Ελλάδα

Κτηνοτρόφοι: Αυξάνεται το όριο ηλικίας του ζωικού κεφαλαίου που αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ

Κτηνοτρόφοι: Αυξάνεται το όριο ηλικίας του ζωικού κεφαλαίου που αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ Φωτογραφία: EUROKINISSI
Παράταση για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις που λειτουργούν χωρίς άδεια.

Με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή αυξάνεται το όριο ηλικίας του αποζημιωμένου από τον ΕΛΓΑ ζωικού κεφαλαίου για τους κτηνοτρόφους πέρα από το 6ο έτος ηλικίας που προβλέπει ο κανονισμός.

Έτσι, θα οριστικοποιηθούν οι αποζημιώσεις του ζωικού κεφαλαίου λόγω των περσινών φυσικών καταστροφών. «Δίνουμε τέλος σε μια υπόθεση που δημιούργησε προβλήματα στον αγροτικό κόσμο», δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας.

Με άλλη ρύθμιση παρατείνεται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025 η προθεσμία για την υποχρέωση των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων οι οποίες δεν έχουν άδεια λειτουργίας ή εγκατάστασης. Η παράταση δίνεται προκειμένου εγκαίρως να λάβουν έγκριση ίδρυσης και λειτουργίας ή έγκριση ίδρυσης και να προβούν σε γνωστοποίηση λειτουργίας οι κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις που δεν διαθέτουν τις σχετικές άδειες.

Μιλώντας στη Βουλή, ο Κώστας Τσιάρας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην πανώλη των μικρών μηρυκαστικών, σημειώνοντας ότι «είμαστε κοντά στον κλείσιμο του κύκλου» και ανακοίνωσε ότι έχουν γίνει οι προβλεπόμενες κινήσεις για οικονομική ανακούφιση των κτηνοτρόφων.

«Σώσαμε το μεγαλύτερο μέρος του ζωικού κεφαλαίου της χώρας. Όταν χώρες με αντίστοιχο ζωικό κεφάλαιο έχουν οδηγηθεί σε θανάτωση υπερδιπλάσιων ζώων αντιλαμβάνεστε από τον κίνδυνο που -ελπίζω- έχουμε ξεφύγει», συμπλήρωσε.