Διεθνή

Οι ΗΠΑ απαγορεύουν δημοφιλές antivirus: «Απειλεί την ασφάλεια των Αμερικανών»

Οι ΗΠΑ απαγορεύουν δημοφιλές antivirus: «Απειλεί την ασφάλεια των Αμερικανών»
«Δεν θα δίναμε ποτέ στον εχθρό μας τα "κλειδιά" των δικτύων ή των συσκευών μας, οπότε είναι τρελό να συνεχίσουμε να επιτρέπουμε την πώληση ρωσικού λογισμικού σε Αμερικανούς πολίτες», δήλωσε την Πέμπτη ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μαρκ Γουόρνερ σχολιάζοντας την απαγόρευση της Kapersky.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε την Πέμπτη τα σχέδιά της να απαγορεύσει την πώληση του γνωστού λογισμικού προστασίας «Kaspersky», με την υπουργό Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο να δηλώνει ότι η επιρροή της Μόσχας στην εταιρεία αποτελεί σημαντική απειλή για την ασφάλεια των Αμερικανών.

Η προνομιακή πρόσβαση του λογισμικού στα συστήματα ενός υπολογιστή θα μπορούσε να επιτρέψει την «κλοπή» ευαίσθητων πληροφοριών των Αμερικανικών ή να εγκαταστήσει κακόβουλο λογισμικό και να παρεμποδίσει κρίσιμες ενημερώσεις - ενισχύοντας ακόμη παραπάνω την απειλή - δήλωσε στο Reuters πηγή, σημειώνοντας ότι στους πελάτες της Kaspersky περιλαμβάνονται πάροχοι κρίσιμων υποδομών καθώς και ομοσπονδιακές κυβερνήσεις.

«Η Ρωσία έχει αποδείξει ότι έχει την ικανότητα αλλ΄α και... την πρόθεση να εκμεταλλευτεί ρωσικές εταιρείες όπως η Kaspersky για να συλλέξει και να χρησιμοποιήσει ως όπλο τις προσωπικές πληροφορίες των Αμερικανών και γι' αυτό είμαστε υποχρεωμένοι να αναλάβουμε τη δράση που αναλαμβάνουμε σήμερα", δήλωσε η Ραϊμόντο Raimondo.

Από την πλευρά της, η Kaspersky εξέφρασε την εκτίμηση πως η απόφαση των ΗΠΑ προέκυψε στο πλαίσιο του ευρύτερου γεωπολιτικού κλίματος και σε «θεωρητικές ανησυχίες» και όχι «σε μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση των ίδιων των προϊόντων και υπηρεσιών της Kaspersky».

Σε μια δήλωση που έστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, η Kaspersky πρόσθεσε ότι οι δραστηριότητές της δεν απειλούν την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ αλλά και πως θα διερευνήσεις τις δυνατότητες που της δίνει ο νόμος για να διατηρήσει τις δραστηριότητές της.

Η ρωσική πρεσβεία αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ σε παλιότερες δηλώσεις της η Kaspersky έχει διαψεύσει την ύπαρξη οποιουδήποτε δεσμού με τη ρωσική κυβέρνηση.