Ελλάδα

Έστειλαν συρμό του Προαστιακού... στο Μετρό - Καθημερινότητα τα επικίνδυνα λάθη

Έστειλαν συρμό του Προαστιακού... στο Μετρό - Καθημερινότητα τα επικίνδυνα λάθη
Το «θέατρο του παραλόγου» αυτή τη φορά στο υπόγειο δίκτυο του Μετρό στη Δουκίσσης Πλακεντίας: Ρυθμιστές του ΟΣΕ έστειλαν συρμό του προαστιακού σε λάθος γραμμή.

Ένα νέο σοκαριστικό περιστατικό αναφέρει σε επιστολή της προς την ΡΑΣ η Πανέλληνια Ένωση Προσωπικού Έλξης (ΠΕΠΕ) ενάμιση χρόνο μετά το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη.

Όπως αποκαλύπτει η Εφημερίδα των Συντακτών, την περασμένη Τετάρτη επί της ουσία επαναλήφθηκε το ίδιο λάθος με εκείνο που είχε κοστίσει τις ζωές 57 ανθρώπων. Βασική διαφορά είναι πως σε αυτή την περίπτωση λειτουργούσε η τηλεδίοικηση.

Πιο συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι μηχανοδηγοί, την 9η Οκτωβρίου, σταθμάρχης έδωσε εντολή στον συρμό 4245 του Προαστιακού να εισέλθει σε λάθος γράμμη - και συγκεκριμένα στη γραμμή του Μετρό όπου θα μπορούσε να «σφηνώσει».

Ο συρμός είχε ξεκινήσει από την Κάντζα με προορισμό τα Άνω Λιόσια, ενώ υπό κανονικές συνθήκες τα τρένα του Προαστιακού δεν στρίβουν για να μπουν στο υπόγειο δίκτυο, όπως οι συρμοί του Μετρό, αλλά συνεχίζουν ευθεία ακολουθώντας την πορεία της Αττικής Οδού.

Όπως καταγγέλλεται, ο μηχανοδηγός του τρένου είδες πως τα κλειδιά ήταν στραμμένα σε λάθος πορεία και κάλεσε τρεις φορές το ΣΚΑ μέσω ασυρμάτου χωρίς να λάβει απάντηση.

Παραβιάζοντας τον κανονισμό, προχώρησε αν και με πολύ αργή ταχύτητα και μπήκε στη λάθος γραμμή. Τότε ήταν που «χτύπησε» η τηλεδιοίκηση και μόνο τότε απάντησε ο ρυθμιστής του ΟΣΕ. Ο τελευταίος απολογήθηκε και ζήτησε από τον μηχανοδηγό να κάνει οπισθοπορεία 300 μέτρων για να «διορθωθεί» το λάθος.

Ο Τερεζάκης επιβεβαιώνει το περιστατικό - Εκτός υπηρεσίας ο σταθμάρχης

Αξίζει να σημειωθεί πως, μιλώντας στον Real FM, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ, Παναγιώτης Τερεζάκης επιβεβαίωσε το περιστατικό. «Το γεγονός συνέβη» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τερεζάκης, διευκρινίζοντας πως έγινε 500 μέτρα πριν ξεκινήσει η σήραγγα.

Ο CEO του ΟΣΕ έκανε λόγο για λάθος του σταθμάρχη - ο οποίος έχει τεθεί εκτός υπηρεσίας - ενώ ανέφερε ακόμα ότι ο μηχανοδηγός παραβίασε δύο φωτοσήματα, τα οποία του έλεγαν ότι μπαίνει σε γραμμή του Μετρό.

Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο μήνα, ένα ακόμη σιδηροδρομικό δυστύχημα αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή χάρη στην έγκαιρη παρέμβαση του σταθμάρχη της Αθήνας και των μηχανοδηγών, που διόρθωσαν το λάθος του σταθμάρχη του Σιδηροδρομικού Κέντρου Αχαρνών (ΣΚΑ). Σε εκείνη την περίπτωση, ο σταθμάρχης είχε στείλει δύο αμαξοστοιχίες που κινούνταν με αντίθετη κατεύθυνση στην ίδια μονή γραμμή μεταξύ των σταθμών Αθηνών και Αγίων Αναργύρων.