Διεθνή

Επεισοδιακή επιστροφή Σαακασβίλι στην Ουκρανία

Επεισοδιακή επιστροφή Σαακασβίλι στην Ουκρανία
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο χαρακτήρισε «έγκλημα» το γεγονός ότι ο πρώην κυβερνήτης της Οδησσού και πρώην πρόεδρος της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι πέρασε παράνομα τα σύνορα της Ουκρανίας.

Ο κ. Ποροσένκο θεωρεί ότι ο Μ. Σαακασβίλι, από τον οποίο ο ίδιος είχε αφαιρέσει την ουκρανική υπηκοότητα, θα μπορούσε να αποταθεί στη Δικαιοσύνη για να υπερασπιστεί τις θέσεις του. «Αντί να γίνει αυτό διαπράχθηκε έγκλημα», επεσήμανε ο Ουκρανός πρόεδρος, προσθέτοντας ότι τώρα το θέμα είναι αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης. Εκτός των άλλων, ο Π. Ποροσένκο παρατήρησε ότι «το συμβάν δεν επιδέχεται απολύτως κανενός πολιτικού σχολιασμού» και «θα τον κρίνουμε αποκλειστικά στο νομικό πεδίο», υπογραμμίζοντας ότι οι «συνοριακοί φρουροί ενήργησαν σωστά που δεν άνοιξαν πυρ, παρότι είχαν κάθε δικαίωμα να τον κάνουν».

Οι ουκρανικές αρχές επίσης ανακοίνωσαν ότι θα ασκήσουν διώξεις εναντίον όλων εκείνων που βοήθησαν τον κ. Σαακασβίλι να περάσει τα σύνορα. Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Γκρόισμαν, σε ανάρτηση του στο Facebook, έγραψε ότι δεν πρόκειται απλά για μια παραβίαση του νόμου, αλλά «είναι ένα ζήτημα επίθεσης κατά του ουκρανικού κράτους, μια ενέργεια αποσταθεροποίησης της κατάστασης».

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και οι δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας Αρσέν Αβακόφ, ο οποίος δήλωσε ότι θα παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη και όσοι βοήθησαν τον Μ. Σαακασβίλι να περάσει τα σύνορα, καθώς επιτέθηκαν στους συνοριακούς φρουρούς.Η αστυνομία της Ουκρανίας, ανακοίνωσε ότι 11 αστυνομικοί τραυματίσθηκαν, όπως και πέντε συνοριακοί φρουροί.Οι αρχές της Ουκρανίας είχαν προειδοποιήσει τον πρώην πρόεδρο της Γεωργίας ότι σε περίπτωση που επιχειρήσει να περάσει τα σύνορα θα του αφαιρέσουν το διαβατήριο, ενώ ο ίδιος υποστήριζε ότι έχει δικαίωμα να εισέλθει στην Ουκρανία, για να διεκδικήσει δικαστικά την επανάκτηση της υπηκοότητας.

Πηγή: ΑΠΕ