Διεθνή

Πουτζντεμόν: Θέλουμε ανεξαρτησία, αλλά προκρίνουμε τον διάλογο

Πουτζντεμόν: Θέλουμε ανεξαρτησία, αλλά προκρίνουμε τον διάλογο
Με μιάμιση ώρα καθυστέρηση, λόγω διαβούλευσεων, ξεκίνησε η ομιλία του προέδρου Κάρλες Πουτζντεμόν στο καταλανικό κοινοβούλιο.  Συνεχής ενημέρωση...

Ο Καταλανός πρόεδρος έστειλε μήνυμα υπέρ της τήρησης των δημοκρατικών αξιών προκρίνοντας τη λύση του διαλόγου και αφήνοντας σαφείς αιχμές για την στάση της Ισπανίας.

«Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δείχνει ότι η Καταλονία κέρδισε το δικαίωμα να είναι μια ανεξάρτητη χώρα», δήλωσε ο ηγέτης της περιφέρειας, ωστόσο τόνισε ότι «χρειαζόμαστε χρόνο για διάλογο με την ισπανική κυβέρνηση» και ζήτησε  από την Ολομέλεια να αναστείλει την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας για μερικές εβδομάδες.

«Είμαστε η ίδια χώρα με την Ισπανία, πρέπει να δουλέψουμε μαζί. Ζούμε μια ιστορική ημέρα, οι επιπτώσεις μετά το καταλανικό δημοψήφισμα ξεπερνούν τη χώρα μας. Δεν θα συμφωνήσουμε σε όλα, αλλά πρέπει να σεβαστούμε τη Δημοκρατία, την ειρήνη και τους ανθρώπους που σκέφτονται διαφορετικά» τόνισε αρχικά στην ομιλία του.

Επίσης, τόνισε την ανάγκη να αποκλιμακωθεί η ένταση, άφησε όμως σαφείς αιχμές κατά της Ισπανίας.

«Η Ισπανία δεν επένδυσε στην Καταλονία. Η φυγή των εταιρειών δεν έχει πραγματικές επιπτώσεις στην οικονομία μας Επιδιώξαμε 18 φορές διάλογο με την ισπανική κυβέρνηση, το μέλλον των Καταλανών έπρεπε να αποφασιστεί από τους ίδιους με δημοκρατικό τρόπο. Βρισκόμαστε σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι. Οι Καταλανοί είναι ενωμένοι και το θέμα της ανεξαρτησίας της περιφέρειάς τους, δεν είναι πλέον εσωτερικό ζήτημα της Ισπανίας, αλλά έχει αποκτήσει ευρωπαϊκή διάσταση.»

Ο κ. Πουτζντεμόν κατήγγειλε ότι η αστυνομία απέτρεψε πολλούς πολίτες από το να ψηφίσουν την ημέρα του δημοψηφίσματος, κάνοντας λόγο για δημιουργία κλίματος φόβου «με σκοπό να μείνουν οι άνθρωποι μέσα στα σπίτια τους. Δεν πέτυχαν τον στόχο τους, καθώς δύο εκατ. οπλίτες νίκησαν τον φόβο».