Ελλάδα

Emails των Χούθι σε ελληνικές ναυτιλιακές: Ετοιμαστείτε για επίθεση, με εκτίμηση, Ναυτικό της Υεμένης

Emails των Χούθι σε ελληνικές ναυτιλιακές: Ετοιμαστείτε για επίθεση, με εκτίμηση, Ναυτικό της Υεμένης Φωτογραφία: EUROKINISSI
Τουλάχιστον έξι ελληνικές εταιρείες έχουν λάβει απειλητικά emails από τους αντάρτες Χούθι.

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης έχουν στείλει emails σε τουλάχιστον έξι ναυτιλιακές εταιρείες, απειλώντας για επιθέσεις στους στόλους τους, αποκαλύπτει το Reuters.

Στα τέλη Μαΐου, υψηλόβαθμο στέλεχος ελληνικής ναυτιλιακής εταιρείας, όπως και ο διευθυντής, έλαβαν email το οποίο προειδοποιούσε πως ένα από τα πλοία τους που ταξίδευε μέσω Ερυθράς Θάλασσας κινδύνευε να δεχθεί επίθεση από τους Χούθι.

Το πλοίο είχε παραβιάσει την «απαγόρευση» των Χούθι γιατί είχε δέσει σε ισραηλινό λιμάνι και θα «έμπαινε ευθέως στο στόχαστρο από τις ένοπλες δυνάμεις της Υεμένης σε οποιαδήποτε περιοχή κρίνουν κατάλληλη», ανέφερε το μήνυμα, που ήταν γραμμένο στα αγγλικά, σύμφωνα με το Reuters.

«Φέρετε ευθύνη και θα έχετε συνέπειες γιατί συμπεριλήφθηκε το σκάφος στη λίστα της απαγόρευσης», ανέφερε το email, που ήταν υπογεγραμμένο από το Συντονιστικό Κέντρο Ανθρωπιστικών Επιχειρήσεων (HOCC) με έδρα στην Υεμένη, που συστάθηκε τον Φεβρουάριο για τη διασύνδεση ανάμεσα στις δυνάμεις των Χούθι και τους φορείς εμπορικής ναυτιλίας.

Μάλιστα, το email προειδοποιούσε για «κυρώσεις» σε όλο τον στόλο της εταιρείας, αν το πλοίο συνέχιζε να «παραβιάζει τα κριτήρια της απαγόρευσης και να εισέρχεται σε λιμάνια» του Ισραήλ. Αυτό ήταν το πρώτο από τα περισσότερα από δέκα, ολοένα πιο απειλητικά, emails που εστάλησαν σε τουλάχιστον έξι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες από τον Μάιο, σύμφωνα με πηγές του ειδησεογραφικού πρακτορείου.

Από τον περσινό Νοέμβριο οι Χούθι έχουν κάνει σχεδόν 100 επιθέσεις σε πλοία που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα, ως αλληλεγγύη στους Παλαιστίνιους για τον πόλεμο στη Γάζα. Έχουν βυθίσει δύο σκάφη, κατέλαβαν άλλο ένα και σκότωσαν τουλάχιστον τέσσερις ναυτικούς. Στις επιθέσεις τους εκτοξεύουν πυραύλους, στέλνουν οπλισμένα drones ή σκάφη με εκρηκτικά εναντίον των πλοίων.

Τα ελληνόκτητα πλοία- που αποτελούν έναν από τους μεγαλύτερους στόλους στον κόσμο- έχουν δεχθεί σχεδόν το 30% των επιθέσεων που είχαν κάνει οι Χούθι έως τις αρχές Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία της Lloyd's List Intelligence, στα οποία δεν διευκρινίζεται αν αυτά τα σκάφη είχαν σχέσεις με το Ισραήλ.

Η εκστρατεία με τα email δείχνει ότι οι Χούθι εξαπλώνουν το δίχτυ τους και βάζουν στο στόχαστρο ελληνικά πλοία με μικρή ή καμία σύνδεση με το Ισραήλ, σημειώνει το Reuters. Επίσης, απειλούσαν με επιθέσεις σε ολόκληρους στόλους.

«Τα πλοία σας παραβίασαν την απόφαση των ενόπλων δυνάμεων της Υεμένης», ανέφερε άλλο email, που εστάλη τον Ιούνιο από κυβερνητικό domain της Υεμένης σε δύο ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες. «Γι’ αυτό, θα επιβληθούν ποινές στα σκάφη της εταιρείας σας. Με εκτίμηση, το ναυτικό της Υεμένης», συμπλήρωνε το μήνυμα.

Αξιωματούχοι των Χούθι αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν στο Reuters ότι έστειλαν τα emails ή να κάνουν κάποιο σχόλιο για αυτά, απαντώντας ότι πρόκειται για απόρρητες στρατιωτικές πληροφορίες. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο δεν μπόρεσε να διαπιστώσει αν τέτοια emails έλαβαν και ξένες ναυτιλιακές εταιρείες.

Οι οδηγίες προς τους πλοιοκτήτες

Η ευρωπαϊκή επιχείρηση «Ασπίδες», που έχει βοηθήσει περισσότερα από 200 πλοία να ταξιδέψουν με ασφάλεια μέσω της Ερυθράς θάλασσας, επιβεβαίωσε ότι έχουν εξελιχθεί οι τακτικές των Χούθι, σε συνάντηση με ναυτιλιακές εταιρείες που έγινε στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το Reuters, το οποίο δόθηκε σε ναυτιλιακές εταιρείες, η απόφαση των Χούθι να προειδοποιούσουν ολόκληρους στόλους σηματοδοτεί την έναρξη της «τέταρτης φάσης» της εκστρατείας τους στην Ερυθρά θάλασσα.

Επίσης, η ευρωπαϊκή επιχείρηση κάλεσε τους πλοιοκτήτες να κλείνουν το Αυτόματο Σύστημα Ταυτοποίησης (AIS), που δείχνει τη θέση του πλοίου. «Κλείστε το ή θα δεχθείτε πλήγμα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή επιχείρηση, η ακρίβεια των πυραυλικών χτυπημάτων των Χούθι είναι στο 75% όταν στοχεύουν πλοία που έχουν ανοιχτό το AIS. Όμως, το 96% των επιθέσεων απέτυχαν με κλειστό το AIS.

«Η επιχείρηση “Ασπίδες” έχει γνώση αυτών των emails», δήλωσε στο Reuters ο επιχειρησιακός διοικητής της, αντιναύαρχος Βασίλειος Γρυπάρης. Η συμβουλή προς τις εταιρείες είναι να ενημερώνουν τους ειδικούς ασφαλείας που έχουν σε περίπτωση επικοινωνίας πριν από την έναρξη του ταξιδιού. Επιπλέον, καλούνται να μην απαντούν σε κλήσεις στο VHF και σε emails από το «ναυτικό της Υεμένης» ή το HOCC.

Η εκστρατεία με τα emails ξεκίνησε τον Φεβρουάριο, με μηνύματα προς πλοιοκτήτες, ασφαλιστικές εταιρείες και το σωματείο ναυτικών. Αυτά τα αρχικά email ενημέρωναν τη βιομηχανία ότι οι Χούθι είχαν επιβάλει ταξιδιωτική απαγόρευση στην Ερυθρά Θάλασσα για συγκεκριμένα πλοία, αλλά δεν προειδοποιούσαν ρητά τις εταιρείες για επικείμενη επίθεση. Τα emails που εστάλησαν μετά τον Μάιο ήταν πιο απειλητικά.

Τουλάχιστον δύο ναυτιλιακές που έλαβαν τέτοιες απειλές αποφάσισαν να τερματίσουν τα ταξίδια μέσω της Ερυθράς Θάλασσας, αναφέρουν πηγές του Reuters. Στέλεχος τρίτης εταιρείας, που επίσης έλαβε email, δήλωσε ότι αποφάσισαν να σταματήσουν τη συνεργασία με το Ισραήλ, προκειμένου να μπορούν να χρησιμοποιούν τη θαλάσσια οδό της Ερυθράς Θάλασσας.