Διεθνή

Αποκάλυψη Reuters: Ινδικά πυρομαχικά στον πόλεμο κατά του Πούτιν, το Δελχί γνωρίζει αλλά «σιωπά»

Αποκάλυψη Reuters: Ινδικά πυρομαχικά στον πόλεμο κατά του Πούτιν, το Δελχί γνωρίζει αλλά «σιωπά»
Η Ρωσία - η οποία προμηθεύει πάνω από το 60% των εισαγωγόμενων όπλων της Ινδίας - είναι πολύτιμος εταίρος για το Δελχί. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, ωστόσο, κρύβει ευκαιρίες στις οποίες η ινδική κυβέρνηση είναι δύσκολο να αντισταθεί.

Βλήματα Ινδών κατασκευαστών μεταφέρονται... μέσω Ευρώπης στην Ουκρανία και το Νέο Δελχί δεν κάνει τίποτα για να σταματήσει το εμπόριο παρά τις διαμαρτυρίες της Μόσχας: Αυτό ισχυρίζονται έντεκα Ινδοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, καθώς και στελέχη της αμυντικής βιομηχανίας, με την πληροφορία να επιβεβαιώνεται από ανάλυση του Reuters στα διαθέσιμα τελωνειακά δεδομένα.

Η μεταφορά πυρομαχικών για την υποστήριξη της άμυνας της Ουκρανίας υπολοποιείται εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο - κι αυτό ενώ οι κανονισμοί του Δελχί για τις εξαγωγές όπλων περιορίζουν τη χρήση τους στον δηλωθέντα αγοραστή, ο οποίος μάλιστα κινδυνεύει με «εμπάργκο» εάν υπάρξουν μη εγκεκριμένες μεταφορές.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του Reuters, το Κρεμλίνο έχει διαμαρτυρηθεί για το θέμα σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις, μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια συνάντησης του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ με τον Ινδό ομόλογό του τον περασμένο Ιούλιο.

Υπενθυμίζεται πως τον Ιανουάριο ο εκπρόσωπος του ινδικού ΥΠΕΞ Randhir Jaiswal δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η Ινδία δεν είχε στείλει ή πουλήσει βλήματα πυροβολικού στην Ουκρανία.

Δύο πηγές της ινδικής κυβέρνησης και δύο πηγές της αμυντικής βιομηχανίας δήλωσαν στο Reuters ότι το Δελχί παρήγαγε μόνο μια πολύ μικρή ποσότητα πυρομαχικών που χρησιμοποιούνται από την Ουκρανία, με έναν αξιωματούχο να εκτιμά ότι ήταν κάτω από το 1% των συνολικών όπλων που εισήγαγε το Κίεβο. 

Μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που στέλνουν ινδικά πυρομαχικά στην Ουκρανία - χωρίς να έχει προσδιοριστεί αν τα δωρίζουν ή τα πωλούν - είναι η Ιταλία και η Τσεχική Δημοκρατία, η οποία ηγείται μιας πρωτοβουλίας για τον εφοδιασμό του Κιέβου με βλήματα πυροβολικού από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ινδός αξιωματούχος δήλωσε ότι το Δελχί «παρακολουθεί την κατάσταση», χωρίς ωστόσο να έχει λάβει κανένα μέτρο για να περιορίσει τις προμήθειες στην Ευρώπη. 

Το «διπλό» παιχνίδι της Ινδίας

Αξίζει να σημειωθεί πως το Δελχί και η Ουάσινγκτον - ο κύριος εταίρος της Ουκρανίας σε θέματα ασφάλειας - έχουν πρόσφατα ενισχύσει την αμυντική και διπλωματική τους συνεργασία με φόντο την ανερχόμενη Κίνα, την οποία και οι δύο θεωρούν ως κύριο αντίπαλό τους.

Η Ινδία έχει επίσης αναπτύξει στενούς δεσμούς με τη Ρωσία, τον κύριο προμηθευτή όπλων της εδώ και δεκαετίες, με τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι να αρνείται επανειλημμένα να ενταχθεί στο καθεστώς των δυτικών κυρώσεων κατά του Πούτιν.

Το Δελχί, ωστόσο - εδώ και καιρό ο μεγαλύτερος εισαγωγέας όπλων στον κόσμο - βλέπει τον μακρόχρονο πόλεμο στην Ευρώπη ως μια ευκαιρία να αναπτύξει και τον εκκολαπτόμενο τομέα εξαγωγών του.