Οικονομία

Goldman Sachs: Πως είδε τη νίκη των Εργατικών στη Βρετανία

Goldman Sachs: Πως είδε τη νίκη των Εργατικών στη Βρετανία Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs ανακοίνωσε ότι η σαρωτική νίκη των Εργατικών στις πρόσφατες εκλογές αναμένεται να επηρεάσει θετικά την οικονομική ανάπτυξη της Βρετανίας.

Συγκεκριμένα, η Goldman Sachs αυξάνει τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 0,1 ποσοστιαίες μονάδες για τα έτη 2025 και 2026, αναμένοντας ότι η δημοσιονομική πολιτική των Εργατικών θα δώσει μια μέτρια ώθηση στην αύξηση της ζήτησης.

Η Goldman Sachs υποστηρίζει ότι η νίκη των Εργατικών θα φέρει περιορισμένες αλλαγές στη δημοσιονομική πολιτική, με το κόμμα να σχεδιάζει αυξήσεις δαπανών κατά 9,5 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως, κυρίως μέσω αύξησης των φορολογικών εσόδων κατά 8,6 δισεκατομμύρια λίρες.

Παράλληλα, οι Εργατικοί αναμένεται να αυξήσουν τις δαπάνες κατά 14 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως, κάτι που πιθανώς θα απαιτήσει μέτριες φορολογικές αυξήσεις για να διατηρηθεί το δημοσιονομικό περιθώριο στα σημερινά επίπεδα.

Η τράπεζα επισημαίνει ότι η αυξημένη ζήτηση είναι πιθανό να οδηγήσει σε οριακή αύξηση των μισθών και του πληθωρισμού, ενώ οι υποσχέσεις των Εργατικών για έναν «πραγματικό μισθό διαβίωσης» ενδέχεται να ενισχύσουν την αύξηση των μισθών, επιβραδύνοντας παράλληλα τη μείωση των επιτοκίων.

Στο μεσοπρόθεσμο διάστημα, η τράπεζα βλέπει ευκαιρίες για την ενίσχυση της ανάπτυξης μέσω μεταρρυθμίσεων, αύξησης των δημόσιων επενδύσεων και προώθησης στενότερων δεσμών με την ΕΕ.

Ωστόσο, επισημαίνει και τους κινδύνους που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ανάπτυξη, όπως πιθανές περαιτέρω αυξήσεις στη φορολογία και η μείωση της καθαρής μετανάστευσης.

Η Goldman Sachs αναμένει ότι οι Εργατικοί θα παρουσιάσουν περισσότερες λεπτομέρειες για την πολιτική τους ατζέντα τις επόμενες εβδομάδες, καθώς ο Keir Starmer έχει δηλώσει ότι το κόμμα σχεδιάζει να προχωρήσει γρήγορα σε βασικούς τομείς, όπως η μεταρρύθμιση του σχεδιασμού.