Ελλάδα

Η υπογεννητικότητα απειλεί με ερήμωση τα νησιά: «Είχαμε μια γέννηση πέρσι και μία πριν από 3 χρόνια»

Η υπογεννητικότητα απειλεί με ερήμωση τα νησιά: «Είχαμε μια γέννηση πέρσι και μία πριν από 3 χρόνια»
Οι δήμαρχοι των νησιών του Αιγαίου προειδοποιούν πως τα χαμηλά ποσοστά γεννήσεων απειλούν το μέλλον τους: «Δεν υπάρχουν νέα κορίτσια και αγόρια στον τόπο μας, πρέπει να βρούμε κίνητρα για να επιστρέψουν».

Με 1,3 παιδιά ανά γυναίκα, το ποσοστό γονιμότητας στην Ελλάδα είναι ένα από τα χαμηλότερα της Ευρώπης - και σίγουρα πολύ πιο κάτω από τον αριθμό που θα επέτρεπε την αύξηση του πληθυσμού της χώρας.

Κατά τη διάρκεια του 15ου Συνεδρίου Μικρών Νησιών στη Μήλο, οι δήμαρχοι εξέφρασαν το παράπονό τους για τη συνεχή πτωτική τάση της αναλογίας γεννήσεων προς θανάτους στην Ελλάδα και ξεακαθάρισαν πως οι συνέπειες είναι ήδη ορατές στις κοινότητές τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Άγιος Ευστράτιος, ένα μικρό νησί στο βόρειο Αιγαίο με όχι περισσότερους από 250 κατοίκους.

«Δεν υπάρχουν κορίτσια στο νησί. Ή τουλάχιστον δεν υπάρχουν περισσότερες από 2 γυναίκες κάτω των 30 ετών», δήλωσε ο Κώστας Σινάνης, τοπικός δήμαρχος. «Το ίδιο ισχύει και για τα αγόρια. Πρέπει να αναζητήσουμε τα κίνητρα που θα φέρουν τα νέα αγόρια και κορίτσια πίσω στο νησί, στον τόπο που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν, για να δημιουργήσουν τις οικογένειές τους. Δυστυχώς, είχαμε μία γέννηση πέρυσι και άλλη μία πριν από τρία χρόνια».

Το 2022, η Ελλάδα κατέγραψε τον χαμηλότερο αριθμό γεννήσεων των τελευταίων 92 ετών - ενώ φέτος, η χώρα μας σημείωσε τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση του πληθυσμού στην ΕΕ.

Οι οικονομικές προβλέψεις δείχνουν ότι το εργατικό δυναμικό της θα μειωθεί κατά 50% έως το 2100, ενώ η παραγωγή της θα συρρικνωθεί κατά 31% την ίδια περίοδο.

«Αν δεν κάνουμε κάτι, σε περίπου 25 χρόνια από τώρα, σε δύο δεκαετίες, το ένα τρίτο του πληθυσμού θα είναι άνω των 65 ετών και το 2050 θα είμαστε 2,5 εκατομμύρια λιγότεροι», δήλωσε ο Μιχάλης Βλασταράκης του ομίλου Eurobank

«Δεν χρειάζεται να έχεις σπουδάσει οικονομικά για να καταλάβεις τις συνέπειες αυτών των προβλέψεων στους οικονομικούς δείκτες, στο ΑΕΠ, στο εργατικό δυναμικό, στο ασφαλιστικό σύστημα, στις συντάξεις, στην υγεία και στην εκπαίδευση».

NETWORK