Ελλάδα

Προσεχώς χωρίς ΑΦΜ και ΑΜΚΑ στις συναλλαγές με το Δημόσιο

Προσεχώς χωρίς ΑΦΜ και ΑΜΚΑ στις συναλλαγές με το Δημόσιο
Συνέντευξη παραχώρησε ο Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην οποία μίλησε μεταξύ άλλων και για τον προσωπικό αριθμό που έρχεται αλλά και τις νέες ταυτότητες.

Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Χιλιάδες πολίτες έχουν κλείσει ραντεβού μέσω της νέας πλατφόρμας id.gov.gr, με πάνω από 100.000 ραντεβού να έχουν ήδη προγραμματιστεί. Είναι απαραίτητο να ενσωματώσουμε τον προσωπικό αριθμό στις νέες ταυτότητες, ώστε να αναγνωρίζεται ο πολίτης εύκολα σε κάθε συναλλαγή με το Δημόσιο».

Ο προσωπικός αριθμός, όπως εξήγησε, θα επιτρέπει στους πολίτες να εξυπηρετούνται σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες με έναν ενιαίο αριθμό, χωρίς να χρειάζεται να θυμούνται διαφορετικούς αριθμούς όπως ΑΜΚΑ ή ΑΦΜ. «Θα είναι ο μοναδικός αριθμός που θα χρησιμοποιούμε για κάθε συναλλαγή με το Δημόσιο», πρόσθεσε.

Ο κ. Αναγνωστόπουλος συνέχισε τονίζοντας ότι οι απαραίτητες υποδομές για τη χρήση του προσωπικού αριθμού είναι σχεδόν έτοιμες, αλλά απαιτείται η συνεργασία με την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για την ολοκλήρωση του έργου. Στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι οι δημόσιες υπηρεσίες θα μπορούν να αξιοποιήσουν αυτόν τον αριθμό οριζόντια σε όλα τα μητρώα.

«Ο προσωπικός αριθμός θα λύσει ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλές οικογένειες, καθώς συχνά τα στοιχεία των πολιτών διαφέρουν σε διάφορα δημόσια μητρώα», υπογράμμισε. Επιπλέον, επισήμανε τη σημασία του κινητού τηλεφώνου στις καθημερινές μας συναλλαγές και την ανάγκη για ασφαλείς διαδικασίες. Μέσω του Εθνικού Μητρώου Επικοινωνίας, θα μπορούμε να λαμβάνουμε ειδοποιήσεις για την επιβεβαίωση συναλλαγών, διασφαλίζοντας ότι πραγματοποιούνται από εμάς.

Ο Γενικός Γραμματέας εξήγησε ότι αυτή η πρακτική χρησιμοποιείται διεθνώς και είναι αναγκαία για την ασφάλεια των συναλλαγών μας με το Δημόσιο. Η εγγραφή στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας θα διασφαλίσει ότι οι πολίτες θα λαμβάνουν ειδοποιήσεις για ασφαλείς συναλλαγές με το κράτος.

Τέλος, υπογράμμισε τη σημασία της δημιουργίας μιας ενιαίας εικόνας του πολίτη, σημειώνοντας ότι εκατομμύρια Έλληνες έχουν ήδη εγγραφεί. Η χρήση του PIN είναι πλέον υποχρεωτική για την ασφαλή διεξαγωγή συναλλαγών, προσφέροντας πιο αποτελεσματική και άμεση ηλεκτρονική ενημέρωση.