Ελλάδα

«Πυρά» δικηγόρων για το νέο δικαστικό χάρτη: Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους τις επόμενες εβδομάδες

«Πυρά» δικηγόρων για το νέο δικαστικό χάρτη: Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους τις επόμενες εβδομάδες
Οι δικηγόροι δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους και γι’ αυτό το λόγο έχουν εξαγγείλει αποχές από συγκεκριμένες κατηγορίες δικών και νομικών διαδικασιών την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ προγραμματίζουν παράσταση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου.

Για «νέο δικαστικό χάος» που προκάλεσε ο νέος δικαστικός χάρτης που έχει τεθεί ήδη σε εφαρμογή, έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, Δημήτρης Βερβεσός, κατά τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας του ΔΣΑ έξω από τον Άρειο Πάγο.

Ο κ. Βερβεσός, έβαλε σφόδρα κατά του τελευταίου νομοθετήματος του Υπουργείου Δικαιοσύνης που ενοποιεί τον πρώτο βαθμό δικαιοδοσίας, με την συγχώνευση των Ειρηνοδικείων στα Πρωτοδικεία της χώρας. Στις δηλώσεις του έκανε λόγο για «πλήρη προχειρότητα», που «δημιουργεί πλήρη ανασφάλεια δικαίου, προσβάλλει βάναυσα την αξιοπρεπή άσκηση του λειτουργήματος των δικηγόρων και επιφέρει απίστευτη ταλαιπωρία σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στην απονομή της δικαιοσύνης και στους πολίτες με κίνδυνο απώλειας δικονομικών και ουσιαστικών δικαιωμάτων των διαδίκων».

Ειδικότερα, ο κ. Βερβεσός σημείωσε ότι «ο νέος δικαστικός χάρτης κινείται σε αχαρτογράφητα νερά, είναι ένα νέο δικαστικό χάος, το οποίο έχει αλλάξει την καθημερινότητα των Ελλήνων δικηγόρων, των Ελλήνων συλλειτουργών της δικαιοσύνης, των δικαστικών υπαλλήλων, των δικαστών, των πολιτών επί τα χείρω. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ρυθμίσεις, δεν λειτουργούν τα ηλεκτρονικά συστήματα, οι νομοθετικές ρυθμίσεις δημιουργούν ασάφεια σε σχέση με δικαιώματα που κινδυνεύουν να χαθούν. Η αξιοπρέπεια των δικηγόρων τσαλαπατιέται καθημερινά. Καλούμε την Κυβέρνηση άμεσα να λύσει τα προβλήματα στην Αθήνα, στο μεγαλύτερο Πρωτοδικείο της χώρας και της Ευρώπης».

Αντίστοιχα, ο Μιχάλης Καλαντζόπουλος, αντιπρόεδρος του ΔΣΑ, ανέφερε: «Τα προβλήματα είναι πάρα πολλά και δημιουργούν ένα κλίμα ανασφάλειας δικαίου. Είναι πρωτοφανές το γεγονός ότι στην πράξη δεν υπάρχουν υποδομές, δεν ήταν έτοιμο το υπουργείο Δικαιοσύνης να εφαρμόσει το νέο δικαστικό χάρτη με αποτέλεσμα οι δικηγόροι να μην ξέρουν πού δικάζονται οι υποθέσεις τους, οι πολίτες να μην ξέρουν πού είναι η αίθουσά τους και τα προβλήματα ιδίως στα περιφερειακά πρωτοδικεία να είναι όλο και περισσότερα».

Οι δικηγόροι δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους και γι’ αυτό το λόγο έχουν εξαγγείλει αποχές από συγκεκριμένες κατηγορίες δικών και νομικών διαδικασιών την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ προγραμματίζουν παράσταση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου στις εκδηλώσεις για τον προστάτη του δικαστικού σώματος, Αγ.Διονύσιο Αρεοπαγίτη.