Διεθνή

Facebook, Google, Microsoft, TikTok: Στη μάχη κατά της παραπληροφόρησης των εμβολίων

Pexels Pexels
Η Επιτροπή δημοσιεύει σήμερα τις νέες εκθέσεις των Facebook, Google, Microsoft, Twitter, TikTok και Mozilla, που υπέγραψαν τον Κώδικα Πρακτικής για την Παραπληροφόρηση όσον αφορά τα εμβόλια κατά του Covid -19.

Οι εκθέσεις αυτές παρέχουν μια επισκόπηση της εξέλιξης των μέτρων που ελήφθησαν τον Ιανουάριο του 2021.

Η Google επέκτεινε τη λειτουργία αναζήτησής της παρέχοντας πληροφορίες και μια λίστα εγκεκριμένων εμβολίων στην τοποθεσία του χρήστη ως απάντηση σε σχετικές αναζητήσεις σε 23 χώρες της ΕΕ και η TikTok εφάρμοσε την ετικέτα εμβολίου COVID-19 σε πάνω από πέντε χιλιάδες βίντεο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Microsoft συγχρηματοδότησε την καμπάνια #VaxFacts που ξεκίνησε από το NewsGuard, παρέχοντας μια δωρεάν επέκταση τουπρογράμματος περιήγησης που προστατεύει από παραπληροφόρηση εμβολίων coronavirus.

Επιπλέον, η Mozilla ανέφερε ότι το επιμελημένο έγκυρο περιεχόμενο από την εφαρμογή Pocket (read-it-later) συγκέντρωσε περισσότερες από 5,8 δισεκατομμύρια εμφανίσεις σε ολόκληρη την ΕΕ.

Η αντιπρόεδρος για θέματα αξιών και διαφάνειας, κ. Βιέρα Γιούροβα, δήλωσε σχετικά: «Οι διαδικτυακές πλατφόρμες πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους ώστε η επιβλαβής και επικίνδυνη παραπληροφόρηση, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, να μην υπονομεύσει τον κοινό μας αγώνα κατά του ιού και τις προσπάθειες για εμβολιασμό. Όμως οι προσπάθειες που καταβάλλουν οι πλατφόρμες, από μόνες τους δεν αρκούν. Ζωτικής σημασίας είναι και η ενίσχυση της συνεργασίας με τις δημόσιες αρχές, τα μέσα ενημέρωσης και την κοινωνία των πολιτών για την παροχή αξιόπιστων πληροφοριών».

Ο κ. Τιερί Μπρετόν, Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, προσέθεσε τα εξής: «Η παραπληροφόρηση συνιστά απειλή που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη και οι πλατφόρμες πρέπει να αντιδράσουν με προσεκτικό, στιβαρό και αποτελεσματικό τρόπο. Αυτό είναι καίριας σημασίας ιδίως σήμερα, που αναλαμβάνουμε δράση για να κερδίσουμε τη βιομηχανική μάχη ώστε όλοι οι Ευρωπαίοι να έχουν ταχεία πρόσβαση σε ασφαλή εμβόλια».

Το πρόγραμμα μηνιαίων αναφορών επεκτάθηκε πρόσφατα και θα συνεχιστεί μέχρι τον Ιούνιο καθώς η κρίση συνεχίζεται.

Θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες και τις αναφορές ΕΔΩ.