Διεθνή

Γκουτέρες για Κυπριακό: Υπάρχει τεράστια πρόοδος, αλλά χρειάζεται υπομονή

Γκουτέρες για Κυπριακό: Υπάρχει τεράστια πρόοδος, αλλά χρειάζεται υπομονή
Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό. «Δουλεύουμε σκληρά ώστε να βρούμε λύση σε όλες τις πτυχές, έχουμε κάνει μια τεράστια πρόοδο, ωστόσο χρειάζεται υπομονή» είπε και απένειμε τα εύσημα σε Αναστασιάδη, Ακιντζί. «Αν μιλούσα οσκαρικά θα έδινα αυτό του Α' ανδρικού ρόλου σε αυτούς τους δύο ηγέτες», ήταν χαρακτηριστικά τα λόγια του.

«Οι δύο ηγέτες μπόρεσαν επί 20 μήνες να μείνουν προσηλωμένοι στον στόχο η Κύπρος να επανενωθεί. Σήμερα είχαμε έναν  εποικοδομητικό διάλογο, μια ανταλλαγή απόψεων και μπορέσαμε να ταυτοποιήσουμε την πολυπλοκότητα των προβληματάων σε σχέση με την ασφάλεια και τις εγγυήσεις» είπε αρχικά ο γγ του ΟΗΕ. 

«Δεν θέλουμε μια άμεση λύση που απλώς θα μπαλώνει την κατάσταση αλλά μια βιώσιμη λύση στο Κυπριακό η οποία θα είναι ένα σύμβολο ελπίδα, σε έναν κόσμο που υπάρχουν τόσες διαμάχες. Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν μια μοναδική ατζέντα για τη συμφιλίωση των δυο κοινοτήτων» τόνισε ο κ. Γκουτέρες.

«Φτάσαμε σε σαφές συμπέρασμα ότι πρέπει να βρούμε τα εργαλεία που θα επιτρέψουν να καθησυχάζουν τις δύο κοινότητες. Δεν περιμένουμε θαύματα άμεσων λύσεων. Θέλουμε μια βιώσιμη λύση για την Κυπριακή Δημοκρατία. Ο δικός μας ρόλος είναι να υποστηρίξουμε τα δύο μέρη για να έρθουν σε συμφωνία. Δεν είμαστε εδώ για να κάνουμε ένα μπάλωμα, αλλά για να βρούμε μια λύση. Δουλεύουμε σκληρά ώστε να βρούμε λύση για όλες τις πτυχές, έχουμε κάνει μια τεράστια πρόοδο» πρόσθεσε.

«Η λύση θα τεθεί σε δημοψήφισμα, και θα είναι συμφωνία των λαών και όχι των ηγετών» επισήμανε καταλήγοντας.