Πολιτική

Ο Μητσοτάκης μεταξύ Ερντογάν και Σολτς

Ο Μητσοτάκης μεταξύ Ερντογάν και Σολτς
Διπλή πίεση στην Αθήνα από Βερολίνο και Άγκυρα- Γιατί στοχοποιείται ο Νίκος Δένδιας από την Τουρκία- Η παρουσία Χρυσοχοΐδη στον Έβρο - Στη Γερμανία σήμερα ο Παναγιωτόπουλος.

Η στοχοποίηση του ΥΠΑΜ Νίκου Δένδια από την Άγκυρα επιβαρύνει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και δυσχεραίνει τη διαχείριση του μεταναστευτικού σε μια συγκυρία στην οποία η κυβέρνηση Σολτς θέλει να «σπρώξει» στη χώρα μας 70.000 και πλέον πρόσφυγες για να αντιμετωπίσει την άνοδο της ακροδεξιάς στην Γερμανία.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος Ο. Τσελίκ χαρακτήρισε «προβοκάτσια» την παρουσία του Ν. Δένδια στο Καστελόριζο και τις δηλώσεις του από το ακριτικό νησί, λίγες μέρες πριν από τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ.

Η διπλή πίεση από την Άγκυρα και το Βερολίνο δημιουργεί ένα εκρηκτικό διπλωματικό περιβάλλον με το μεταναστευτικό στο επίκεντρο. Η παρουσία του Υπ. Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στον Εβρο, για να διαβεβαιώσει ότι ο φράχτης θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, είχε κυρίως συμβολική σημασία, δεδομένου ότι δεν καταγράφεται αύξηση των ροών στα χερσαία σύνορα, αλλά στα θαλάσσια. Το μήνυμα που στέλνει η Αθήνα είναι ότι λαμβάνει όλα τα δυνατά μέτρα για να αποτρέψει την είσοδο παράτυπων μεταναστών αλλά «δεν θα γίνει σάκος του μποξ» (Παύλος Μαρινάκης), συγκεντρώνοντας εδώ δυσβάσταχτο αριθμό αιτούντων άσυλο, επειδή οι άλλες χώρες δεν δέχονται δίκαιη κατανομή των βαρών.

Μέχρι στιγμής, όμως, δεν είναι σαφές ποιο είναι το σχέδιο - αν υπάρχει - για να αποτραπεί ένα δυσμενές σενάριο μαζικών επιστροφών στη χώρα μας. Το βέβαιο είναι ότι ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νίκος Παναγιωτόπουλος, που βρίσκεται στο Βερολίνο, θα μεταφέρει στο Μέγαρο Μαξίμου τελεσίγραφο από τους Γερμανούς συνομιλητές του.

Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Οκτώβριο, το μεταναστευτικό θα είναι κεντρικό ζήτημα με την ελληνική πλευρά να επιδιώκει τη δημιουργία κοινού μετώπου με τις άλλες χώρες υποδοχής (Ιταλία, Ισπανία, Μάλτα, Πολωνία, Βουλγαρία). Ωστόσο, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι ακολουθεί το δικό της δρόμο, έχοντας αποφασίσει να στέλνει κόσμο σε καταυλισμούς στην Αλβανία. Για την απόφασή της αυτή, που εγκρίθηκε σιωπηρά από τις Βρυξέλλες, συζήτησε με τον Βρετανό πρωθυπουργό Κ. Στίμερ που την συνεχάρη.