Διεθνή

Φιντάν: «Αν είχαμε μπει στην ΕΕ, δεν θα σκεφτόμασταν τώρα τους BRICS»

Φιντάν: «Αν είχαμε μπει στην ΕΕ, δεν θα σκεφτόμασταν τώρα τους BRICS»
Επιβεβαιώνοντας τα σενάρια που θέλουν την Άγκυρα να αιτείται την ένταξή της στους BRICS, ο κορυφαίος διπλωμάτης της γείτονος ξεκαθαρίζει πως το ενδιαφέρον δεν θα υπήρχε εάν η Τουρκία ήταν ήδη κράτος μέλος της ΕΕ.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε την Τετάρτη πως η  Άγκυρα δεν έπαψε να φιλοδοξεί την ένταξή της στην ΕΕ, αν και πλέον επιχειρεί να διαφοροποίησει τις επιλογές της όσον αφορά τις παγκόσμιες συμμαχίες

«Η Τουρκία ενήργησε με καλή προαίρεση όσον αφορά τις φιλοδοξίες της για πλήρη ένταξη στην ΕΕ», από τότε που υπέβαλε το σχετικό αίτημα το 1987, δήλωσε ο Φιντάν, αλλά στη συνέχεια οι διαπραγματεύσεις έμειναν στάσιμες.

Πλέον η Άγκυρα εξετάζει κι άλλες επιλογές, όπως οι BRICS και η Ένωση Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN).

«Εάν η οικονομική μας ολοκλήρωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση - η οποία παραμένει ακόμη στο επίπεδο της τελωνειακής ένωσης -  είχε στεφθεί με επιτυχία, ίσως να μην ζητούσαμε εναλλακτικές», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών στο Anadolu.

Αναφέροντας ότι «κάθε χώρα πρέπει να διαμορφώνει οικονομικές, πολιτικές και συμμαχίες ασφαλείας», ο Φιντάν υποστήριξε πως η Άγκυρα παρακολουθεί τις εξελίξεις στον ανταγωνισμό, «ειδικά στον σημερινό κόσμο όπου υπάρχουν περίπου 200 εθνικοί κρατικοί φορείς».

«Καμία χώρα παγκοσμίως δεν μπορεί να διαχειριστεί κρίσεις χωρίς να σχηματίσει συμμαχίες, δηλαδή χωρίς να πληρώσει ένα τεράστιο τίμημα».

Πηγή: Euronews