Διεθνή

Eurogroup για κορονοϊό: Το παρασκήνιο και η προκλητική στάση των βόρειων χωρών - Σήμερα τα σπουδαία

Eurogroup για κορονοϊό: Το παρασκήνιο και η προκλητική στάση των βόρειων χωρών - Σήμερα τα σπουδαία
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα προσπαθήσουν εκ νέου να βρεθεί η «χρυσή τομή» ανάμεσα σε Νότο και Βορά, στην συνέχιση του αποτυχημένου Eurogroup της Τρίτης.

Σκοπός του Eurogroup είναι η χρηματοδότηση των χωρών μελών της Ευρωζώνης, ώστε να απαλύνουν τις επιπτώσεις του κορονοϊού στην οικονομία.

Το κλίμα μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι τεταμένο και δεν είναι δεδομένο ότι στο Eurogroup θα υπάρξει συμβιβασμός, παρά τη σχετική αισιοδοξία.

Παράγοντες που γνωρίζουν το περιεχόμενο των συζητήσεων και του κλίματος στο Eurogroup, αναφέρουν ότι πρόκειται περισσότερο περισσότερο περί ευχής παρά περί εκτίμησης, αλλά και ότι δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη μία συμφωνία, κάνοντας ακόμα και εκτιμήσεις για «50 – 50».

Οι βόρειοι, φέρονται να είναι αδιάλλακτοι αλλά και προκλητικοί, με τους νότιους να βάζουν διάφορα εναλλακτικά σενάρια στο τραπέζι και να είναι πρόθυμοι για κάποιες υποχωρήσεις. Αντίστοιχη πρόθεση όμως, δε φαίνεται να έχουν υπουργοί Οικονομικών χωρών όπως η Δανία, η Εσθονία, η Σουηδία, η Φιλανδία και η Αυστρία.

Μάλιστα, όταν πέφτει στο τραπέζι η λέξη ευρωομόλογο, οι τελευταίοι αλλάζουν κουβέντα και λένε ότι δεν είναι στο τραπέζι των συζητήσεων. Οι «σκληροί» Ολλανδοί, απορρίπτουν ακόμη και τον δανεισμό μέσα από τον ESM με χαλαρούς όρους, δείγμα του πόσο ...ενωμένη είναι η Ευρώπη στα οικονομικά ζητήματα.

Οι Γερμανοί, σε σύγκριση με άλλες κρίσιμες συνεδριάσεις, δεν είναι αυτή την φορά οι σκληροί της Ευρωζώνης. Μάλιστα, έχουν έρθει πολύ κοντά με την Γαλλία και κινούνται συντνονισμένα.

Πολλοί είναι αυτοί που ελπίζουν ότι η λύση θα έρθει από αυτό το μέτωπο, καθώς μπορεί Ισπανία και Ιταλία να δείχνουν διαλλακτικοί, αλλά αυτό γίνεται μέχρι ένα σημείο.

Πάντως, μέχρι τη στιγμή της συμφωνίας ή της ρήξης υπάρχει δρόμος, ενώ οι επίσημες βολές και διαρροές δίνουν και παίρνουν.

Εξάλλου, η ΕΚΤ μπήκε στο παιχνίδι με τις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία ουσιαστικά πιέζει για λύση «εδώ και τώρα». Η κυρία Λαγκάρντ ζητάει την πλήρη ευθυγράμμιση της δημοσιονομικής και της νομισματικής πολιτικής στην ΕΕ, σημειώνοντας ότι είναι ο καλύτερος τρόπος για την προστασία του παραγωγικού δυναμικού και των θέσεων εργασίας.

«Αυτό θα μας επιτρέψει να επανέλθουμε σε διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης και πληθωρισμού όταν η πανδημία του κορονοϊού θα έχει περάσει. Αν δεν θεραπευτούν όλες οι χώρες, θα υποφέρουν και οι υπόλοιπες. Η αλληλεγγύη είναι στην ουσία προς το συμφέρον του καθενός», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ, μετά την αποτυχία του Eurogroup να καταλήξει σε συμφωνία για την ευρωπαϊκή κοινή οικονομική αντίδραση στον αντίκτυπο της πανδημίας του κορονοϊού, τόνισε ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων όσον αφορά την αντιμετώπιση των προκλήσεων που εγείρει η τρέχουσα κατάσταση.

«Ύστερα από 16 ώρες διαπραγματεύσεων, δεν επιτεύχθηκε συμφωνία στο Eurogroup για την οικονομική απάντηση απέναντι στην κρίση του κορονοϊού. Θα συνεχίσουμε αύριο.

Με τον  Όλαφ Σολτς, καλούμε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων για την αντιμετώπιση των εξαιρετικών προκλήσεων και να καταλήξουν σε μια φιλόδοξη συμφωνία», τόνισε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς ανέφερε σε ανάλογη ανάρτησή του ότι: «Αυτή τη δύσκολη ώρα, η Ευρώπη πρέπει να είναι ενωμένη. Μαζί με τον (Γάλλο υπουργό Οικονομικών) Μπρουνό Λεμέρ, καλώ όλες τις χώρες της Ευρωζώνης να μην αρνηθούν να επιλύσουν αυτά τα δύσκολα οικονομικά ζητήματα και να διευκολύνουν έναν καλό συμβιβασμό – για όλους τους πολίτες».