Διεθνή

Κρυφτούλι με τους βομβητές που σκόρπισαν τον θάνατο στον Λίβανο: Είμαστε οι ενδιάμεσοι, απαντά η Ουγγαρία

Κρυφτούλι με τους βομβητές που σκόρπισαν τον θάνατο στον Λίβανο: Είμαστε οι ενδιάμεσοι, απαντά η Ουγγαρία Φωτογραφία: WAEL HAMZEH/EPA
Ταϊβάν και Ουγγαρία αφήνουν αναπάντητα κρίσιμα ερωτήματα...

Αναπάντητα παραμένουν κρίσιμα ερωτήματα γύρω από το φονικό κύμα εκρήξεων βομβητών στον Λίβανο, που στοχοθέτησε τη Χεζμπολάχ, με τουλάχιστον 12 νεκρούς και 3.000 τραυματίες. Οι βομβητές έφεραν το εμπορικό σήμα της ταϊβανέζικης εταιρείας Gold Apollo, με τον ιδρυτή της ωστόσο να αρνείται κάθε εμπλοκή, λέγοντας ότι κατασκευάστηκαν από την BAC με έδρα τη Βουδαπέστη, η οποία είχε το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το εμπορικό σήμα της. «Είμαστε απλά οι ενδιάμεσοι», απαντά η εταιρεία στην Ουγγαρία...

Σε επικοινωνία που είχε το NBC με τη διευθύνουσα σύμβουλο της BAC Consulting Cristiana Bársony-Arcidiacono επιβεβαίωσε ότι η εταιρεία της συνεργάστηκε με την Gold Apollo.

Όταν όμως ρωτήθηκε για τους βομβητές που εξερράγησαν, είπε: «Δεν φτιάχνουμε εμείς τους βομβητές. Είμαστε απλώς οι ενδιάμεσοι. Νομίζω ότι κάνατε λάθος».

{https://x.com/TPV_John/status/1836095980313415903}

Το υπουργείο Οικονομικών Υποθέσεων της Ταϊβάν δήλωσε την Τετάρτη ότι η Gold Apollo εξήγαγε 260.000 βομβητές από το 2022 έως τον Αύγουστο του 2024, κυρίως σε ευρωπαϊκές και αμερικανικές αγορές. Σε ανακοίνωσή του, ανέφερε ότι δεν υπήρξαν αναφορές για εκρήξεις που να σχετίζονται με τα προϊόντα αυτά και πως δεν υφίστανται αρχεία που να πιστοποιούν ότι η εταιρεία εξήγαγε βομβητές απευθείας στον Λίβανο.

«Μήπως αυτή η παρτίδα προϊόντων είχε όντως τροποποιηθεί; Μήπως τα παρήγαγε άλλος κατασκευαστής και απλώς χρησιμοποίησε το εμπορικό σήμα της Apollo; Αυτό το κομμάτι βρίσκεται ακόμη υπό διερεύνηση από τις αρχές», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου στο NBC News.

{https://x.com/mattmurock123/status/1836079846234948022}

Τι ανακοίνωσε η εταιρεία της Ταϊβάν

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της εταιρείας Gold Apollo της Ταϊβάν, η οποία ανέφερε ότι η BAC Consulting KRT, η οποία έχει την έδρα της στη Βουδαπέστη, έχει άδεια να χρησιμοποιεί το λογότυπό της και να κατασκευάζει το μοντέλο των βομβητών που χρησιμοποιήθηκε χθες, Τρίτη, για τις εκρήξεις στο Λίβανο.

«Αναφορικά με το μοντέλο βομβητή AR-924 που αναφέρεται σε πρόσφατα δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης, διευκρινίζουμε ότι αυτό το μοντέλο παράγεται και πωλείται από την BAC», ανέφερε σε δήλωσή της η Gold Apollo, διαψεύδοντας τις πληροφορίες των New York Times, σύμφωνα με τις οποίες η εταιρεία αυτή της Ταϊβάν είχε κατασκευάσει η ίδια τους βομβητές. «Εμείς παρέχουμε μόνο την άδεια χρήσης της μάρκας και δεν εμπλεκόμαστε στο σχεδιασμό ούτε στην κατασκευή αυτού του προϊόντος», πρόσθεσε η εταιρεία.

{https://x.com/anadoluagency/status/1836161520205451417}

Αίμα στους δρόμους

Αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν ότι παντού στους δρόμους υπήρχε αίμα, καθώς οι εκρήξεις μετέτρεψαν τμήματα της πρωτεύουσας του Λιβάνου σε «πόλη ζόμπι», σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Ένας άνδρας δήλωσε στο CNN ότι είδε πτώματα να κείτονται στους δρόμους σε ένα νότιο τμήμα της πόλης: «Βγήκαμε στους δρόμους και είδαμε το προάστιο να μοιάζει με πόλη ζόμπι».

Ένας άλλος περιέγραψε τη σύγχυση και το χάος που επικρατούσε μετά την επίθεση, καθώς οδηγούσε στους δρόμους.

«Υπήρχαν αίματα στους δρόμους και άνθρωποι μεταφέρονταν με ασθενοφόρα στο νοσοκομείο, αλλά δεν ξέραμε τι συνέβαινε», είπε.

{https://x.com/AlArabiya_Eng/status/1836045603916181644}

Γιατί πυροδότησε χθες το Ισραήλ τους βομβητές της Χεζμπολάχ

Η «τυφλή» επίθεση σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους θα μπορούσε να οδηγήσει σε ολοκληρωτικό πόλεμο.

Μιλώντας στο Axios, Αμερικανός αξιωματούχος φέρεται να περιέγραψε το σκεπτικό που έδωσε το Τελ Αβίβ τις ΗΠΑ για τη χρονική στιγμή της επίθεσης ως «τώρα ή ποτέ» («use it or leave it»).

Ένας πρώην Ισραηλινός αξιωματούχος - με γνώση της επιχείρησης - δήλωσε ότι οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες σχεδίαζαν να χρησιμοποιήσουν τους παγιδευμένους βομβητές που κατάφεραν να «φυτέψουν» στις τάξεις της Χεζμπολάχ ως ένα πρώτο χτύπημα αιφνιαδιασμού στον γενικευμένο πόλεμο που σχεδιάζουν προκειμένου να εξολοθρεύσουν τη Χεζμπολάχ.

Τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο, Ισραηλινοί αξιωματούχοι άρχισαν να ανησυχούν ότι η Χεζμπολάχ θα μπορούσε να ανακαλύψει το σαμποτάζ στους βομβητές.

29254575_fd7ef.jpg

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, κορυφαίοι υπουργοί του καθώς και οι επικεφαλής των IDF και Μοσάντ αποφάσισαν να προχωρήσουν στην επίθεση τώρα παρά να πάρουν το ρίσκο να γίνει αντιληπτή η επιχείρηση από τη Χεζμπολάχ, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.

Οι ισραηλινές ανησυχίες καταγράφηκαν πρώτα από το Al-Monitor, το οποίο ανέφερε ότι δύο πράκτορες της Χεζμπολάχ είχαν υποψίες τα τελευταία 24ωρα σχετικά με τους βομβητές.

Μάλιστα στις πρόσφατες διαβουλεύσεις του κορυφαίου συμβούλου του προέδρου Μπάιντεν, Amos Hochstein, με τον Νετανιάχου, τον Γκαλάντ και άλλους ανώτερους αξιωματούχους φέρεται να συζητήθηκε εκτενώς το θέμα της ενδεχόμενης υπονόμευσης της επιχείρησης. Το Axios, ωστόσο, ισχυρίζεται πως δεν του έδωσαν ούτε μια ιδέα για το τι συνέβαινε στα παρασκήνια.

Το απόγευμα της Τρίτης, αρκετά λεπτά πριν αρχίσουν να εκρήγνυνται οι βομβητές σε όλο τον Λίβανο, ο Γκάλαντ φέρεται να τηλεφώνησε στον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν και του είπε ότι το Ισραήλ επρόκειτο να διεξάγει σύντομα μια επιχείρηση στον Λίβανο, αλλά αρνήθηκε να δώσει συγκεκριμένες λεπτομέρειες.

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι Ισραηλινοί δεν ενημέρωσαν τις ΗΠΑ για τις λεπτομέρειες της επιχείρησης, αλλά πρόσθεσε ότι το τηλεφώνημα του Γκάλαντ ήταν μια προσπάθεια να μην κρατήσουν τις ΗΠΑ εντελώς... «στο σκοτάδι».

Αμερικανοί αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν πως δεν είδαν το τηλεφώνημα του Γκάλαντ ως σοβαρή προειδοποίηση. «Δεν είχαμε γνώση αυτής της επιχείρησης και δεν συμμετείχαμε», δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάθιου Μίλερ στους δημοσιογράφους την Τρίτη.