Διεθνή

Ερντογάν: Η συμφωνία με Λιβύη εξασφαλίζει τα δικαιώματά μας στα θαλάσσια σύνορα με Ελλάδα

Ερντογάν: Η συμφωνία με Λιβύη εξασφαλίζει τα δικαιώματά μας στα θαλάσσια σύνορα με Ελλάδα
Κλιμακώνει ο Ερντογάν που δηλώνει έτοιμος να στείλει στρατό στη Λιβύη, αλλά και να βάλει λουκέτο στις βάσεις των αμερικανών στην Τουρκία. «Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας στην Ανατολική Μεσόγειο» δηλώνει.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να χορηγήσει στην Τρίπολη οποιαδήποτε στρατιωτική βοήθεια έχει ανάγκη, μετά την υπογραφή στρατιωτικής συμφωνίας ανάμεσα στην Αγκυρα και την κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης, ενώ απείλησε ότι θα κλείσει δύο στρατηγικής σημασίας στρατιωτικές βάσεις που χρησιμοποιούνται από τις ΗΠΑ, «εάν είναι αναγκαίο».

«Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα της Λιβύης και της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας σε συνέντευξή του στο δίκτυο A Haber TV. «Είμαστε απολύτως έτοιμοι να δώσουμε οποιαδήποτε αναγκαία βοήθεια στην Λιβύη».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στις συμφωνίες Τουρκίας-Λιβύης, επισημαίνοντας ότι «τα δικαιώματα της Λιβύης και της Τουρκίας θα προστατευθούν με τις συμφωνίες μας, δεν θα επιτρέψουμε μονομερείς ενέργειες. Ολα όσα κάνουμε είναι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η συμφωνία με τη Λιβύη εξασφαλίζει τα δικαιώματα μας στα θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα».

Ο Χαλίφα Χάφταρ «δεν είναι νόμιμος ηγέτης...και εκπροσωπεί μία παράνομη δομή», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν μετά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης Φάγεζ αλ-Σάρατζ  στην Κωνσταντινούπολη.

Οι βάσεις των ΗΠΑ

«Εάν υπάρξει ανάγκη, μπορούμε να κλείσουμε το Ιντσιρλικ και μπορούμε να κλείσουμε το Κιούρετσικ», είπε σε συνέντευξή του στο δίκτυο A Haber TV. «Εάν μας απειλούν με την επιβολή αυτών των κυρώσεων, φυσικά θα απαντήσουμε», προειδοποίησε ο Ερντογάν.

Η απειλή για το κλείσιμο των βάσεων αυτών επαναλαμβάνεται συστηματικά στην Τουρκία, σε κάθε όξυνση της διπλωματικής έντασης ανάμεσα στην Αγκυρα και την Ουάσινγκτον.

Η αεροπορική βάση του Ιντσιρλικ βρίσκεται στην νότια Τουρκία και χρησιμοποιείται από την αμερικανική πολεμική αεροπορία στις επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους στην Συρία. Η βάση του Κιούρετσικ, στο νοτιο-ανατολικό τμήμα της χώρας, φιλοξενεί έναν σημαντικό σταθμό ραντάρ του ΝΑΤΟ.

Αυτήν την εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στο καθεστώς αυτών των δύο βάσεων λέγοντας ότι το κλείσιμό τους μπορεί «να τεθεί στο τραπέζι» σε απάντηση της επιβολής τυχόν αμερικανικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Η Τουρκία είναι εκτεθειμένη σε ενδεχόμενες κυρώσεις της Ουάσινγκτον για την προμήθεια του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400, παρά τις αμερικανικές προειδοποιήσεις.

Εκτός του θέματος αυτού, οι σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και τις ΗΠΑ, συμμάχους στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, έχουν επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες εξαιτίας της επίθεσης που εξαπέλυσε η Αγκυρα στην Συρία κατά των συριακών κουρδικών δυνάμεων, συμμάχων των ΗΠΑ.

Την Τετάρτη, η επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας υιοθέτησε πρόταση νόμου , υποστηριζόμενη από Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς, που προβλέπει δρακόντειες κυρώσεις κατά της Τουρκίας και της ηγεσίας της σε απάντηση της προμήθειας του συστήματος S-400 και της τουρκικής επίθεσης στην Συρία.

Αλλο σημείο έντασης, η υιοθέτηση από την αμερικανική Γερουσία απόφασης που αναγνωρίζει την αρμενική γενοκτονία από τους Οθωμανούς, την οποία αρνείται η Αγκυρα. Οργισμένη η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το μέτρο θέτει «σε κίνδυνο το μέλλον των διμερών σχέσεων».

Αιφνιδιαστική συνάντηση Σάρατζ - Ερντογάν

Προηγήθηκε αιφνιδιαστική συνάντηση Ερντογάν - Σάρατζ. Τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης της Τρίπολης της Λιβύης, υποδέχθηκε σήμερα κεκλεισμένων των θυρών ο Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη.

Είναι η δεύτερη συνάντηση σε λιγότερο από έναν μήνα, που συναντά τον επικεφαλής της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης Φάγεζ αλ-Σάρατζ, λίγες ημέρες αφού αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο αποστολής τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Λιβύη για την υποστήριξη της κυβέρνησής του.

ερντογαν ΣΑΡΑΤΖ ραγδαίες εξελίξεις στρατος

Η συνάντηση έγινε κεκλεισμένων των θυρών και δεν περιλαμβανόταν στο επίσημο πρόγραμμα του προέδρου της Τουρκίας. Πραγματοποιήθηκε στο παλάτι του Ντολμάμπαχτσε, στην ευρωπαϊκή ακτή της Κωνσταντινούπολης, ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

Πρόεδρος Βουλής Λιβύης: Ζητά άρση της αναγνώρισης της κυβέρνησης Σάρατζ

Άρση αναγνώρισης της κυβέρνησης Σάρατζ στη Λιβύη με τον πρόεδρο της Βουλής να δηλώνει ότι «η κυβέρνηση του Σάρρατζ δεν είναι εξουσιοδοτημένη να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες», όπως αναφέρεται στην αγγλόφωνη αιγυπτιακή εφημερίδα «Egypt Today».

Ο Πρόεδρος του Λιβυκού Κοινοβουλίου Αγκίλα Σάλεχ επισημαίνει παράλληλα ότι θα ζητήσει την απόσυρση της διεθνούς αναγνώρισης της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας του Σάρρατζ κατά την προσεχή συνεδρίαση του Αραβικού Κοινοβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Ιανουαρίου.

Ο κ. Σάλεχ στις δηλώσεις του στην «Egypt Today» καταδίκασε εκ νέου τις τελευταίες συμφωνίες μεταξύ Σάρατζ και Τουρκίας για την ασφάλεια και τη ναυτιλία, τονίζοντας ότι οι συμφωνίες αυτές είναι άκυρες, εφόσον το Κοινοβούλιο δεν τις έχει εγκρίνει.

Παράλληλα, αναφερόμενος στη στάση της Αιγύπτου, ο Πρόεδρος της Λιβυκής Βουλής «εξέφρασε την εκτίμησή του για τη στάση του αιγυπτιακού κοινοβουλίου, το οποίο απέρριψε τελείως τις τελευταίες συμφωνίες» και «επιβεβαίωσε τη μεγάλη του εμπιστοσύνη στην ηγεσία και τον λαό της Αιγύπτου, παροτρύνοντας την Αίγυπτο να χρησιμοποιήσει τον κεντρικό περιφερειακό της ρόλο και την επιρροή της για να αρθεί η αναγνώριση της εθνικής κυβέρνησης συμφωνίας και του προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης».

«Κάθε συμφωνία που έχει υπογραφεί από οποιαδήποτε χώρα πρέπει να κυρωθεί από τη νομοθετική αρχή προκειμένου να τεθεί σε ισχύ», προσέθεσε ο Πρόεδρος της Λιβυκής Βουλής, καταλήγοντας ότι θα θέσει το θέμα εκτός από το Αραβικό Κοινοβούλιο και σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.