Διεθνή

Βρετανία: Επιλογή άλλου εμβολίου από το AstraZeneca για όλους τους κάτω των 40 ετών

Βρετανία: Επιλογή άλλου εμβολίου από το AstraZeneca για όλους τους κάτω των 40 ετών
Όλοι οι Βρετανοί κάτω των 40 ετών θα έχουν την επιλογή και άλλου εμβολίου εκτός από εκείνου της Astra/Zeneca, σύμφωνα με την απόφαση της Μεικτής Επιτροπής Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης (JCVI) της χώρας. Η απόφαση της επιτροπής εμβολιασμών της χώρας, έρχεται σε συνέχεια της προηγούμενης απόφασης να δίνεται η επιλογή εμβολίου άλλης εταιρείας σε νέους κάτω των 30 ετών.

Η απόφαση της επιτροπής θεωρείται ως ένα «μέγιστης προφύλαξης», όπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα Telegraph.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Βρετανίας δήλωσε χθες ότι η θέση της JCVI και της βρετανικής ρυθμιστικής αρχής φαρμάκων (MHRA) «συνεχίζει να είναι ότι τα οφέλη του εμβολίου Oxford/AstraZeneca υπερτερούν των κινδύνων για τη συντριπτική πλειοψηφία των ενηλίκων».

Ωστόσο, οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο κίνδυνος πήξης υπερτερεί πλέον αυτού του Covid στις νεότερους ενήλικες.

Προηγουμένως συνιστούσαν σε άτομα κάτω των 30 ετών χωρίς υποκείμενα νοσήματα να προσφέρεται εναλλακτική λύση, όπως τα εμβόλια των Pfizer ή Moderna.

Όμως αναμένεται να αυξηθεί αυτό το ηλικιακά όριο στα 40, με την απόφαση να ανακοινώνεται σήμερα, ανέφερε η εφημερίδα Independent.

Το Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτει αρκετές δόσεις ώστε εμβολιάσει όλους τους ενήλικες με την πρώτη δόση ως τις 31 Ιουλίου, πιάνοντας τον στόχο της κυβέρνησης.

«Επειδή η επικράτηση του Covid είναι χαμηλή και δεδομένης της ισχύος του προγράμματος, αυτό σημαίνει ότι είμαστε σε θέση να δράσουμε με μεγάλη προσοχή και να προσφέρουμε ένα διαφορετικό εμβόλιο στις νεότερες ομάδες», σημείωσε πηγή.

Η Μεικτή Επιτροπή Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης (JCVI) ανέλυσε τα δεδομένα και συνέταξε τη σύστασή της νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα.

Τα τελευταία στοιχεία από τη βρετανική ρυθμιστική αρχή φαρμάκων (MHRA) δείχνουν ότι καταγράφηκαν 10,5 περιπτώσεις θρομβοεμβολών σε συνδυασμό με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων ανά εκατομμύριο δόσεις.

Υπήρξαν 242 περιπτώσεις της σπάνιας διαταραχής πήξης μετά από το εμβόλιο της Οξφόρδης έως τις 28 Απριλίου, με περισσότερες από 28 εκατομμύρια δόσεις να έχουν χορηγηθεί τώρα.