Διεθνή

Ρωσία: Πρόστιμο σε διευθύντρια κέντρου για την ενδοοικογενειακή βία με το νόμο περί ξένων πρακτόρων

pixabay pixabay
Δικαστήριο της Μόσχας επέβαλε πρόστιμο 150.00 ρουβλίων (1.667 ευρώ) στη διευθύντρια του κέντρου «Όχι στην βία» Άννα Ρίβινα, το οποίο συνδράμει τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας, για παράβαση του νόμου περί «ξένων πρακτόρων»

«Είναι συνηθισμένη πρακτική. Το υπουργείο Δικαιοσύνης καταχωρεί στο μητρώο (την οργάνωση) και μετά επιβάλλει πρόστιμο επειδή η οργάνωση δεν καταχωρήθηκε μόνη της (στο μητρώο των «ξένων πρακτόρων»-σ.σ). Κατ' αυτόν τον τρόπο διατυπώνεται η κατηγορία», δήλωσε ο δικηγόρος. Το υπουργείο Δικαιοσύνης τον Δεκέμβριο άρχισε να πραγματοποιεί ελέγχους στην οργάνωση «Όχι στην βία» που συνδράμει τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας, επειδή η οργάνωση δεν καταχώρησε την ονομασία της στο μητρώο «ξένων πρακτόρων».

Τον Απρίλιο δικαστήριο της Μόσχας έκρινε ένοχη την οργάνωση, επειδή παραβίασε την νομοθεσία που διέπει την δραστηριότητα των ΜΚΟ, που λειτουργούν ως «ξένοι πράκτορες» επιβάλλοντας πρόστιμο 300.000 ρουβλίων (3.334 ευρώ). Το κέντρο «Όχι στην βία» συμπεριελήφθη στο μητρώο των «ξένων πρακτόρων» στις 29 Δεκεμβρίου του 2020. Η διευθύντρια του κέντρου Άννα Ρίβινα ισχυρίζεται ότι η οργάνωσή της δεν πληροί κριτήρια καταχώρησης της στο μητρώο των «ξένων πρακτόρων» , καθώς το κέντρο δεν ασχολείται με πολιτική δραστηριότητα, αλλά με ζητήματα κοινωνικής προστασίας.

Αρκετές φορές στην οργάνωση έχουν ασκηθεί πιέσεις εκ μέρους των ελεγκτικών οργάνων. Τον Φεβρουάριο του 2021 το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε απειλήσει το κέντρο ότι θα το καταργήσει, επειδή παραβίασε την αρίθμηση στα άρθρα του καταστατικού της, ενώ τον Δεκέμβριο του 2020 προέβη σε αιφνίδιο έλεγχο του κέντρου ύστερα από απαίτηση ενός αγνώστου πολίτη, «κάποιου κυρίου Τρουμπετσκόι», ωστόσο οι λόγοι των απαιτήσεων που προέβαλε ο εν λόγω πολίτης δεν αποκαλύφθηκαν.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ