Διεθνή

«Σκληρό πόκερ» μεταξύ Ερντογάν και Ε.Ε.

«Σκληρό πόκερ» μεταξύ Ερντογάν και Ε.Ε. «Σκληρό πόκερ» μεταξύ Ερντογάν και Ε.Ε.
«Η Τουρκία δεν είναι διατεθειμένη να αλλάξει το νόμο περί τρομοκρατίας» και «εμείς θα ακολουθήσουμε το δικό μας δρόμο και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εφαρμόσει το δικό της τρόπο» αναφέρει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Με αυτό τον τρόπο στέλνει ένα σαφές μήνυμα προς την Ε.Ε μία μέρα μόλις μετά την απομάκρυνση του Αχμέτ Νταβούτογλου.

Τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση, εισηγείται και συζητά την παροχή ελεύθερης βίζας στους Τούρκους πολίτες, προφανώς ως προάγγελο μίας πιθανής μελλοντικής ένταξης της Άγκυρας, ο Ερντογάν πραγματοποιεί επίδειξη δύναμης, αρνείται να ικανοποιήσει ένα από τα βασικά αιτήματα της Ε.Ε., προκειμένου να ολοκληρωθεί η συμφωνία για την ελεύθερη διέλευση των Τούρκων πολιτών.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι αποφασισμένος να εφαρμόσει «σκληρή γραμμή», στέλνοντας το μήνυμα πως η Τουρκία έχει το «πάνω χέρι» στη διαχείριση του προσφυγικού.

Η Τουρκία πιέζει προκειμένου να περάσει τους όρους της απέναντι στην Ε.Ε., απειλώντας, εμμέσως πλην σαφώς, ότι σε διαφορετική περίπτωση θα ανοίξουν τα σύνορα και θα επαναληφθούν οι σκηνές του περυσινού καλοκαιριού, όταν πάνω από ένα εκατ. άνθρωποι διέσχισαν τα σύνορα της Ευρώπης.