Ελλάδα

Τραγωδία στα Τέμπη: Ελεύθερη η πρόεδρος της ΡΑΣ με περιοριστικούς όρους

Τραγωδία στα Τέμπη: Ελεύθερη η πρόεδρος της ΡΑΣ με περιοριστικούς όρους Φωτογραφία: SOOC/ KONSTANTINOS TSAKALIDIS
Πολύωρη η απολογία της προέδρου της ΡΑΣ, κατηγορείται για κακούργημα για το δυστύχημα στα Τέμπη.

Η πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων, Ιωάννα Τσιαπαρίκου, αφέθηκε ελεύθερη με περιοριστικούς όρους, έπειτα από την πολύωρη απολογία της στον εφέτη ανακριτή, για την τραγωδία στα Τέμπη.

Η πρόεδρος της ΡΑΣ, η οποία παραμένει στη θέση της, κατηγορείται για το κακούργημα της διατάραξης της ασφάλειας των συγκοινωνιών και για τα πλημμελήματα της ανθρωποκτονίας, της βαριάς σωματικής βλάβης και ελαφράς σωματικής βλάβης από αμέλεια κατά συρροή.

Οι περιοριστικοί όροι που της επιβλήθηκαν είναι η υποχρεωτική διαμονή στην οικία της- και όχι σε άλλη διεύθυνση- και η υποχρεωτική παρουσία στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής της το πρώτο δεκαήμερο κάθε μήνα.

Στην απολογία της ισχυρίστηκε ότι ως πρόεδρος της ΡΑΣ δεν έχει αρμοδιότητα για την ασφάλεια του σιδηροδρόμου, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Τέμπη: Πληροφορίες για διεύρυνση των διώξεων

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να διευρυνθεί περαιτέρω ο κύκλος των διώξεων για το δυστύχημα των Τεμπών, αναφέρουν δικαστικές πηγές που επικαλείται η δημόσια τηλεόραση. Την ίδια ώρα, αναμένεται το πόρισμα του εμπειρογνώμονα του ΕΜΠ για την έκρηξη και τη φωτιά που προκλήθηκε μετά τη σύγκρουση των δύο τρένων, έρευνα που είχε παραγγείλει ο εφέτης ανακριτής Σωτήρης Μπακαΐμης.

Επίσης, αναμένονται το πόρισμα ειδικού μεταλλειολόγου, ο οποίος εξέτασε βαγόνι της εμπορικής αμαξοστοιχίας, που είχε μεταφερθεί στη Θεσσαλονίκη. Επιπλέον, εκκρεμούν τα αποτελέσματα της έρευνας σε βιντεοληπτικό υλικό που ανέκτησε εξειδικευμένο εργαστήριο στην Αγγλία και έστειλε στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών στην Ελλάδα, το οποίο αφορά τη διαδρομή της εμπορικής αμαξοστοιχίας από τη Θεσσαλονίκη έως τους Νέους Πόρους.

Τέλος, ο εφέτης ανακριτής θα αποφασίσει τις επόμενες ημέρες για το αίτημα πατέρα θύματος των Τεμπών, το οποίο αφορά στη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών αξιωματούχων της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, σχετικά με τον τρόπο περισυλλογής βιολογικού υλικού από το Κουλούρι.