Διεθνή

Ε.Ε.: Κυρώσεις στην Τουρκία για τις προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο

Ε.Ε.: Κυρώσεις στην Τουρκία για τις προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο
Συμφώνησαν όλα τα κράτη μέλη ως προς τις κυρώσεις που θα πρέπει να επιβάλει η ΕΕ στην Τουρκία για τις παράνομες γεωτρήσεις που συνεχίζει να κάνει η Άγκυρα στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου.

Από τη μία η Κύπρος πίεζε να αυστηροποιηθεί η γλώσσα του κειμένου, από την άλλη κάποιες χώρες ήταν επιφυλακτικές για να μην υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης.

Τελικά, οι υπουργοί της Ε.Ε. θα βάλουν υπογραφές την Δευτέρα. Σε αυτό, είναι ενσωματωμένη η θέση της Κύπρου, η οποία ήταν το κείμενο των συμπερασμάτων να είναι στο ίδιο πνεύμα με το ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το κείμενο αναφέρει ότι η ΕΕ θα παγώσει τις συναντήσεις υψηλού επιπέδου με την Τουρκία και ότι θα κόψει τα προενταξιακά κονδύλια προς τη χώρα.

Σε ό,τι αφορά το σημείο των περαιτέρω μέτρων, για το οποίο είχε εκφράσει διαφωνίες χθες η Κύπρος, το τελικό προσχέδιο σημειώνει ότι η Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης θα συνεχίσουν να εργάζονται πάνω σε επιλογές για «στοχευμένα μέτρα» υπό το φως των συνεχιζόμενων επιχειρήσεων γεώτρησης της Τουρκίας.

Το κείμενο αναμένεται να λάβει την τελική έγκριση των εθνικών απεσταλμένων στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα το πρωί και να πάει ως «κλεισμένη» συμφωνία στο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ την ίδια μέρα.