Διεθνή

Wikileaks: Λογισμικό παρακολούθησης για όλα τα smartphones αλλά και τηλεοράσεις έχει αναπτύξει η CIA

Wikileaks: Λογισμικό παρακολούθησης για όλα τα smartphones αλλά και τηλεοράσεις έχει αναπτύξει η CIA
Κακόβουλο λογισμικό παρακολούθησης που ήταν σχεδιασμένο να προσβάλει προϊόντα τεχνολογικών κολοσσών όπως η Samsung και η Apple έχει αναπτύξει η CIA, σύμφωνα με απόρρητα έγγραφα που δημοσιεύουν τα WikiLeaks

Ο ιστότοπος WikiLeaks έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα χιλιάδες απόρρητα και διαβαθμισμένα έγγραφα που αφορούν τη δράση της CIA σε όλον τον κόσμο.

"Σήμερα, 7 Μαρτίου 2017, ο WikiLeaks αρχίσει τη νέα σειρά διαρροών για τη CIA" που φέρει την κωδική ονομασία "Vault 7", ανέφερε ο ιστότοπος. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο όγκο απόρρητων εγγράφων που αφορούν την αμερικανική Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών που έχει δοθεί ποτέ στη δημοσιότητα, πρόσθεσε.

Ο ιστότοπος του Τζούλιαν Ασάνζ έδωσε επίσης έναν υπερσύνδεσμο που οδηγεί σε ένα αρχείο το οποίο περιέχει το πρώτο μέρος των εγγράφων. Συνολικά το πρώτο μέρος αποτελείται από 8.761 έγγραφα από το Κέντρο Πληροφοριών του Κυβερνοχώρου και αποτελεί συνέχεια των κατασκοπευτικών σχεδίων της CIA για τις γαλλικές προεδρικές εκλογές που είχε αποκαλύψει ο WikiLeaks τον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με ένα από αυτά τα απόρρητα έγγραφα το προξενείο των ΗΠΑ στη Φραγκφούρτη της Γερμανίας χρησιμοποιείται ως "μυστική βάση των χάκερ της CIA". Οι πράκτορες της Υπηρεσίας κυκλοφορούν με διπλωματικά διαβατήρια και έχουν την κάλυψη της κυβέρνησης.

"Εκτός από τις επιχειρήσεις της στο Λάνγκλεϊ της Βιρτζίνια η CIA χρησιμοποιεί επίσης το προξενείο των ΗΠΑ στη Φραγκφούρτη ως απόρρητη βάση για τους χάκερ της που καλύπτουν την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Οι χάκερ της CIA που δρουν μέσω του προξενείου της Φραγκφούρτης (στο "Κέντρο Πληροφοριών Κυβερνοχώρου Ευρώπης" ή CCIE) έχουν διπλωματικά ("μαύρα") διαβατήρια και κάλυψη από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Στους χάκερ αυτούς έχουν δοθεί οδηγίες να δηλώνουν ότι είναι "τεχνικό συμβουλευτικό προσωπικό" στο προξενείο.

Ένα από τα κυβερνο-όπλα που φέρεται να είχε αναπτύξει η CIA, το αποκαλούμενο «Weeping Angel», μπορούσε να εισβάλει σε «έξυπνες» τηλεοράσεις της Samsung, μετατρέποντάς τις σε μικρόφωνα παρακολούθησης ενώ ο χρήστης είχε την εντύπωση πως η συσκευή ήταν κλειστή.

Ειδικό κατασκοπευτικό λογισμικό είχε επίσης αναπτυχθεί για διείσδυση σε φορητές συσκευές με λειτουργικό σύστημα iOS και Android, σύμφωνα πάντα με τα WikiLeaks.

Για τα τηλέφωνα της Apple, όπως το iPhone, το λογισμικό της CIA επέτρεπε υποκλοπή δεδομένων. Στην περίπτωση των συσκευών Android, η CIA φέρεται να μπορούσε να υποκλέψει μηνύματα και ηχητικά αρχεία από δημοφιλείς εφαρμογές επικοινωνίας όπως τα WhatsApp, Signal και Telegram, πριν τα δεδομένα αποκρυπτογραφηθούν.

Επιπλέον, το φθινόπωρο του 2014 η CIA φέρεται να μελετούσε κυβερνο-όπλα που τα της επέτρεπαν να εισβάλει στα συστήματα ελέγχου σύγχρονων αυτοκινήτων. Αν και ο στόχος του εν λόγω προγράμματος δεν είναι γνωστός, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για κρυφές δολοφονικές απόπειρες που θα έμοιαζαν με τροχαία δυστυχήματα.

Ενδεικτικό του μεγέθους των δραστηριοτήτων της CIA στον κυβερνοχώρο είναι ότι, σύμφωνα πάντα με τα WikiLeaks, έως ο 2016 είχε στρατολογήσει περισσότερους από 5.000 «χρήστες» που εργάζονταν στο Κέντρο Ψηφιακών Πληροφοριών της υπηρεσίας.

Οι χάκερ της CIA φέρεται να είχαν χρησιμοποιήσει στο έργο τους περισσότερο προγραμματιστικό κώδικα από ό,τι απαιτείται για τη λειτουργία του Facebook, που στα τέλη του 2016 είχε περισσότερους από 1,8 δισεκατομμύρια ενεργούς χρήστες μηνιαίως.

Η αυθεντικότητα των εγγράφων που δημοσιεύουν τα WikiLeaks δεν είναι δυνατό να επιβεβαιωθεί.

NETWORK