Διεθνή

Επίθεση με μαχαίρι στη Γερμανία: Παραδόθηκε ο δράστης - «Είμαι αυτός που ψάχνεις» είπε σε αστυνομικό

Επίθεση με μαχαίρι στη Γερμανία: Παραδόθηκε ο δράστης - «Είμαι αυτός που ψάχνεις» είπε σε αστυνομικό Φωτογραφία: Τwitter dpa
Ο δράστης της επίθεσης στη Γερμανία είναι ένας 26χρονος Σουνίτης Μουσουλμάνος από την Συρία, σύμφωνα με το Spiegel.

Η γερμανική αστυνομία συνέλαβε έναν 26χρονο από την Συρία αιτούντα άσυλο, τον Ίσα αλ Χ., ο οποίος σκότωσε με μαχαίρι τρία άτομα στο Ζόλινγκεν της Γερμανίας.

Όταν συνελήφθη, εξακολουθούσε να φοράει τα ίδια ρούχα της επίθεσης τα οποία ήταν γεμάτα με αίματα. Ειδικότερα, και όπως αναφέρουν το Spiegel, η Bild και η FAZ, σχεδόν 26 ώρες μετά τον τρόμο στο φεστιβάλ του Ζόλινγκεν με τρεις νεκρούς και οκτώ τραυματίες, κάποιοι σοβαρά, ο δράστης παραδόθηκε στην αστυνομία.

Ήταν ακόμη αιμόφυρτος και μάλιστα ο άνδρας πλησίασε τους αστυνομικούς σε ένα περιπολικό και είπε, σύμφωνα με πληροφορίες της BILD: «Είμαι αυτός που ψάχνεις…».
Ο άνδρας φέρεται να είναι ο Σύρος , ονομάζεται Ίσα αλ Χ. και είναι 26 ετών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του SPIEGEL, ο 26χρονος Ίσα αλ Χ. γεννήθηκε στη συριακή πόλη Deir al-Sor. Ήρθε στη Γερμανία στα τέλη Δεκεμβρίου 2022 και ζήτησε άσυλο στο Μπίλεφελντ. Ένα χρόνο αργότερα έλαβε τη λεγόμενη επικουρική προστασία, την οποία λαμβάνουν συχνά οι πρόσφυγες από τις σπαρασσόμενες από τον εμφύλιο πόλεμο. Είναι Σουνίτης Μουσουλμάνος. Σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel, δεν ήταν παλαιότερα γνωστός στις αρχές ασφαλείας ως ισλαμιστής εξτρεμιστής.

Επίσης, το βράδυ του Σαββάτου, ο υπουργός Εσωτερικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Χέρμπερτ Ρολ (CDU) επιβεβαίωσε τη σύλληψη στο ARD.

{https://twitter.com/mathieuvonrohr/status/1827461046338252904}

Στρατιώτης του Ισλαμικού Κράτους

Νωρίτερα την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Η οργάνωση δήλωσε ότι ένα από τα μέλη της είναι ο δράστης της φονικής επίθεσης με μαχαίρι που σημειώθηκε την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια ενός φεστιβάλ στο Ζόλινγκεν, και έδρασε για να «εκδικηθεί» για τους μουσουλμάνους «στην Παλαιστίνη και οπουδήποτε αλλού».

«Ο δράστης της επίθεσης εναντίον μιας συγκέντρωσης χριστιανών στην πόλη Ζόλινγκεν είναι στρατιώτης» του Ισλαμικού Κράτους, δήλωσε η τζιχαντιστική οργάνωση σε ανακοίνωση που δημοσίευσε το προπαγανδιστικό της όργανο Amaq. Ο άνδρας έδρασε «για να εκδικηθεί για τους μουσουλμάνους της Παλαιστίνης και οπουδήποτε αλλού», προστίθεται στην ανακοίνωση.

{https://www.youtube.com/watch?v=K5vgeETYlwI&t=2s}

H αστυνομία εισέβαλε σε δομή φιλοξενίας προσφύγων

Στο μεταξύ, δεκάδες αστυνομικοί εισέβαλαν σε δομή φιλοξενίας προσφύγων στην πόλη Ζόλινγκεν της δυτικής Γερμανίας, σε μια επιχείρηση που φέρεται να συνδέεται με τη φονική επίθεση με μαχαίρι στην πόλη. 

{https://www.youtube.com/watch?v=R-2eau7c_q4&t=3s}

{https://twitter.com/itstalimgani/status/1827436929778119078}

Αργά το απόγευμα του Σαββάτου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την υπόθεση, ο αστυνομικός διευθυντής Τόρστεν Φλάις επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι ο δράστης στόχευε συγκεκριμένα στον λαιμό των θυμάτων του, η οποία ωστόσο αρχικά είχε διαψευσθεί. 

{https://www.youtube.com/watch?v=koW1oOUb_yI&t=4s}

Ποια είναι τα θύματα της επίθεσης με μαχαίρι

Αναφερόμενος στα θύματα και στους τραυματίες, ο κ. Φλάις δήλωσε ότι οι νεκροί είναι ένας άνδρας 67 ετών, ένας 56 ετών και μια γυναίκα επίσης 56 ετών, ενώ τέσσερις δίνουν μάχη για την ζωή τους και ότι ο δράστης θα αντιμετωπίσει κατηγορίες για τουλάχιστον τρεις ανθρωποκτονίες και πολλές απόπειρες.

Τα ξημερώματα συνελήφθη ένας 15χρονος, ο οποίος τελικά αποδείχθηκε ότι δεν ήταν ο δράστης της επίθεσης, υπήρχαν όμως πληροφορίες ότι πριν από την επίθεση μιλούσε με κάποιον ο οποίος του περιέγραφε τα σχέδια της επίθεσης. Στον τόπο του εγκλήματος έχουν μέχρι τώρα βρεθεί «περισσότερα από ένα μαχαίρια», τα οποία εξετάζονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες της αστυνομίας, οι οποίες έχουν στη διάθεσή τους και οπτικό υλικό από την επίθεση.

NETWORK