Διεθνή

Ηχηρό αμερικανικό «χαστούκι» στην Τουρκία, την έβαλε σε λίστα με χώρες που στρατολογούν παιδιά

ΙΝΤΙΜΕ ΙΝΤΙΜΕ
Για πρώτη φορά οι ΗΠΑ έβαλαν σύμμαχο τους στο ΝΑΤΟ στη λίστα με τις χώρες που χρησιμοποιούν παιδιά – στρατιώτες.

Ιστορική χαρακτηρίζεται η απόφαση της Ουάσινγκτον, να βάλει για πρώτη φορά μια σύμμαχο χώρα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, την Τουρκία στη λίστα με τις χώρες που ενεπλάκησαν πέρσι σε χρησιμοποίηση παιδιών – στρατιωτών. Η απόφαση των ΗΠΑ, φαίνεται πως θα περιπλέξει ακόμα περισσότερο τις τεταμένες αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

Συγκεκριμένα στην έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Εμπορία Ανθρώπων, αναφέρεται πως η Τουρκία παρείχε στήριξη στη μονάδα της συριακής αντιπολίτευσης «Σουλτάν Μουράντ» που στρατολογεί και χρησιμοποιεί παιδιά – στρατιώτες. «Όσον αφορά ιδίως την Τουρκία (…) είναι η πρώτη φορά που ένα μέλος του ΝΑΤΟ περιλαμβάνεται» σε αυτόν τον κατάλογο, εξήγησε Αμερικανός αξιωματούχος. «Ως σημαντική περιφερειακή δύναμη και μέλος του ΝΑΤΟ η Τουρκία έχει την ευκαιρία να αντιμετωπίσει το ζήτημα, τη στρατολόγηση και χρήση παιδιών-στρατιωτών στη Συρία και τη Λιβύη», πρόσθεσε.

Οι χώρες που μπαίνουν σε αυτή τη λίστα υπόκεινται σε περιορισμούς, σύμφωνα με την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε ό,τι αφορά την παροχή βοήθειας στον τομέα της ασφάλειας αλλά και την πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού, εκτός και αν εξαιρεθούν, με προεδρική απόφαση. Δεν είναι σαφές αν αυτοί οι περιορισμοί θα επιβληθούν αυτομάτως στην Τουρκία. Δεν είναι επίσης σαφές αν η κατάταξή της σε αυτή τη λίστα θα έχει κάποιες επιπτώσεις στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για να αναλάβει η Άγκυρα την ασφάλεια του αεροδρομίου της Καμπούλ μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν.