Διεθνή

Η Αυστρία δεν θα δεχτεί επανεισδοχή αιτούντων άσυλο από άλλες χώρες

Photo: αρχείο dikaiologitika News Photo: αρχείο dikaiologitika News
Σχολιάζοντας εξαγγελίες του Γερμανού ομολόγου του Χορστ Ζεεχόφερ ότι θα ζητηθεί από την Αυστρία σύναψη συμφωνίας για μαζική επανεισδοχή στη χώρα αιτούντων άσυλο από την Γερμανία, ο Χέρμπερτ Κικλ επισημαίνει πως υπήρξαν δύο συνομιλίες με τον Γερμανό ομόλογό του, και τις δύο φορές ο Χορστ Ζεεχόφερ υποσχέθηκε πως δεν πρόκειται να στείλει πίσω κανένα πρόσφυγα για τον οποίο δεν είναι αρμόδια η Αυστρία.

Σύμφωνα με τον Αυστριακό υπουργό Εσωτερικών, τώρα πρόκειται να υπάρξουν συνομιλίες της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγγελα Μέρκελ με την Ιταλία και την Ελλάδα, στις οποίες βρίσκεται η αρμοδιότητα σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, και για το λόγο αυτό η Γερμανία έχει "καλά τα χαρτιά" για τις διαπραγματεύσεις με αυτές τις δύο χώρες.

Ταυτόχρονα, ο ίδιος, αποσαφηνίζοντας πως δεν πρόκειται να υπογράψει "ούτε σε εκατό χρόνια, μία συμφωνία που θα είναι σε βάρος της Αυστρίας", ανακοινώνει ότι μελλοντικά θα αυξηθεί γενικά η συχνότητα των ελέγχων στα νότια σύνορα της χώρας.

Με τον τρόπο αυτό, όπως αναφέρει, θα αποφορτιστεί η κατάσταση για την Αυστρία και την Γερμανία, και η πίεση θα μεταφερθεί παρακάτω, εκεί όπου ανήκει ο προβληματισμός, δηλαδή στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Χέρμπερτ Κικλ σημειώνει στην συνέντευξή του πως η δημιουργία των αποκαλούμενων πλατφορμων ασύλου στη Βόρεια Αφρική μπορεί να πετύχει μεσοπρόθεσμα εάν υπάρξει η συνεργασία όλων και είναι σημαντικό να μην εφαρμοστεί λανθασμένα η σχετική ιδέα, καθώς πρέπει να είναι σαφές ότι σε αυτά τα κέντρα δεν θα είναι δυνατή η υποβολή αίτησης ασύλου, διότι διαφορετικά θα αρχίσει εκ νέου η υπόθεση των διακινητών.