Διεθνή

Ψήφισμα ΟΗΕ: Το Ισραήλ να εγκαταλείψει τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη

Ψήφισμα ΟΗΕ: Το Ισραήλ να εγκαταλείψει τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη Φωτογραφία: Andrea Bonetti/ΑΡΧΕΙΟΥ/ SOOC
«Κυνικό» και αποκομμένο από την πραγματικότητα το ψήφισμα απαντά το Ισραήλ.

Τα μέλη του ΟΗΕ στηρίζουν ψήφισμα που ζητά από το Ισραήλ να εγκαταλείψει τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη μέσα σε έναν χρόνο.

Σε μία συμβολική κίνηση που αποκαλύπτει τη συνεχιζόμενη διεθνή απομόνωση του Ισραήλ, η γενική συνέλευση του ΟΗΕ ψήφισε συντριπτικά υπέρ της απόφασης του Ισραήλ να εγκαταλείψει τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη εντός ενός έτους.

Η ψηφοφορία δεν είναι δεσμευτική ωστόσο ακολουθεί μια ιστορική συμβουλευτική απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου από τον περασμένο Ιούλιο, που προέτρεψε το Ισραήλ «να σταματήσει την παράνομη παρουσία του στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη το συντομότερο δυνατό και να σταματήσει αμέσως κάθε δραστηριότητα εποικισμού εκεί».

Το ψήφισμα της Τετάρτης εγκρίθηκε με 124 ψήφους υπέρ, 14 κατά και 43 αποχές. Η απόφαση χαιρετίστηκε με χειροκροτήματα σε όλη την αίθουσα της γενικής συνέλευσης στη Νέα Υόρκη. Από την πλευρά του το Ισραήλ, αποκήρυξε την απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, χαρακτηρίζοντάς το ψήφισμα «κυνικό» για «διεστραμμένο»

«Έτσι μοιάζουν οι κυνικές διεθνείς πολιτικές» ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ, Oren Marmorstein, σε ανάρτησή του στο Χ.
Πρόσθεσε πως η απόφαση αυτή του ΟΗΕ «αγνοεί την πραγματικότητα, τις ανάγκες του Ισραήλ για ασφάλεια και της τρομοκρατίας απέναντι στους πολίτες του».