Διεθνή

Handelsblatt: Ο Ερντογάν επιβάλλει αλλαγές στην συμφωνία με την ΕΕ για το προσφυγικό

Handelsblatt: Ο Ερντογάν επιβάλλει αλλαγές στην συμφωνία με την ΕΕ για το προσφυγικό
Αλλαγές επιβάλλει η Τουρκία στην συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το προσφυγικό, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Handelsblatt.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, περίπου 1,7 εκατομμύρια ευρώ από την δεύτερη δόση των τριών δισεκατομμυρίων που εκταμιεύει η ΕΕ για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που βρίσκονται στην Τουρκία του Ερντογάν, θα περάσουν πλέον απευθείας στον έλεγχο της τουρκικής κυβέρνησης και όχι σε αυτόν ξένων οργανώσεων βοήθειας, όπως συνέβαινε ως τώρα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Άγκυρα ασκούσε πάντα κριτική ότι τα χρήματα δίδονταν με καθυστέρηση και κυρίως σε μη-τουρκικές οργανώσεις, οι οποίες αποκτούσαν έτσι τον έλεγχο δισεκατομμυρίων. Αυτό, όπως αναφέρει η εφημερίδα, θα αλλάξει σε ό,τι αφορά τα χρήματα της δεύτερης δόσης, έπειτα από έντονες τουρκικές πιέσεις, με αποτέλεσμα η Τουρκία να ευνοείται σε βάρος οργανώσεων της Ε.Ε. και του ΟΗΕ, όπως η Κοινωνία για την διεθνή Συνεργασία, η Γαλλική Υπηρεσία για την Ανάπτυξη, η Unicef και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα.

Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι από την πρώτη δόση των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ, τελικά στα ταμεία της έφτασαν «μόλις» 660 εκατομμύρια. Αυτά τα χρήματα χρησιμοποιούνται από την Τουρκία για την πρόσληψη επιπλέον ιατρών, δασκάλων και κοινωνικών λειτουργών, για τις ανάγκες των μεταναστών και των προσφύγων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Τουρκία όλοι οι πρόσφυγες με νόμιμη άδεια παραμονής έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε ιατρούς και φοιτούν στα τουρκικά σχολεία.

Η Τουρκία θα διαχειριστεί απευθείας 875 εκατ. ευρώ

Από τη δεύτερη δόση της οικονομικής βοήθειας, σύμφωνα με έρευνα της Handelsblatt, 875 εκατομμύρια - περίπου 200 εκατομμύρια επιπλέον από ό,τι στην πρώτη δόση - θα διατεθούν απευθείας στην τουρκική κυβέρνηση.

Αντιθέτως, οι οργανώσεις του ΟΗΕ εκτιμάται ότι θα μείνουν χωρίς πόρους, καθώς οι νέες προκηρύξεις της Ε.Ε. για την ανάληψη έργων θέτουν ως ανώτατο όριο των διοικητικών δαπανών το 4%. Οργανώσεις όμως όπως η Unicef και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα θέτουν το ανάλογο κόστος στο 6-7%, όπως αναφέρεται στο καταστατικό τους, το οποίο έχει εγκριθεί και από τα κράτη-μέλη τους, συνεπώς δεν μπορούν καν να κερδίσουν την ανάθεση πολλών από τα προγράμματα που οργανώνονται στην Τουρκία.

Εκτός προγραμμάτων, αναφέρει η Handelsblatt, μένει και η γερμανική Εταιρία για την Διεθνή Συνεργασία (GIZ). Σύμφωνα με εκπρόσωπο της οργάνωσης, η αίτηση της GIZ απορρίφθηκε για τυπικούς λόγους, καθώς η πρότασή της προέβλεπε διοικητικές δαπάνες ύψους 7%.