Διεθνή

Le Figaro: Η πολιτική της Μέι σε πλήρη ρήξη με το κόμμα των Συντηρητικών

Le Figaro: Η πολιτική της Μέι σε πλήρη ρήξη με το κόμμα των Συντηρητικών
Το Μανιφέστο του βρετανικού Συντηρητικού Κόμματος που δημοσιεύτηκε πρόσφατα ενόψει των πρόωρων εκλογών της 8ης Ιουνίου σηματοδοτεί μια ριζική αλλαγή στη φιλοσοφία του Κόμματος των Συντηρητικών.

Οι παρατηρητές της βρετανικής πολιτικής έχουν ήδη εντοπίσει τα πρώτα σημάδια αυτής της αντι-θατσερικής πολιτικής στον παρεμβατικό και βολονταριστικό τόνο που χαρακτηρίζει τις ομιλίες της Τερέζας Μέϊ αφότου αντικατέστηκε τον Ντέϊβιντ Κάμερον στο νούμερο 10 της Νάουνινγκ Στριτ, μετά το δημοψήφισμα για το Brexit στις 23ης Ιουνίου 2016, όπως εκτιμά σε άρθρο της η γαλλική εφημερίδα Le Figaro.

Διαβάζουμε αυτό το απόσπασμα που περιλαμβάνεται στο Μανιφέστο: «Δεν πιστεύουμε στην ελεύθερη αγορά χωρίς προσκόμματα, απορρίπτουμε τη λατρεία του εγωιστικού ατομικιστικού, μισούμε τις ανισότητες, την κοινωνική διαίρεση και την αδικία, ας εξετάσουμε τα δόγματα και τις ιδεολογίες όχι μόνο ως άχρηστα αλλά και ως επικίνδυνα. Ο πραγματικός συντηρητισμός σημαίνει δέσμευση για τη χώρα και την κοινότητα, μια πίστη όχι μόνο στην κοινωνία αλλά και στο Καλό που μπορεί να προσφέρει η κυβέρνηση»

Πρόκειται για μια αλλαγή του ριζοσπαστικού προτύπου σε σχέση με την πεποίθηση που υπήρχε επί Μάργκαρετ Θάτσερ, οτι η κυβέρνηση αποτελεί πάντα το πρόβλημα παρά τη λύση. Με τον τρόπο αυτό η άλλοτε Σιδηρά Κυρία επιβεβαίωνε σε μία ομιλία της στο Συντηρητικό κόμμα τον Οκτώβριο του 1987:

«Δεν υπάρχει κοινωνία. Υπάρχουν άνδρες και γυναίκες, υπάρχουν οικογένειες. Και καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει τίποτα χωρίς τους ανθρώπους, και οι άνθρωποι οφείλουν να ανησυχούν πρώτα και κύρια για τον εαυτό τους. Είναι καθήκον μας να φροντίζουμε τον εαυτό μας και μετά τον πλησίον μας. Οι άνθρωποι έχουν πάρα πολλά δικαιώματα, χωρίς υποχρεώσεις, διότι δεν υπάρχει δικαίωμα εάν αυτό δεν συνεπάγεται και μία υποχρέωση».

Τα τριάντα χρόνια που χωρίζουν τις ομιλίες των δύο αυτών γυναικών-ηγετών του Συντηρητικού κόμματος της Μεγάλης Βρετανίας χαρακτηρίστηκαν από την έκρηξη των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων στη Βρετανία. Ο δείκτης Gini στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο οποίος μετρά την ανισότητα του εισοδήματος του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας, είναι ένας από τους υψηλότερους μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ. Οι περιφερειακές ανισότητες μεταξύ του Λονδίνου και των φτωχότερων περιφερειών είναι οι πιό έντονες σε όλη την Ευρώπη.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ