Ελλάδα

Κύκλωμα εφοριακών στην Κέρκυρα: Οι αποκαλυπτικοί διάλογοι που τους «πρόδωσαν» - Τι έγραφαν έξω από τους φακέλους

Κύκλωμα εφοριακών στην Κέρκυρα: Οι αποκαλυπτικοί διάλογοι που τους «πρόδωσαν» - Τι έγραφαν έξω από τους φακέλους
Απαιτούσαν χιλιάδες ευρώ για να τακτοποιήσουν φορολογικές εκκρεμότητες.

Αποκαλυπτικοί είναι οι διάλογοι μελών της εγκληματικής οργάνωσης στην Κέρκυρα, που αποτελούνταν από εφοριακούς και έναν λογιστή, και η οποία εκβίαζε επιχειρηματίες.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια μεγάλης αστυνομικής επιχείρησης στην Κέρκυρα, 5 μέλη της σπείρας, εκ των οποίων 4 εφοριακοί υπάλληλοι και 1 ιδιώτης λογιστής, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη 4 άτομα. Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία -κατά περίπτωση- για εγκληματική οργάνωση, δωροληψία και δωροδοκία υπαλλήλου, συνέργεια σε δωροληψία, παράβαση καθήκοντος και εκβίαση κατά συναυτουργία.

Η απαίτηση των χρημάτων γινόταν, κατά κύριο λόγο, μέσω ιδιώτη - λογιστή, μέλους της οργάνωσης, προκειμένου να μην έχουν άμεση επαφή τα μέλη - υπάλληλοι με τα θύματά τους, ενώ παράλληλα φρόντιζαν να λαμβάνουν ιδιαίτερα μέτρα αντιπαρακολούθησης τόσο κατά τη δράση τους όσο και κατά τις μεταξύ τους επικοινωνίες.

Παρακάτω ακολουθούν μερικές συνομιλίες των μελών της εγκληματικής οργάνωσης που αλιεύτηκαν από τους αστυνομικούς:

Πρώτος διάλογος

  • ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΔΟΥ: Εναλλακτικά αμα δεν έχεις τον ενδιάμεσο είναι αυτό που σου λέω, πες του ανθρώπου λοιπόν σε έναν φάκελο γράψε απ' έξω "ισοζύγια - παραστατικά - αποδείξεις" να φανούν, δεν τον πειράζει, το αφήνει πάνω στο γραφείο σου. Ποιος θα πιστέψει ότι, που δεν, ποιος θα πιστέψει ότι ο άλλος έχει πάρει λεφτά, αφού δεν τα έπιασε ποτέ και δεν ... στο γραφείο. Πάνω στο γραφείο θα αφήσεις τα λεφτά σου; Λογικό είναι να τα πάρεις, να τα εξαφανίσεις, δεν θα τα αφήσεις εκεί πάνω. Και μάλιστα, αν δεν τον έχεις πιάσει καθόλου εσύ. Δεν υπάρχει περίπτωση. Αλλά και να υπήρχε περίπτωση και να τον βρουν, θα πεις εγώ ρε παιδιά, ένας φάκελος, το γραφείο μου είναι ανοιχτό. Μπορεί να έχει μπει ο οποιοσδήποτε μέσα, πού να ξέρω εγώ. Κάθε μέρα μου αφήνουν εδώ ελεγκτές, φακέλους, ιστορίες κτλ, μπήκε ένας φάκελος, δεν τον είχα προλάβει να τον δω, πού να ξέρω. Δεν μπορεί να αποδειχθεί.
  • ΕΠΟΠΤΗΣ ΔΟΥ: Δεν είναι τίποτα (ακατάληπτη φράση) σ'αυτή τη διαδικασία.
  • ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΔΟΥ: Τον πελάτη;
  • ΕΠΟΠΤΗΣ ΔΟΥ: Ναι μήπως την στήνει ο άλλος.
  • ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΔΟΥ: Αποκλείεται.
  • ΕΠΟΠΤΗΣ ΔΟΥ: Μήπως την στήνει ο άλλος και με αυτά που γίνανε τώρα, κάτσε...

Σύμφωνα με τις έρευνες, οι αρχές πληροφορήθηκαν την υπόθεση τον Μάιο του 2024, όταν έγιναν καταγγελίες για εκβιασμό επιχειρηματία από τον Υποδιευθυντή και τον Επόπτη της Δ.Ο.Υ. Κέρκυρας. Η εγκληματική οργάνωση, με τη βοήθεια του λογιστή του επιχειρηματία, απαιτούσε 60.000 ευρώ για να τακτοποιήσει τις φορολογικές εκκρεμότητες της επιχείρησής του.

Δεύτερος διάλογος

  • ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΔΟΥ: Ωραία. Κάνε του μία συζήτηση. Να του πει, αν θέλεις να απαλλαγείς, και μπορούμε τώρα αυτή, χρονικά τώρα μπορούμε να βοηθήσουμε, γιατι δρομολογούνται τώρα, βγαίνουνε τα προγράμματα, ξέρεις κάτι ινκόγκνιτο πες του, βγαίνουν τα προγράμματα για το ποιοί θα ελεγχθούνε ανα κύμα. Μπορούμε να βάλουμε άλλες υποθέσεις μπροστά απο σένα και να μην, να παραγραφεί η υπόθεση σου. Αν ενδιαφέρεσαι όντως να μην κλείσει και να μην ασχοληθεί η Υπηρεσία μαζί σου καλώς. Αλλιώς, δεσμευόμαστε για αυτό που είχαμε πει, αλλάζουμε τον ελεγκτή, κάνει άλλος την (ακατάληπτη φράση) αλλά δεν έχει το όνομα των άλλων. Ενδιαφέρεσαι;
  • ΕΛΕΓΚΤΗΣ ΔΟΥ: Πρέπει να το οριστικοποιήσουμε να ξαναδώ τον Α....ο.
  • ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΔΟΥ: Σου έχει πει οτι μέσα στο μήνα θα τα έχει δώσει;
  • ΕΛΕΓΚΤΗΣ ΔΟΥ: Θέλει λίγο χρόνο, θέλει λίγο χρόνο τώρα γιατί πάει και αλλάζει την κατάσταση. Δεν βλέπω να νοικιάζει τα σπίτια.

Οι αρχές, κατόπιν διασταύρωσης των πληροφοριών μέσω της Α.Α.Δ.Ε. και με εισαγγελική παραγγελία, προχώρησαν σε προκαταρκτική έρευνα. Χρησιμοποιήθηκαν ειδικές ανακριτικές ενέργειες, όπως η άρση του απορρήτου των επικοινωνιών των εμπλεκομένων και η καταγραφή δραστηριοτήτων εκτός κατοικίας. Από την έρευνα αποκαλύφθηκε η δράση της οργάνωσης, η οποία είχε συγκεκριμένη δομή και διακριτούς ρόλους για κάθε μέλος.

Τρίτος διάλογος

  • ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΔΟΥ: Κυρίως λέω δε θέλω να μιλήσει. Αν μιλήσει θα το ακούσω. Αν τ'ακούσω λέω τα επόμενα 3-4 χρόνια θα βγουν όλα για έλεγχο και θα το βγάλω εγώ του λέω. Και θα πάει απέναντι και ότι του βγάλουν, του βγάλανε. Και μετά λέω καλή του επιτυχία. Ξεκάθαρα. Ασε με λίγες μέρες μου λέει, θα το δω και θα σου πω. Αλλά μου λέει αυτά είναι πολλά μου λέει. Να πούμε 20 και για τα δύο. Πολύ λίγα του λέω. Κάνε κάτι καλύτερο.
  • ΕΠΟΠΤΗΣ ΔΟΥ: Καλά είναι ρε προϊστάμενε, καλά είναι.
  • ΥΠΟΔΙΕΘΥΝΤΗΣ ΔΟΥ: Οχι να σου πω.
  • ΕΠΟΠΤΗΣ ΔΟΥ: Μην το πιέζεις άλλο, είναι παράξενος αυτός εκεί κάτω ρε συ.
  • ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΔΟΥ: Να σου πω κάτι, είναι υπόθεση που είναι (ακατάληπτη φράση) λοιπόν.
  • ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΔΟΥ: Ε ωραία.
  • ΕΠΟΠΤΗΣ ΔΟΥ: Θέλω να τους μαθαίνω. Να τους μαθαίνω γιατί οταν ρε π....η έχεις κλέψει 100 και σου ζητάνε να δώσεις απ'τα 100 τα 10.

Σχηματίστηκε δικογραφία και για δύο ακόμη υπαλλήλους της Δ.Ο.Υ. Κέρκυρας, που δεν συνελήφθησαν λόγω παρέλευσης του αυτοφώρου. Στην υπόθεση εμπλέκονται επίσης δύο επιχειρηματίες, ένας εκ των οποίων είναι ιδιοκτήτης ιχθυοπωλείου αλβανικής καταγωγής, κατηγορούμενοι για δωροδοκία υπαλλήλου.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι η εγκληματική οργάνωση είχε συσταθεί πριν τον Μάιο του 2024 και δρούσε συνεχώς, εκμεταλλευόμενη τη θέση των εμπλεκόμενων υπαλλήλων για προσωπικό όφελος.