένα στο Ιόνιο, στην Ήπειρο, στη δυτική Στερεά και στη δυτική Πελοπόννησο.

Γρήγορα η κακοκαιρία θα κινηθεί ανατολικότερα, και από το μεσημέρι τα έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν τη Θεσσαλία και κυρίως τη Μακεδονία.

Αργά το βράδυ ισχυρές καταιγίδες προβλέπονται στη Θράκη και στο βόρειο Αιγαίο, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές οι βροχές θα είναι μέχρι μέτριας έντασης και πιο τοπικές.