Ελλάδα

«Πύρινη κόλαση» στη Βαρυμπόμπη: Τριπλό μέτωπο φωτιάς, κάηκαν σπίτια, ολονύκτια μάχη με τις φλόγες (εικόνες)

eurokinissi eurokinissi
Νύχτα «κόλαση» στην Αττική, η μεγάλη φωτιά στη Βαρυμπόμπη παραμένει σε τρία πύρινα μέτωπα: Ολυμπιακό Χωριό, Τατόι και Θρακομακεδόνες, ενώ έχει δοθεί εδώ και ώρες εντολή εκκένωσης για το Χωριό και τους Θρακομακεδόνες. Αναμένεται ολονύκτια μάχη με τις φλόγες.

Πολλαπλά τα μηνύματα από το 112 σήμερα, καθώς οι ανάγκες για εκκένωση ολοένα και αυξάνονταν καθώς η φωτιά είχε «άγριες διαθέσεις». Οι φλόγες ξέσπασαν μέσα στο δάσος, αλλά γρήγορα κινήθηκαν προς τους γύρω οικισμούς και μπήκαν στον αστικό ιστό.

Εκκενώθηκαν τόσο η Βαρυμπόμπη, όσο και οι Θρακομακεδόνες και ο οικισμός των Αδαμών, όπου στην τελευταία περιοχή αριθμώνται δεκάδες καμένα σπίτια και αυτοκίνητα.

«Αν βρίσκεστε στους Θρακομακεδόνες, στο Ολυμπιακό χωριό ή στη Βαρυμπόμπη, εκκενώστε τώρα προς Αχαρνές.», αναφέρεται στην τελευταία ειδοποίηση της Πολιτικής Προστασίας.

5352623

{https://twitter.com/112Greece/status/1422614015105290248}

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την έκτακτη ενημέρωση, σημείωσε πως υπήρξαν 315 περιπτώσεις όπου χρειάστηκε η συμβολή στην απομάκρυνση ή και τον απεγκλωβισμό ατόμων, εξαιτίας της φωτιάς.

Παράλληλα, σημείωσε πως η πυρκαγιά έλαβε επικίνδυνες διαστάσεις και πως στη Βαρυμπόμπη επιχειρούν 520 πυροσβέστες, 150 οχήματα, 9 ελικόπτερα και 7 αεροσκάφη. Την ίδια ώρα, το επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος» βρίσκεται στη γέφυρα της Βαρυμπόμπης ώστε να συντονίζει την επιχείριση.

Επιπλέον, ενεργοποιήθηκε το σχέδιο Δευκαλίων για την παροχή βοήθειας από τον στρατό στην προσπάθεια της Πυροσβεστικής να ελεγχθεί η φωτιά. Ο Νίκος Χαρδαλιάς σημείωσε πως σε 315 περιπτώσεις χρειάστηκε η συμβολή στην απομάκρυνση ή και τον απεγκλωβισμό ατόμων, εξαιτίας της φωτιάς.

Στην επιχείριση συμμετείχαν 305 αστυνομικοί με 80 οχήματα της ΕΛ.ΑΣ., και 3 διμοιρίες ΜΑΤ. Ο υφυπουργός σημείωσε πως κλιμάκιο της ΔΑΕ έχει ενεργοποιηθεί στην περιοχή για να ερευνηθούν τα αίτια της πυρκαγιάς.

5352655

Ο Νίκος Χαρδαλιάς επανέλαβε πως τρία είναι τα κύρια μέτωπα της φωτιάς, στη Βαρυμπόμπη, στις Αδάμες και στους Θρακομακεδόνες, ενώ αναφέρθηκε στα προβλήματα παροχής ρεύματος στην Αττική, καθώς εκτός λειτουργίας τέθηκαν εξαιτίας της φωτιάς σημαντικά κυκλώματα που τροφοδοτούν την Αττική με αποτέλεσμα να σημειωθούν διαταραχές τάσης.

Παράλληλα, ο υφυπουργός ανέφερε πως σε συνεργασία με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, έχει πραγματοποιηθεί προληπτική μεταφορά έργων μεγάλης αξίας από το κτήμα Τατοΐου.

Στη συνέχεια ο κ. Χαρδαλιάς απαρίθμησε τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν από το πρωί της Τρίτης σε όλη τη χώρα, όπως στη Μεσσηνία και την Εύβοια, περιγράφοντας τις πρωτοβουλίες των αρχών προκειμένου να εκκενωθούν οικισμοί προληπτικά.

5352689

«Κύριο μέλημά μας να σώσουμε κάθε ανθρώπινη ζωή»

«Οι ώρες είναι κρίσιμες και οι συνθήκες εξαιρετικά επικίνδυνες. Η χώρα μας βιώνει ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο. Συνεχίζουμε να δίνουμε, ώρα με την ώρα, την μάχη με πρωταρχικό μας μέλημα να σώσουμε κάθε ανθρώπινη ζωή» είπε κλείνοντας ο Νίκος Χαρδαλιάς.

«Παρά το ότι γίνονται προσπάθειες να διασωθούν οι περιουσίες των πολιτών, αλλά και το φυσικό περιβάλλον, μπροστά στον κίνδυνο, το κύριο μέλημα, είναι η ανθρώπινη ζωή» ανέφερε χαρακτηριστικά.

5352734

Όπως ανακοίνωσε, όσοι κάτοικοι των πυρόπληκτων περιοχών δεν μπορούν να επιστρέψουν στις οικίες τους απόψε μπορούν να καλούν στο τηλεφωνικό κέντρο του ΕΟΔΥ 1135 όπου θα τους καθοδηγήσουν για τα ξενοδοχεία που μπορούν να τους φιλοξενήσουν με έξοδα του κράτους για απόψε (και όσο χρειαστεί μέχρι να αποκατασταθεί η πρόσβαση στις οικείες τους).

Μήνυμα του 112 σε κατοίκους Αχαρνών, Λυκόβρυσης, Κ. Κηφισιάς, Μεταμόρφωσης

Ενεργοποιήθηκε ακόμα μία φορά το 112 καλώντας όσους βρίσκονται σε Αχαρνές, Λυκόβρυση, Κάτω Κηφισιά, Μεταμόρφωση Αττικής να κλείσουν καμινάδες, παράθυρα, πόρτες για να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού και να παραμείνουν σε ετοιμότητα.

«Αν βρίσκεστε σε Αχαρνές, Λυκόβρυση, Κάτω Κηφισιά, Μεταμόρφωση Αττικής, κλείστε καμινάδες, παράθυρα, πόρτες για να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό σπιτιού-Παραμείνετε σε ετοιμότητα, ακολουθείτε οδηγίες αρχών-Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας», αναφέρει το μήνυμα.

{https://twitter.com/112Greece/status/1422614015105290248}

Ήδη έχουν εκκενωθεί Ανω Βαρυμπόμπη, Αδάμες, Μορτερό, Φασίδερη και οι Θρακομακεδόνες, ενώ σε επιφυλακή είναι όλες οι δυνάμεις για τυχόν και άλλες παρεμβάσεις προκειμένου να μην κινδυνεύσουν άνθρωποι.

5352499

Εφτά τραυματίες, ο ένας πυροσβέστης

Έξι άνθρωποι από τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη μεταφέρθηκαν στο Σισμανόγλειο νοσοκομείο. Και οι έξι αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα, ενώ ένας πυροσβέστης διακομίστηκε με δύσπνοια στο 251 ΣΝΑ.

Σε κατάσταση μέγιστης επιχειρησιακής ετοιμότητας το ΕΚΑΒ: Στην περιοχή βρίσκονται μια Κινητή Ιατρική Μονάδα, 1 μηχανή, 1 όχημα του Ειδικού Τμήματος Ιατρικής Καταστροφών (ΕΤΙΚ) και 9 ασθενοφόρα. Σε πλήρη ετοιμότητα οι υγειονομικές δομές της περιοχής

5352735

Η φωτιά στην Βαρυμπόμπη συνεχίζει να καίει ανεξέλεγκτα, καταστρέφοντας τα πάντα στο πέρασμά της. Σπίτια και αυτοκίνητα έχουν παραδοθεί στις φλόγες, ενώ έχουν εκκενωθεί Θρακομακεδόνες, Ανω Βαρυμπόμπη, Αδάμες, Μορτερό, Φασίδερη.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, με ασφάλεια απομακρύνθηκαν οι περισσότεροι από τους πολίτες στη Βαρυμπόμπη που είχαν αναφέρει εγκλωβισμό σε διάφορα σημεία, λόγω της πυρκαγιάς, με τηλεφωνήματα στην Άμεση Δράση.

Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, πέρασε ο κίνδυνος και για αστυνομικούς που είχαν παγιδευτεί μαζί με πυροσβέστες σε σημείο κοντά στην πυρκαγιά. Όπως έγινε γνωστό επρόκειτο για μία ομάδα ΔΙΑΣ που βρίσκονταν μαζί με πυροσβέστες στο συγκεκριμένο σημείο όπου όμως εκτονώθηκε η κατάσταση και πλέον μπορούν να απομακρυνθούν χωρίς κίνδυνο.