Ελλάδα

Παρίστανε τον φυσιοπαθητικό και πωλούσε συμπλήρωμα διατροφής χωρίς άδεια

Παρίστανε τον φυσιοπαθητικό και πωλούσε συμπλήρωμα διατροφής χωρίς άδεια Φωτογραφία: UNSPLASH
Τι αποκάλυψε έρευνα των επιθεωρητών Αρχής Διαφάνειας.

Στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή παραδόθηκε έκθεση της Αρχής Διαφάνειας για ιδιώτη που δραστηριοποιούνταν σε δύο κέντρα φυσιοπαθητικής (εναλλακτικής ιατρικής), στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα, χωρίς άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ενώ αποκαλύφθηκε πως πωλούσε μη εγκεκριμένο συμπληρώμα διατροφής.

Η υπόθεση εκτυλίχθηκε μετά από επώνυμη καταγγελία και από τον έλεγχο που διενήργησαν οι επιθεωρητές της Περιφερειακής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, προέκυψε ότι ο/η φερόμενος (-η) ως φυσιοπαθητικός μέσω ιστοσελίδων, μέσω social media αλλά και ως απασχολούμενος/-η σε κέντρα φυσιοπαθητικής, προέβαινε σε ατεκμηρίωτους θεραπευτικούς και διαγνωστικούς ισχυρισμούς για διάφορες παθήσεις.

Παράλληλα προχωρούσε σε θεραπεία ασθενών τουλάχιστον μέσω γραπτών συμβουλών και δημοσιεύσεων, ενώ δεν είχε άδεια άσκησης ιατρικού επαγγέλματος. Αυτό σημαίνει αντιποίηση ιατρικού λειτουργήματος κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας.

Επίσης, στα ιδιωτικά κέντρα που εργαζόταν λειτουργούσε συσκευές βιοσυντονισμού, χωρίς να τηρούνται οι προβλέψεις της σχετικής νομοθεσίας περί ειδικής άδειας σκοπιμότητας και λειτουργίας ενώ από την έρευνα προέκυψε θεσμική ασάφεια ως προς το κατά πόσον μη ιατροί μπορούν να κατέχουν τέτοιες συσκευές.

Εκτός όλων των παραπάνω, το άτομο αυτό έθεσε σε κυκλοφορία στην ελληνική αγορά σκεύασμα κολλοειδούς αργύρου, το οποίο προωθούσε ως συμπλήρωμα διατροφής μέσω social media, χωρίς να διαθέτει σχετική άδεια κυκλοφορίας από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων. Πωλούσε τα σκευάσματα μέσω των ιδιωτικά κέντρων ως νόμιμα, όμως η πώληση συμπληρωμάτων διατροφής επιτρέπεται μόνο από φαρμακεία ή από καταστήματα που διαθέτουν άδεια πώλησης τυποποιημένων τροφίμων.

Επισημαίνεται ότι δεν υφίσταται ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργίας για τα κέντρα φυσιοπαθητικής στην Ελλάδα και λειτουργούν χωρίς επαγγελματική πιστοποίηση και άδεια λειτουργίας.

Μετά από τα ευρήματα αυτά της έρευνας η έκθεση ελέγχου της ΕΑΔ διαβιβάσθηκε:
- Στον Ε.Ο.Φ., προκειμένου να προβεί στην επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών πρόστιμων και να εξετάσει τη δυνατότητα διενέργειας γενικού ελέγχου σχετικά με την κυκλοφορία σκευασμάτων κολλοειδούς αργύρου στην ελληνική αγορά, επειδή η κυκλοφορία τους θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.
- Στο υπουργείο Υγείας, προκειμένου να προβεί σε νομοθετική ρύθμιση της άσκησης όλων των δραστηριοτήτων φυσιοπαθητικής/εναλλακτικής ιατρικής στην κατεύθυνση της έκδοσης αδείας ίδρυσης και λειτουργίας, υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις, με γνώμονα την προστασία της υγείας και της περιουσίας των πολιτών.
- Στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚεΣΥ), προκειμένου να αποφανθεί σχετικά με το αν η μέθοδος του βιοσυντονισμού μπορεί να διενεργείται και από λοιπούς επιστήμονες / επαγγελματίες υγείας και υπό ποιες προϋποθέσεις.