Διεθνή

Κορονοϊός: Η αναστολή των δοκιμών του εμβολίου από την AstraZeneca, ενισχύει τις αμφιβολίες για τη διάθεσή του

AP AP
Η αναστολή των παγκόσμιων δοκιμών του πειραματικού εμβολίου κατά του κορονοϊού από την AstraZeneca, μετά τις επιπλοκές που παρουσίασε ένας από τους συμμετέχοντες στην έρευνα στη Βρετανία, ενίσχυσε τις αμφιβολίες για την προοπτική μιας πιο γρήγορης διάθεσης ενός από τα πιο εξελιγμένα εμβόλια κατά της πανδημίας, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η AstraZeneca, η οποία αναπτύσσει το εμβόλιο μαζί με ερευνητές από το πανεπιστήμιο Oxford University, ανακοίνωσε  ότι σταμάτησε τις δοκιμές του τελικού σταδίου, ώστε να επιτρέψει σε μία επιτροπή να εξετάσει τα δεδομένα ασφάλειας, ενώ η εταιρία εργάζεται για να περιορίσει ενδεχόμενες επιπτώσεις στο χρονοδιάγραμμα ανάπτυξης του εμβολίου.

«Είναι προφανώς μία πρόκληση, ειδικότερα για τις δοκιμές αυτού του εμβολίου,» δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας, Ματ Χάνκοκ.

Τι έπαθε ο εθελοντής που έκανε το πειραματικό εμβόλιο της AstraZeneca

Η νόσος που εμφάνισε ο εθελοντής που έκανε το πειραματικό εμβόλιο της AstraZeneca ήταν η αιτία που «πάγωσαν» οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου. 

Την προσωρινή αναστολή της έρευνας του εμβολίου κατά του κορονοϊού από την AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες των New York Times , που επικαλείται ανώνυμη πηγή, ένας από τους συμμετέχοντες στις κλινικές δοκιμές του πειραματικού εμβολίου στην Βρετανία διαγνώσθηκε με εγκάρσια μυελίτιδα. Πρόκειται με φλεγμονικό σύνδρομο του νωτιαίου μυελού που συχνά προκαλείται από ιογενείς λοιμώξεις. Σε κάθε περίτπωση, δεν έχει αποσαφηνισθεί αν η εμφάνιση της νόσου συνδέεται με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Σύμφωνα με το Stat News, ο ασθενής αναμένεται να αναρρώσει.

Τι αναφέρει ο εκπρόσωπος της AstraZeneca

Ο εκπρόσωπος της AstraZeneca, ανέφερε: «Η τυπική διαδικασία αναθεώρησης της εταιρείας προκάλεσε μια παύση στον εμβολιασμό για να επιτρέψει την επανεξέταση των δεδομένων ασφαλείας».

Ο εκπρόσωπος ξεκαθαρίζεται πως δεν υπάρχει κίνδυνος για την ζωή του ασθενούς, ενώ δεν έγινε γνωστό σε ποια κλινική εντοπίστηκε το «ανεπιθύμητο αποτέλεσμα».

«Η αναστολή αποτελεί ρουτίνα δράσης που πρέπει να γίνεται όποτε υπάρχει δυνητικά ανεξήγητη ασθένεια σε μία από τις δοκιμές της έρευνας, διασφαλίζοντας ότι διατηρούμε την ακεραιότητα των δοκιμών. Η εταιρία εργάζεται για να επισπεύσει την αναθεώρηση του μεμονωμένου συμβάντος για να ελαχιστοποιήσει τυχόν πιθανές επιπτώσεις στο χρονοδιάγραμμα της δοκιμής».

Η AstraZeneca ξεκίνησε τη δοκιμή της Φάσης 3 μόνο στις ΗΠΑ, ενώ κι άλλες χώρες, όπως η Βρετανία, έχουν ξεκινήσει δοκιμές του φαρμάκου και βρίσκονται στην Φάση 2.

Σύμφωνα με τους Financial Times, αρκετοί ειδικοί εκφράζουν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι η βιασύνη για να βγει το εμβόλιο στην αγορά, παρά την αισιοδοξία που υπάρχει, εγκυμονεί κινδύνους, κυρίως εξαιτίας των πολιτικών πιέσεων και των πιέσεων από την φαρμακοβιομηχανία.