Ελλάδα

Νέες αποκαλύψεις για το γηροκομείο στα Χανιά: Ηλικιωμένοι πιέζονταν να δώσουν την περιουσία τους (βίντεο)

Νέες αποκαλύψεις για το γηροκομείο στα Χανιά: Ηλικιωμένοι πιέζονταν να δώσουν την περιουσία τους (βίντεο)
Στο μικροσκόπιο της ΕΛΑΣ βρίσκονται ακόμα και οι διαθήκες των 73 ηλικιωμένων που έχασαν τη ζωή τους τον τελευταίο χρόνο στη συγκεκριμένη δομή - Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι συνελήφθη νοσηλευτής του γηροκομείου που κατηγορείται ότι βασάνιζε ηλικιωμένους

Συγκλονίζουν τα νέα στοιχεία για την υπόθεση του γηροκομείου των «ύποπτων θανάτων» στα Χανιά, καθώς όλο και περισσότερες καταγγελίες έρχονται στο «φως» της δημοσιότητας τόσο από πρώην υπαλλήλους όσο και από συγγενείς θυμάτων. Στο μικροσκόπιο της ΕΛΑΣ βρίσκονται ακόμα και οι διαθήκες των 73 ηλικιωμένων που έχασαν τη ζωή τους τον τελευταίο χρόνο στη συγκεκριμένη δομή, Φέρεται, μάλιστα, ηλικιωμένοι πιέζονταν να δώσουν την περιουσία τους, ενώ νωρίτερα έγινε γνωστό ότι συνελήφθη νοσηλευτής του γηροκομείου που κατηγορείται ότι βασάνιζε ηλικιωμένους.

Πιο αναλυτικά, σε αποκαλύψεις για την υπόθεση προχώρησε τη Μεγάλη Δευτέρα (26/04) ακόμα ένας πρώην εργαζόμενος στη δομή, ο οποίος δήλωσε ότι, από τον Απρίλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020, πέθαναν 14 άτομα σε μία εβδομάδα και τότε ήταν που αντιλήφθηκε πως κάτι δεν πάει καλά...

«Οι περισσότεροι άρχισαν να χάνουν κιλά και βρέθηκαν να ζυγίζουν 40. Κάποιοι έβλεπαν ότι έχαναν κιλά οι δικοί τους και τους έφερναν απ' έξω φαγητά... Έκαναν και οι ίδιοι παράπονα, όσοι μπορούσαν, και ζητούσαν δεύτερη μερίδα φαγητού» δήλωσε ο Δημήτρης Μαυρακάκης στον «Ant1».

Την ίδια ώρα, οι έρευνες της Αστυνομίας γυρνούν τρία χρόνια πίσω για να ανακαλυφθεί τι ακριβώς συνέβαινε, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ερευνώνται άλλοι 9 θάνατοι που σημειώθηκαν το 2021 στην «Αγία Σκέπη». Σημειώνεται ότι δεν είναι γνωστός ο αριθμός των ηλικιωμένων που έφυγαν από τη ζωή από το 2017 μέχρι και το 2020.

Μέσα από τις 20 καταθέσεις πρώην και νυν εργαζομένων του γηροκομείου και τις 12 καταγγελίες οικογενειών τροφίμων, οι αναλυτές της Ασφάλειας αναζητούν την άκρη του νήματος για τη λύση του μυστηρίου των θανάτων. Σύμφωνα με νεότερες καταγγελίες, περιστατικά βίας «έχουν γίνει εδώ και πολύ καιρό, όμως έχουν μείνει στο συρτάρι». «Πολύς κόσμος έχει περάσει δοκιμαστικά από εκεί και έχει φύγει γιατί έβλεπε τους ανθρώπους καταθλιπτικούς» αναφέρει χαρακτηριστικά πρώην νοσηλευτής.

Οι ηλικιωμένοι πιέζονταν να μεταβιβάσουν την περιουσία τους

Όπως αναφέρθηκε, συγκλονίζουν οι τελευταίες καταγγελίες πρώην εργαζομένου, ο οποίος αναφέρει πως οι ηλικιωμένοι πιέζονταν να μεταβιβάσουν την περιουσία τους σε εργαζομένους στο γηροκομείο.

«Δεν είχα δει ποτέ μου δικηγόρο, ούτε συγγενείς να έρχονται να κάνουν παράπονα για περιουσίες, αλλά είχε πέσει κάτι στην αντίληψή μου» τόνισε Δημήτρης Μαυρακάκης, συμπληρώνοντας πως έτυχε να ακούσει συναδέλφους του να λένε πως έχουν πάρει κάποια περιουσία.

Την ίδια ώρα έχει ξεκινήσει η διαδικασία άρσης του τραπεζικού απορρήτου, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν αποσπαστεί παράνομα περιουσιακά στοιχεία, κινητή και ακίνητη περιουσία τροφίμων της μονάδας. Εξετάζεται δε το ενδεχόμενο κάποιοι από τους ηλικιωμένους να μην είχαν κληρονόμους και ο θάνατός τους να προέκυψε από ενέργειες που δεν δικαιολογούνται.

«Είδα φριχτά πράγματα που με στοιχειώνουν, απειλούν τη ζωή μου»

Ο ίδιος, μιλώντας και στο «Mega», κατήγγειλε πως οι τρόφιμοι υποσιτίζονταν, λάμβαναν χάπια για να είναι σε καταστολή, ενώ δεν έλειπαν οι περιπτώσεις που τους έδεναν χειροπόδαρα στα κρεβάτια τους. «Πεινούσαν, τους έδιναν λειψές μερίδες, τους δίνανε χάπια για να τους ηρεμούν, ήταν σαν φυτά, τους δένανε στα κρεβάτια».

Οι άνθρωποι που εισέπρατταν την κακοποιητική συμπεριφορά ήταν συνήθως αυτοί που αντιμετώπιζαν προβλήματα άνοιας και δεν μπορούσαν να μιλήσουν για να πουν τι τους συμβαίνει. «Κάποιον ο οποίος τα έχει "400" δεν μπορείς να τον πειράξεις».

Σύμφωνα με τον κ. Μαυρακάκη, «οι εντολές έρχονταν από τη διοίκηση, οι νοσηλευτές ήταν πιόνια της διοίκησης». Σχετικά με τις καταγγελίες άλλης εργαζόμενης ότι το γηροκομείο προσπαθούσε «να ξεμπερδεύει με τους τροφίμους» για να δεχτεί νέους, ο κ. Μαυρακάκης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο: «Υπάρχουν λίγα ιδρύματα και πολλές λίστες αναμονής οπότε υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο».

Ο ίδιος έχει γίνει μάρτυρας κακοποιητικών συμπεριφορών: «Εγώ 5 μήνες είχα δει πολλά φριχτά περιστατικά και με έχουν στοιχειώσει. Έτυχε να τα δω. Είχα πάει να φύγω, μετά έτυχε να ξαναγυρίσω στο δωμάτιο και είδα ξαφνικά νοσηλευτή να χτυπάει γέροντα. Εκείνη την τομή είχαμε αντιπαράθεση».

Ο πρώην εργαζόμενος του γηροκομείου έχει ήδη καταθέσει στην αστυνομία, ενώ έχει δεχτεί και απειλές για τη ζωή του: «Πριν κάνω καταγγελίες με πήρε κάποιος με απόκρυψη και μου είπε να μην καταθέσω διότι θα με σκοτώσει και το δεύτερο τηλεφώνημα ήταν σαν προειδοποιητικό και τελευταίο, με σκοπό να με αποτρέψει να καταθέσω».

Η «ταρίφα» για το κολαστήριο ήταν «το λιγότερο 800 ευρώ, μπορεί να πάει και 1.100 τον μήνα, σημειώνει ο πρώην νοσηλευτής, κάνοντας έκκληση σε όσους γνωρίζουν να βγουν μπροστά και να μιλήσουν.

«Ντρέπομαι που είναι ακόμα ανοιχτή η δομή»

Στο ίδιο πνεύμα, πρώην εργαζόμενη στον οίκο ευγηρίας κάλεσε όσους γνωρίζουν κάτι, να μιλήσουν: «Είναι πολύ σημαντικό να αρχίσει ο κόσμος να μιλάει» δήλωσε μιλώντας στο «Mega». Σύμφωνα με την ίδια, καταγγελίες για περιστατικά βίας «έχουν γίνει εδώ και πολύ καιρό, όμως έχουν μείνει στο συρτάρι».

«Χαίρομαι που έχει πάει η υπόθεση στον Άρειο Πάγο, ντρέπομαι που είναι ακόμα ανοιχτή η δομή», υπογραμμίζει.

Η γυναίκα εργαζόταν στο γηροκομείο ως βοηθός νοσηλευτή και αναφέρει ότι γενικά «επικρατούσε σιωπή» και πολλά άτομα που πήγαιναν για δοκιμαστικό ώστε να εργαστούν στη δομή, έφευγαν κατευθείαν μόλις αντίκριζαν την κατάσταση των τροφίμων: «Πολύς κόσμος έχει περάσει δοκιμαστικά από εκεί και έχει φύγει γιατί έβλεπε τους ανθρώπους καταθλιπτικούς».

«Τους έβριζαν, τους έλεγαν "τα χούφταλα, τα σάψαλα"»

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά πρώην γυναίκα υπάλληλος του οίκου ευγηρίας, οι υπεύθυνοι έπαιρναν προκαταβολή τον μήνα για τη φροντίδα των ηλικιωμένων και «προσπαθούσαν να ξεμπερδεύουν γρήγορα, να αδειάσουν τις κλίνες για να τις γεμίσουν ξανά». H ίδια μάλιστα ανέφερε πως οι τρόφιμοι δέχονταν απίστευτη λεκτική αλλά και σωματική βία. «Τους έβριζαν, τους έλεγαν "τα χούφταλα, τα σάψαλα"» καταγγέλλει, τονίζοντας πως σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι εκεί ήταν ανειδίκευτοι. «Το έπαιζαν νοσηλευτές και δεν είχαν πτυχία» διευκρινίζει.

Διαβάστε ακόμα:

Γηροκομείο «κολαστήριο» στα Χανιά: «Ψεύτικες οι καταγγελίες, η αλήθεια θα φανεί» λέει η ιδιοκτήτρια, τι δηλώνουν οι υπάλληλοι (βίντεο)

Έρευνα για τους θανάτους στο γηροκομείο, επείγον ερώτημα από το Υπουργείο Εργασίας προς την Περιφέρεια Κρήτης

Γηροκομείο «κολαστήριο» στα Χανιά: Ύποπτη μεταβίβαση ακινήτου και ψυχοφάρμακα

Γηροκομείο «κολαστήριο» στα Χανιά: Τους χτυπούσαν, πέθαναν 14 σε μία εβδομάδα

Ανατριχιαστική μαρτυρία για το γηροκομείο στα Χανιά: «Ήταν ένας διάδρομος και ήταν όλοι γέροντες δεμένοι» (βίντεο)

Γηροκομείο στα Χανιά: Παρέμβαση του Αρείου Πάγου για τους θανάτους - Συγκλονίζουν οι αποκαλύψεις (βίντεο)

(πληροφορίες από Ant1, Mega)