Auto - Moto

Πότε ανεβαίνουν τα τέλη κυκλοφορίας 2025, έρχονται ειδοποιήσεις για αυτά του 2019

Πότε ανεβαίνουν τα τέλη κυκλοφορίας 2025, έρχονται ειδοποιήσεις για αυτά του 2019
Αν και τα τέλη κυκλοφορίας για το 2025 θα αναρτηθούν σε περίπου 20 ημέρες, χωρίς να έχουν οποιαδήποτε μεταβολή σε σχέση με το 2024, ωστόσο πολλοί φορολογούμενοι λαμβάνουν ειδοποιητήρια για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας του 2019.

Συγκεκριμένα, με ανεξόφλητα τα τέλη κυκλοφορίας του 2019, εμφανίζονται περισσότεροι από 80.000 ιδιοκτήτες οχημάτων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των διασταυρώσεων που έγιναν από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), για τη συγκεκριμένη χρονιά. Πρόκειται κυρίως για οχήματα μεγάλου κυβισμού, στα οποία αντιστοιχούν πολύ υψηλά τέλη (από 1.929 κυβικά εκατοστά και άνω τα τέλη κυμαίνονται από 615 ευρώ έως και 1.230 ευρώ για οχήματα 4.000 κ. εκ. και άνω).

Οι 80.000 ιδιοκτήτες οχημάτων ήδη έχουν ειδοποιηθεί να πληρώσουν τα τέλη με mail που τους έστειλε η ΑΑΔΕ.

Σε αυτό αναφέρεται πως όσοι θεωρούν ότι δεν οφείλουν τέλη για το συγκεκριμένο έτος, πρέπει να υποβάλουν σχετική δήλωση έως τις 31 Οκτωβρίου 2024 μέσω της εφαρμογής myCAR στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr). Η διαδικασία απαιτεί την επιλογή της ενότητας «Τέλη Κυκλοφορίας Οχημάτων» και την υποβολή αίτησης ελέγχου οφειλής, συνοδευόμενη από τα απαραίτητα δικαιολογητικά και υπεύθυνη δήλωση σύμφωνα με τον νόμο 1599/1986.

Για την έκδοση της υπεύθυνης δήλωσης, προτείνεται η χρήση της ψηφιακής πύλης gov.gr. Εναλλακτικά, η υποβολή μπορεί να γίνει με βεβαίωση της γνησιότητας της υπογραφής από δημόσια υπηρεσία. Σε περίπτωση υποβολής ψευδούς δήλωσης, προβλέπονται νομικές κυρώσεις.

Η αρμόδια ΔΟΥ ή ΚΕΦΟΔΕ θα ελέγξει τις δηλώσεις και τα συνημμένα δικαιολογητικά. Εάν επιβεβαιωθεί η απαλλαγή, τα τέλη δεν θα επιβληθούν. Αντίθετα, αν η δήλωση υποβληθεί εκπρόθεσμα ή τα δικαιολογητικά δεν αποδεικνύουν την απαλλαγή, θα επιβληθούν τα τέλη κυκλοφορίας και πρόστιμο 100% επί του ποσού.

Μετά την 31η Οκτωβρίου, οι αιτήσεις για απαλλαγή από τα τέλη του 2019 θα υποβάλλονται μέσω της ενότητας «Τα Αιτήματά μου» στη myAADE, χωρίς να αναστέλλεται η διαδικασία βεβαίωσης των τελών. Αν αποδειχθεί ότι δεν υπάρχει οφειλή, τα ποσά θα διαγράφονται κατόπιν αιτήματος στη ΔΟΥ/ΚΕΦΟΔΕ.