Διεθνή

Euro 2016: Πρεμιέρα σήμερα μεταξύ απεργιών και τρομοκρατίας

Euro 2016: Πρεμιέρα σήμερα μεταξύ απεργιών και τρομοκρατίας Euro 2016: Πρεμιέρα σήμερα μεταξύ απεργιών και τρομοκρατίας
Η αυλαία του Euro 2016 ανοίγει σήμερα με τον αγώνα της Γαλλίας κατά της Ρουμανίας στο Σταντ ντε Φρανς σε μία χώρα που συγκλονίζεται από την κοινωνική αναταραχή και υπό τη σκιά των ανησυχιών για τρομοκρατική επίθεση.

Οι φίλοι του ποδοσφαίρου θα κατορθώσουν να φθάσουν χωρίς προβλήματα στο Σεν-Ντενί, στις πύλες του Παρισιού, τη στιγμή που οι σιδηροδρομικές μεταφορές πλήττονται από απεργιακές κινητοποιήσεις εδώ και δέκα ημέρες;

Το Σταντ ντε Φρανς και οι 80.000 θέσεις γίνονται σήμερα το επίκεντρο της κοινωνικής αντιπαράθεσης που συγκλονίζει τη χώρα εδώ και τρεις μήνες με φόντο τη μεταρρύθμιση της απασχόλησης. Το στάδιο είναι ένας τόπος ισχυρών συμβολισμών στη γαλλική συλλογική συνείδηση.

Σε αυτό το στάδιο, ο Ζινεντίν Ζιντάν σήκωσε το παγκόσμιο κύπελλο το βράδυ της 12ης Ιουλίου 1998, εκεί η εθνική της Γαλλίας του Ντιντιέ Ντεσάμ πήρε το εισιτήριο για το Μουντιάλ 2014 στις 19 Νοεμβρίου 2013. Και γύρω από αυτό το στάδιο τον Νοέμβριο του 2015 ανατινάχθηκαν οι καμικάζι στις τρομοκρατικές επιθέσεις που σκότωσαν 130 ανθρώπους στην καρδιά της γαλλικής πρωτεύουσας.