Διεθνή

Ερντογάν: Θα μπούμε στη Συρία οποιαδήποτε ώρα - ΟΗΕ: Προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο

Ερντογάν: Θα μπούμε στη Συρία οποιαδήποτε ώρα - ΟΗΕ: Προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο
Ανοιχτό το ενδεχόμενο της εισβολής στη Συρία ανά πάσα στιγμή άφησε ο Τούρκος πρόεδροςΤαγίπ Ερντογάν, ο οποίος ανακοίνωσε ότι τα αμερικανικά στρατεύματα ήδη έχουν ξεκινήσει να αποσύρονται από την περιοχή.Είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία του Τούρκου Προέδρου με τον Ντόναλντ Τραμπ και ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο, δηλώνει ο ΟΗΕ.Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως ήδη τα αμερικανικά στρατεύματα άρχισαν να αποσύρονται από τμήματα της βορειοανατολικής Συρίας μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, προσθέτοντας πως οι συνομιλίες μεταξύ Τούρκων και Αμερικανών αξιωματούχων για το θέμα θα συνεχισθούν.

Ο Λευκός Οίκος με ανακοίνωσή του ουσιαστικά έδωσε το πράσινο φως για την τουρκική στρατιωτική επέμβαση. Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως η Τουρκία θα αρχίσει σύντομα την από καιρό σχεδιαζόμενη στρατιωτική επιχείρηση για να δημιουργήσει αυτό που αποκαλεί «ασφαλή ζώνη» στη βόρεια Συρία και πως οι αμερικανικές δυνάμεις δεν θα αναμιχθούν.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα πριν από την αναχώρησή του για τη Σερβία, ο Ερντογάν δήλωσε πως σχεδιάζει να επισκεφθεί την Ουάσινγκτον για να συναντηθεί με τον Τραμπ μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου. Όπως είπε ο ίδιος θα συζητήσουν σχέδια για την «ασφαλή ζώνη» και προσέθεσε κατά την επίσκεψη αυτής ελπίζει να επιλύσει τη διένεξη γύρω από τα μαχητικά F-35, την πώληση των οποίων έχουν μπλοκάρει οι ΗΠΑ.

Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Πρόεδρος Ερντογάν, η τουρκική επίθεση στη βόρεια Συρία μπορεί να εξαπολυθεί ανά πάσα στιγμή. «Είναι μια φράση την οποία επαναλαμβάνουμε συνεχώς: μπορεί να μπούμε οποιαδήποτε νύκτα χωρίς προειδοποίηση. Δεν υπάρχει θέμα να ανεχθούμε περισσότερο τις απειλές που προέρχονται απ' αυτές τις τρομοκρατικές οργανώσεις», δήλωσε.

Σημειώνεται ότι από την Κυριακή σημειώθηκε μετακίνηση τουρκικών στρατευμάτων στην περιοχή στα σύνορα με την Τουρκία.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της Τουρκίας σε δηλώσεις του το Σάββατο απείλησε με ευρείας κλίμακας επιχείρηση εναντίον των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) της κουρδικής πολιτοφυλακής που χαρακτηρίζεται ως «τρομοκρατική οργάνωση» από την Άγκυρα, αλλά είναι σύμμαχος των ΗΠΑ.

Εδώ και καιρό ο Ερντογάν εμφανίζεται εξοργισμένος καθώς καθυστερεί η εφαρμογή της συμφωνίας για τη δημιουργία «ζώνης ασφαλείας» που θα χωρίζει τα σύνορά της από τα εδάφη των Κούρδων της Συρίας. Πέραν της απομάκρυνσης των YPG από τα σύνορα, ο Ερντογάν θεωρεί ότι με τη δημιουργία της «ζώνης ασφαλείας» θα καταστεί δυνατός ο επαναπατρισμός περίπου 2 εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων.

Λευκός Οίκος: Οι ΗΠΑ δεν συμμετέχουν

Όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος το βράδυ της Κυριακής, οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ δεν θα υποστηρίξουν ούτε θα συμμετέχουν στην «επιχείρηση», ενώ κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής της δεν θα βρίσκονται στη συγκεκριμένη περιοχή.
Στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είχαν αρνηθεί την πρόταση της Ουάσινγκτον για να αναλάβουν την ευθύνη για όσους μαχητές του Ισλαμικού κράτους είχαν προέλθει από τις χώρες τους.

Ο Λευκός Οίκος τονίζει ότι οι ΗΠΑ δεν σκοπεύουν να αναλάβουν τη διαχείριση της κράτησης των εν λόγω μαχητών, καθώς κάτι τέτοιο «θα μπορούσε να διαρκέσει πολλά χρόνια και να έχει μεγάλο κόστος για τους φορολογούμενους των Ηνωμένων Πολιτειών».
Καθιστά, τέλος, την Τουρκία ως υπεύθυνη για να διαχειριστεί το πρόβλημα με «όλους τους μαχητές του ISIS που συνελήφθησαν στην περιοχή τα τελευταία δύο χρόνια μετά την ήττα του εδαφικού "Χαλιφάτου" από τις ΗΠΑ».

Τσαβούσογλου: Θα καθαρίσουμε τα σύνορά μας

Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να καθαρίσει τα σύνορά της με τη Συρία από τους μαχητές και να εγγυηθεί την ασφάλεια της χώρας αυτής, ήταν η δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά την ανακοίνωση του Λευκού.

«Από την έναρξη της κρίσης στην Συρία, υποστηρίζαμε την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε και στο εξής. Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τη δική μας (...) ασφάλεια καθαρίζοντας την περιοχή αυτή από τους τρομοκράτες», σημείωσε ο Τσαβούσογλου. «Θα συμβάλουμε στην ειρήνη και την σταθερότητα στη Συρία», πρόσθεσε σε μήνυμά του στο Twitter.

ΟΗΕ: Προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε πως «προετοιμάζεται για το χειρότερο» στη βόρεια Συρία μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ πως δεν θα αντιταχθούν σε μια τουρκική επίθεση εναντίον κουρδικής πολιτοφυλακής.
«Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί (...). Προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο», δήλωσε ο Πάνος Μουμτζής, συντονιστής ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ για τη Συρία, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη.