Πολιτική

Παυλόπουλος: Αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας να θωρακίζει αμυντικώς όλα, ανεξαιρέτως, τα νησιά της στο Αιγαίο και στην Αν. Μεσόγειο

Παυλόπουλος: Αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας να θωρακίζει αμυντικώς όλα, ανεξαιρέτως, τα νησιά της στο Αιγαίο και στην Αν. Μεσόγειο Φωτογραφία: EUROKINISSI
«Δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού νοείται μόνο με πλήρη εφαρμογή του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου» τόνισε ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Mε διπλωματικό τρόπο απάντησε ο τέως ΠτΔ Προκόπης Παυλόπουλος στο ερώτημα τι θα συμβεί αν η κυβέρνηση φέρει στην Βουλή νομοσχέδιο που υποκρύπτουν υποχωρήσεις στα εθνικά θέματα.

Σε συνέντευξή του στο Star κεντρικής Ελλάδας, ο Προκόπης Παυλόπουλος δήλωσε βέβαιος ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να το επιχειρήσει η κυβέρνηση. Στην περίπτωση ωστόσο που το κάνει, θα πάρει αρνητική απάντηση από την Βουλή και από τους Βουλευτές, όπως είπε.

Σε ό,τι αφορά στα εθνικά θέματα επισήμανε μεταξύ άλλων πως «μία και μόνη διαφορά έχουμε με την Τουρκία, την οριοθέτηση της νησιωτικής υφαλοκρηπίδας και της αντίστοιχης ΑΟΖ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο με αρμόδιο forum το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, πράγμα που σημαίνει ότι απορρίπτεται η χρησιμοποίηση του πληθυντικού «διαφορές».

Τόνισε ακόμα πως «στη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης δεν υπάγονται, κατ’ ουδένα τρόπο, θέματα του στενού πυρήνα της κυριαρχίας μας, όπως είναι π.χ. η αιγιαλίτιδα ζώνη. Επιπλέον, υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας του ΟΗΕ, έχουν όλα τα νησιά μας (π.χ. Καστελόριζο κλπ.), εφόσον κατοικούνται ή μπορούν να συντηρήσουν αυτοτελώς οικονομική ζωή. Και, τέλος, η Ελλάδα έχει, σύμφωνα με το διεθνές εθιμικό δίκαιο και το άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ -που είναι μέρος και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου- το αναφαίρετο δικαίωμα να θωρακίζει αμυντικώς όλα, ανεξαιρέτως, τα νησιά της στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, δοθέντος ότι αναμφιβόλως απειλούνται από την Τουρκία, ακόμα και με τη χρήση βίας, δηλαδή ακόμη και με πόλεμο» είπε χαρακτηριστικά ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Ερωτώμενος για το κυπριακό επισήμανε ότι «δίκαιη και βιώσιμη λύση του νοείται μόνο με πλήρη εφαρμογή του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου. Πράγμα που σημαίνει ότι Κυπριακή Δημοκρατία νοείται μόνον ως Ομοσπονδιακό Κράτος, με καθεστώς Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας, με μία ενιαία διεθνή προσωπικότητα, μία ιθαγένεια και πλήρη άσκηση της κυριαρχίας της και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Τέλος, δεν νοείται λύση του κυπριακού με στρατεύματα κατοχής και εγγυήσεις τρίτων ενώ απαιτείται η άμεση αποχώρηση των Τούρκων εποίκων και επάνοδος των Κυπρίων νόμιμων ιδιοκτητών στις εστίες τους».

Ο Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του επικρότησε την «πάνδημη» στήριξη της Ουκρανίας απέναντι στη ρωσική εισβολή, πλην όμως, κατ’ αντιδιαστολή, επέκρινε την στάση της διεθνούς κοινότητας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αδιαφορία τους στην επί 50 χρόνια βάρβαρη τουρκική κατοχή, δίχως ίχνος κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, όπως τόνισε.

Δείτε το βίντεο

{https://www.youtube.com/watch?v=B2s0O4IxkJI}