Διεθνή

Τηλεφωνικές επικοινωνίες Μέρκελ - Ερντογάν και Πούτιν - Μέρκελ για Λιβύη

Τηλεφωνικές επικοινωνίες Μέρκελ - Ερντογάν και Πούτιν - Μέρκελ για Λιβύη
Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ με βασικό θέμα τις εξελίξεις στη Λιβύη, ενώ έγινε και επικοινωνία Μέρκελ - Πούτιν.

Οι εξελίξεις στη Λιβύη ήταν το βασικό θέμα της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών είχε προαναγγείλει νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν. Ο Τούρκος πρόεδρος επιζητεί να περάσει το μήνυμα ότι αν δεν σταματήσει ο στρατάρχης Χαφτάρ να πολιορκεί την Τρίπολη, η σύνοδος στο Βερολίνο στα τέλη Ιανουαρίου πρέπει να ακυρωθεί.

«Συνεχίζουν να στέλνουν όπλα στον Χαφτάρ μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου. Υπάρχει μία διαδικασία μέσω των ΗΕ. Τον Ιανουάριο γίνεται σύνοδος στη Γερμανία. Αν συνεχιστούν οι επιθέσεις του Χαφτάρ δεν έχει νόημα να συναντηθούμε στο Βερολίνο, δεν έχει νόημα να γίνει η σύνοδος», είχε πει ο εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι επαφές Μέρκελ

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ ενέτεινε την τηλεφωνική διπλωματία της στην προσπάθεια εξεύρεσης τρόπων για την επίλυση των συγκρούσεων στη Λιβύη και τη Συρία.

Η καγκελάριος είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν σχετικά με τη διεύρυνση των πολιτικών και διπλωματικών προσπαθειών για την επίλυση της κρίσης στη Λιβύη, ανέφερε το Κρεμλίνο.

Η μεσολάβηση της Γερμανίας και των Ηνωμένων Εθνών είναι ένας παράγοντας για αυτό, πρόσθεσε.

Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι συμφωνήθηκε περαιτέρω ανταλλαγή απόψεων προκειμένου να ενταθούν «οι διπλωματικές προσπάθειες για την εξεύρεση μιας λύσης».

Ο Πούτιν δήλωσε νωρίτερα αυτό τον μήνα ότι υποστηρίζει τη γερμανική ειρηνευτική πρωτοβουλία για τη βορειοαφρικανική χώρα.

Η πλούσια σε πετρέλαιο χώρα έχει βυθιστεί στο χάος και τον εμφύλιο πόλεμο μετά την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι το 2011.

Μια υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση διεκδικεί την εξουσία απέναντι σε μια αντίπαλη κυβέρνηση με έδρα την ανατολική Λιβύη, υπό την ηγεσία του Χαλίφα Χάφταρ. Οι δυνάμεις του Χάφταρ προωθήθηκαν πιο κοντά στην Τρίπολη στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Προσπάθεια για διπλωματική επίλυση

Η Μέρκελ μίλησε επίσης για τις επιλογές μιας διπλωματικής επίλυσης με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είπε πρόσφατα πως η Άγκυρα είναι έτοιμη να στείλει στρατό στη Λιβύη αν η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση το ζητήσει.

Η υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση της Λιβύης αρνήθηκε σήμερα ότι υποστηριζόμενοι από την Τουρκία Σύροι αντάρτες πολεμούν μαζί με τις δυνάμεις της στις μάχες γύρω από την πρωτεύουσα Τρίπολη.

Η κατάσταση στη Συρία ήταν ένα άλλο θέμα της τηλεφωνικής συνομιλίας, δήλωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Βερολίνο. Η συριακή κυβέρνηση και η σύμμαχός της Ρωσίας έχουν αυξήσει τις επιθέσεις στο τελευταίο προπύργιο των ανταρτών στην Ιντλίμπ. Οι αεροπορικές επιδρομές ανάγκασαν 235.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν την περιοχή, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι περισσότεροι προς την Τουρκία.

Η χώρα φιλοξενεί ήδη περίπου 3,6 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες. Ο Ερντογάν έχει προειδοποιήσει ότι οι μάχες μπορεί να προκαλέσουν αυξημένο αριθμό προσφύγων που θα επιχειρήσουν και πάλι να φθάσουν στην Ευρώπη.

Επικοινωνία Μέρκελ - Πούτιν

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, η τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στη Μέρκελ και τον Πούτιν, που πραγματοποιήθηκε έπειτα από αίτημα της γερμανικής πλευράς, επικεντρώθηκε επίσης στον αμφιλεγόμενο αγωγό Nord Stream 2 και οι δύο κυβερνήσεις επιβεβαίωσαν ότι παραμένουν δεσμευμένες στο σχέδιο.

Οι εργασίες κατασκευής του αγωγού σταμάτησαν λόγω των κυρώσεων των ΗΠΑ. Η Ρωσία δεν αναμένει τη λειτουργία του πριν από το τέλος του 2020.

Τι μετέδωσε το Cnn Turk

Όπως μετέδωσε το CNN Turk, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις εξελίξεις στη Λιβύη, αλλά και για τις διμερείς σχέσεις Γερμανίας και Τουρκίας.

Επίσης, όπως αναφέρει ανακοίνωση της τουρκικής Προεδρίας, στη συνομιλία Μέρκελ - Ερντογάν συζητήθηκαν και οι εξελίξεις στη Συρία.

Στη Λιβύη οι πρώτοι μισθοφόροι

Στο μεταξύ, στη Λιβύη βρίσκονται ήδη οι 300 πρώτοι πιστοί στον Ερντογάν Σύροι μαχητές/ μισθοφόροι για να αγωνιστούν στο πλευρό της κυβέρνησης της Τρίπολης σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση του Παρατηρητηρίου, ακόμη 1.000 Σύροι μαχητές βρίσκονται σήμερα σε τουρκικά στρατόπεδα, εκπαιδεύονται, και αναμένουν μεταφορά στη Λιβύη.

Σε κάθε μαχητή η Άγκυρα θα καταβάλει 2.000 με 2.500 δολάρια ΗΠΑ, βάσει τρίμηνων και εξάμηνων συμβολαίων. Όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια του συμβολαίου, τόσο υψηλότερος θα είναι και ο μισθός.